"Låt akvarellfärgerna jobba och inte själva tecknandet. Jag använder helst inte allt för små penslar för då sitter man bara och pillar", säger konstnären Jonas Bergstedt.
"Låt akvarellfärgerna jobba och inte själva tecknandet. Jag använder helst inte allt för små penslar för då sitter man bara och pillar", säger konstnären Jonas Bergstedt.

Jonas älskar nyanser av blått

Jonas Bergstedt brukar beskriva akvarellmålandet som att låta kreativiteten flöda. Där ljuset är viktigare än färgen. Han har målat nästan alla fyrar som finns på västkusten, mängder med motiv från Göteborg och förklarar sin syn på konsten.

ANNONS
Bild: Maria Zihammou

Jonas Bergstedt står och plockar med en rabatt när vi möts vid hans kolonistuga eller snarare sommarhuset som han säger. Det charmiga lilla vita huset vid Välens koloniområde i västra Göteborg har rabatter med grönsaker, blommor och örter lite här och där. Flera uteplatser för umgänge och vilsamma ytor med skugga där konstnären Jonas kan låta kreativiteten flöda och måla akvarelltavlor.

Himmel och hav får mötas i ljust blått

Det blå känns igen i hans konst där hav och himmel får mötas i ljust blått men lika gärna i mustiga och dova blå toner. Han berättar att han från början nästan alltid målade i ljusa tavlor men med åren har mörkare och starkare toner gett karaktär åt hans akvareller. Tavlorna finns i mer än 15 länder och har motiv som letar sig från platser i centrala Göteborg till havs- och skärgårdsmotiv. Skärgårdskonst är Jonas sätt att uttrycka favoritmotiven som även ställts ut på gallerier i Göteborg, Danmark och Norge.

ANNONS

Viktigt att hitta sin stil

– Det är viktigt att man hittar sin egen stil. Måla akvarell är ett hantverk som handlar mycket om ljuset för annars blir motivet platt och trist. Jag tror att man först måste komma över vissa trösklar som hur färger fungerar tekniskt och skillnaden mellan att måla på vått och torrt papper.

Jonas fortsätter.

– Blått är min favoritfärg, jag tröttnar aldrig på att blanda fram nyanser av ultramarin, coelinblått och kobolt.

Han berättar om hur han gör. Där tankearbete och planering är det som först sätter grunden till motiven. För att få fram alla detaljer som en mast från en båt eller ett vitt hustak.

– Enklast är att skissa lite lätt med en riktigt tunn blyertspenna. Jag målar sedan bakgrunden, oftast himlen och sedan själva motivet och sist förgrunden.

Kärleken till att måla har gått i arv

Även om Jonas gått fler målarkuser känner han sig autodidakt och upptäckte tidigt kärleken till att måla. Eller snarare allt möjligt kreativt. Han började måla som liten grabb på fyra år så har även matlagning, musik och mycket annat som hör till det kreativa alltid funnits med i hans universum. Kanske inte så konstigt eftersom både farfar Helge och hans pappa Anders som var duktiga på att måla. Trädgårdsintresset kommer från morfar Gustav Dahlgren som drev handelsträdgård i Mölndal.

ANNONS

– Jag kan verkligen roas av att odla egna grönsaker som sallad, tomater, olika örter och använda i matlagningen.

Han pekar på en stor grill som står vid altanen. Intill ligger ytterligare en uteplats som har ett tak med vindruvsrankor och för tankarna till ett avslappnat liv vid Medelhavet. Havet har onekligen en stor betydelse för konstnären Jonas som växte upp på Näset i västra Göteborg.

Stadsbilden nere vid älven blir inspiration till nya verk

– Det skulle kännas konstigt att inte bo vid havet. För det betyder väldigt mycket för mig. Göteborg är ju inte en omedelbart vacker stad men har många vackra platser.

Även om han inte uppskattar alla byggprojekt som är på gång just nu längtar han efter slutresultatet. De höga skyskraporna som kommer att forma om stadsbilden nere vid älven. För det är ofta hit han kommer för att måla och ta bilder som sedan blir inspiration till nya konstverk.

– Det skall bli kul att börja måla alla nya siluetter som börjat ta form runt Järntorget. Hamnen har också alltid fascinerat mig och jag kan verkligen gilla att det blåser, det är nog så att man måste gilla blåst för att bo i Göteborg.

Han fortsätter och berättar om sin filosofi, man bara skall göra och inte alltid tänka så mycket när man målar.

ANNONS

– Låt akvarellfärgerna jobba och inte själva tecknandet. Jag använder helst inte allt för små penslar för då sitter man bara och pillar.

Ljuset är precis lika viktigt där det handlar om att hitta vart ljuset skall komma in och till uttryck i motivet. Han berättar även om att han helst sitter med en akvarell i taget för att mer kunna fokusera på motivet.

Måla samma motiv om och om igen

– Prova gärna att måla samma motiv flera gånger om du vill utveckla din teknik. Då är det lättare och se vad man kan förbättra. När jag började måla för 30 år sedan var det ett bra sätt för mig att utveckla min teknik som konstnär.

För det var i Strömstad som Jonas i 20 årsåldern upptäckte att det gick att sälja akvareller på kajkanten till turister. Det föll sig helt naturligt att måla havsmotiv och stilleben. Konsten föll sig lika naturligt som att ge sig in i reklamvärlden där Jonas utbildade sig på Berghs reklamskola, jobbade på reklambyrå och många år som grafisk formgivare på GT och Expressen. Idag frilansar han med att skapa annonser med text och bild både digitalt och i print. Resten av tiden går åt till att måla. Allra helst på ruggigt papper som gärna får vara tjockt.

ANNONS

– Grovgrängat papper passar mig riktigt bra. Det kan man utnyttja när man målar och dra med en tjock pensel som gör att färgen inte riktigt fäster. då får man fram högdagar som ger fin effekt. Det är också viktigt att pappret tål mycket vatten.

Kladdpappret intressant

Han funderar även på det faktum att han inte alls jobbar med runda penslar. Platta penslar, gärna lite större är för honom självklart i sitt skapande och ger honom utrymme att jobba snabbt.

– Det är intressant att titta på kladdpapperet som jag alltid har intill mina målningar. Ofta kan det pappret bli riktigt spännande och kul eftersom man har noll fokus på det pappret. Det kan fascinera mig.

Hitta sitt eget bildspråk är en annan viktig hörnsten i målandet.

Längre fram i höst finns planer på en ny utställning och att ta över ett galleri i Kungssten.

– Det är tur för mig att det byggs så mycket i Göteborg för då blir det nya motiv att måla.

Jonas Bergstedt

Ålder: 55 år

Familj: Särbo med norrmannen Gunnar.

Bor: Flåtås i Frölunda.

Yrke: Konstnär och grafisk formgivare.

Bakgrund: Studerat grafisk formgivning på Berghs konstskola. Grafisk formgivare och ständigt aktuell med utställningar på Galleri i Kungsten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS