En monsterhit med Lady Gaga och Bradley Cooper gav Jonas Eek idén till veckans helgkrönika.
En monsterhit med Lady Gaga och Bradley Cooper gav Jonas Eek idén till veckans helgkrönika. Bild: Jonas Lindstedt

Jonas Eek: Även Gud är en sökare

"Religiös eller inte, troende eller tvivlare – alla undrar vi ibland inför livet och oss själva. Därför kallas frågorna allmänmänskliga", skriver Jonas Eek i sin helgkrönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Säg mig – är du lycklig i den moderna världen? Eller söker du efter något annat?

Säg mig – är du inte trött på att försöka fylla det där tomrummet?

Ungefär så kan man översätta det inledande replikskiftet i duetten Shallow. En riktig monsterhit på radion med Lady Gaga och Bradley Cooper. Sången kommer från filmen A star is born och vann en Oscar för bästa filmlåt 2018.

Shallow betyder ”grund” men texten handlar om att vara på djupa vatten, långt från det grunda. Sådant är livet ibland. Vågorna går höga. Vi famlar efter fotfäste. Tillvarons djup kan kännas bottenlöst. Vi trampar vatten för att hålla oss flytande.

ANNONS

Det kan då hända att livsfrågorna anmäler sig. Du vet – de där riktigt stora frågorna som ofta ligger och slumrar när vardagen tickar på som vanligt. I kris och utveckling vaknar de till liv. Frågor utan egentliga svar, men som vi ändå inte kan låta bli att ställa: om meningen, lyckan, framtiden, tomrummen, sökandet.

Människan är en sökande varelse. Vi är troligen den enda arten som ställer existentiella spörsmål till oss själva och livet. Att människan är en sökare innebär att det hör till det sant mänskliga att – då och då – ställa livets frågor till sig själv och till varandra.

Det instämmer de allra flesta i, oavsett livsåskådning. Religiös eller inte, troende eller tvivlare – alla undrar vi ibland inför livet och oss själva. Därför kallas frågorna allmänmänskliga.

Den här helgen möts vi av budskapet att även Gud är en sökare. Gud är som en god herde, som inte bara sköter om sin hjord utan också söker borttappade får. Gud ger till och med sitt liv för fåren. Vi som nyss firat påsk vet vad det handlar om.

Människans sökande är en spegelbild av Guds sökande efter henne. Våra livsfrågor är Guds egna frågor som ekar inom oss. I det perspektivet närmar sig en människa svaren på livsfrågorna i det att hon alls ställer dem. När vi ger oss tid att stanna upp i undran och samtal är svaren närmare än annars. Som om frågorna bar en bit av svaren inom sig.

ANNONS

Den judiske teologen A J Heschel definierar tro som ett svar på Guds frågor. Tron kan ta sin början när vi blir medvetna om att något efterfrågas av oss. I bibeln är Guds allra första fråga till människan Var är du? Det är den gode herdens sökande fråga. Och den vänds in mot oss själva: Var befinner jag mig? Kanske på djupt vatten. Var skulle jag vilja vara? Kanske närmare stranden.

Någon frågar efter oss och vårt val är att svara eller inte.

Två av Heschels böcker har titlar som fångar budskapet om den gode herden. Böckernas namn kan också vara svar på replikskiftet i Shallow om livsfrågor, sökandet och tomheten. Den ena boken heter Man is not alone (Människan är inte ensam). Den andra heter God in search for man (Guds sökande efter människan).

Tomheten är inte total. Gud söker efter oss. Och kanske är det i vårt sökande och livsfrågande som vår likhet med Gud är som allra tydligast.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS