Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Eek, präst i Svenska kyrkan och ny lördagskrönikör i Göteborgs-Posten.

Jonas Eek: "Tajming är allt"

"Tajming är allt. Var sak har sin tid. Det gäller att prioritera. Och Jesus verkar hålla med", skriver Göteborgs-Postens nye lördagsskribent Jonas Eek i sin premiärkrönika.

Tajming är avgörande i det mesta. I humorns värld då det gäller att leverera poängen i rätt läge och tonfall. Men också i livet i stort. Som när en oväntad möjlighet öppnas vid just rätt tillfälle. Eller en vän som dyker upp precis när vi behöver och erbjuder hjälp eller perspektiv i det som vi står i. Eller när vi lyckas med våra prioriteringar och gör rätt sak vid rätt tillfälle. Ibland är tajming verkligen allt. 
Mina tankar går till Anton Niklas Sundberg. Han föddes i Uddevalla 1818 och var biskop i Karlstad när staden brann 1865. I ett klassiskt referat om branden har Gustaf Fröding beskrivit biskop Sundbergs insats i kontrast till landshövdingens: ”Landshövdingen grät och bad, medan biskopen svor och släckte”.

Tajming är allt. Var sak har sin tid. Det gäller att prioritera. Och Jesus verkar hålla med.
Den här helgen läser vi i kyrkan en text som kan provocera. Jesus är på besök hemma hos systrarna Marta och Maria. Medan Marta sliter och släpar med det praktiska, sjunker Maria ner vid Jesus fötter och bara lyssnar. Till slut tröttnar Marta och ber Jesus att tillrättavisa systern: ”Säg åt henne att hjälpa till”, ber hon. Men i stället blir hon själv förmanad: ”Marta, du oroar dig för så mycket, fast bara en sak behövs. Maria har valt det som är bäst.”
Det är provocerande sagt till någon som stått i köket halva dagen. Åtminstone om man tolkar det som att Jesus nedvärderar allt det praktiska som Marta sysslat med. Eller att han ansvarslöst propagerar för att det mesta löser sig av sig självt. Men jag tror han menar precis tvärtom.

Helgens text om systrarna är i Lukasevangeliet placerad mellan två av Bibelns mest kända texter: den om den barmhärtige samariern och den där Jesus lär lärjungarna Herrens bön. Ingen av dessa texter propagerar för att det mesta i livet löser sig självt. Eller nedvärderar människor som försöker bidra och ställa till rätta. I stället berättar texterna om vikten av att aktivt ta ansvar; både i medmänsklig handling och i bönens överlåtelse till Gud. Det är viktigt att både be och arbeta, att både göra och lyssna. Och viktigast av allt är att försöka göra rätt sak i rätt läge. 
Jag tror därför att Jesus försöker säga: ”Marta, tajming är allt. Tajming är det enda nödvändiga. Du behöver inte göra allt på en gång. Nu är jag på besök. Nu är tid att lyssna. Köket står kvar…” Vi uppmanas att öva upp vår tajming. 

Den gamle biskopen Anton Niklas Sundberg hade inte bara god tajming när det gällde att prioritera rätt i en nödsituation, utan även i humoristiskt avseende.  Det berättas om en middagsbjudning hos kung Oscar II. Sundberg, som ville inleda måltiden med bordsbön, fann att kungen redan hade hunnit sätta sig och att det därmed blivit för sent för bordsbön. När Oscar II sa: ”Nu lurade jag dig på bordsbönen!”, lär Sundberg ha replikerat: ”Inte alls, Ers Majestät. Jag vet hur det går till i det här huset, så den klarade jag av redan i Norrbro!”
Tajming är allt!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.