Jessica Zandén ägnar sig i dag åt att skriva ner minnen från sitt och familjens liv. Tänkta läsare att barn och barnbarn som ska få veta mer om sin historia.
Jessica Zandén ägnar sig i dag åt att skriva ner minnen från sitt och familjens liv. Tänkta läsare att barn och barnbarn som ska få veta mer om sin historia. Bild: ADAM IHSE / TT

Jessica lyfter släktens kvinnor

Det är som skådespelare hon är känd men Jessica Zandén har även varit terapeut och pjäsförfattare. I dag jobbar hon med sin mammas mönsterkollektion som låg bortglömd i 60 år.

ANNONS
|

Jessica Zandén slog igenom som skådespelare i tv-serien ”Tre kärlekar” för drygt 30 år sedan. Det var storebror Philip som fick henne att söka till scen­skolan.

– Han sa att om han ­kunde komma in då kunde jag ­också. Så jag fick väl prova. Det har alltid varit så. Folk har sagt, jamen ska du inte prova det här och det här, och då har jag gjort det. Som ung hade jag ingen egen kärna, det känns skönt att ­äntligen ha förvärvat det nu som ­äldre.

Efter att ha dragit ned på skådespelandet är hon numera tillbaka på barn­domens Särö vid havet ­söder om Göteborg. Här tillbringade hon somrarna som barn och här sitter hon nu och ser ut över vattnet och skriver ned sina minnen från ett liv som präglats av både ­platsen, men även i hög grad av hennes mor och mormor.

ANNONS

– Jag har blivit familjen Zandéns … jag vet inte vad, men jag håller på med någon sorts upprättelse av familjens kvinnliga konstnärskap.

Skrev pjäs om mormodern Gladys

En av kvinnorna är mormodern, skildrad i pjäsen ”Min mormor Gladys”. Jessica Zandén skrev den på uppdrag av Judiska teatern i Stockholm och den hade premiär där 2010 i regi av Gunilla Röör. Manuset utgår ifrån efterlämnade dagböcker och brev. Där framträder en person med drag av det som i dag kallas bipolaritet. Ibland var hon djupt deprimerad, andra gånger manisk och förälskad.

– Hon drog till Paris, studerade skulptur och levde ett vanvettigt nöjesliv men sedan hamnade hon i skuggan av min morfar, ton­­sättaren Gösta Nystroem. Han ­bedrog henne konstant. Hon hade också skuld­känslor för att ha överlevt kriget som judinna och till slut tog depressionen över och hon valde att avsluta sitt liv.

Jessica Zandén föddes drygt tio år senare och fick aldrig träffa sin mormor. Hon kan ändå se stora likheter mellan sig själv och henne, även när det gäller det depressiva draget.

För ett tjugotal år sedan fick hon en utmattningsdepression som höll henne borta från skådespeleriet en period. Det ledde tillfälligt in henne på en ny bana.

– Jag hade drivit mig själv så hårt. Teatern blev mera en piska än lust och uttrycksbehov. Jag gick i terapi och påbörjade själv en utbildning till terapeut och tog emot patienter. Sedan kom lusten till skådespeleriet tillbaka. Nu gör jag lite tv- och filmroller ibland.

ANNONS
BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS TILLSAMMANS MED TT:S URSPRUNGLIGA TEXT OCH FÅR INTE ÅTERANVÄNDAS I ANDRA SAMMANHANG GÖTEBORG 20220308 Grattis Jessica ZandenFOTO Adam Ihse / TT / Kod 9200 **BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS TILLSAMMANS MED TT:S URSPRUNGLIGA TEXT OCH FÅR INTE ÅTERANVÄNDAS I ANDRA SAMMANHANG**
BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS TILLSAMMANS MED TT:S URSPRUNGLIGA TEXT OCH FÅR INTE ÅTERANVÄNDAS I ANDRA SAMMANHANG GÖTEBORG 20220308 Grattis Jessica ZandenFOTO Adam Ihse / TT / Kod 9200 **BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS TILLSAMMANS MED TT:S URSPRUNGLIGA TEXT OCH FÅR INTE ÅTERANVÄNDAS I ANDRA SAMMANHANG** Bild: ADAM IHSE / TT

Hittade mamma Joys mönsterkollektion

Men framför allt ägnar hon sig sedan flera år till­baka åt sin mamma Joys mönsterkollektion och driver en webbshop där hon säljer textiler, lampskärmar, brickor och andra saker med de gamla mönstren från 1950-talet.

Joy hade i unga år anställning som mönsterdesigner men när hon ville stå på egna ben och tog med sig sin produktion till New York fick hon inget sålt. Det var ett hårt slag och skaparlusten försvann helt. Hon for hem igen och lade sina mönster i en byrålåda hemma i källaren. Där skulle de ligga i över 60 år tills dottern ­Jessica hittade dem.

– De var så fantasieggande och samtidigt tidstypiska. Varje bild berättade något, de var som tavlor. Jag ville att andra skulle få se dem och njuta av dem. Men mamma sa: ”Det kommer aldrig gå!”

Jessica Zandén lyckades till sist få mönstren ­antagna hos Sandberg Wallpaper och det ledde till kollektionen ”Signatur”. Joy Zandén ­debuterade som tapet­designer vid 93 års ålder.

Reparerade sin mor och dotter relation

– ”Åh Jessica”, sa hon precis innan hon skulle dö. ”Vi hann!” ”Ja mamma, vi hann”, sa jag.

Mor och dotter hade inte haft en jättenära relation under åren men det reparerade de under arbetet med mönsterkollektionen och även under researcharbetet med pjäsen om mormor Gladys.

ANNONS

– När jag läser mormors dagböcker ser jag precis ­varifrån jag fått mitt eget berg- och dalbane temperament. Det hade inte min mamma på samma sätt. Men nu ser jag det i ett av barnbarnen så det verkar hoppa över en generation!

Det är barnen och barn­barnen hon tänker på när hon nu med hjälp av brev, dagböcker och intervjuer ­sitter och skriver ner minnen från sitt och familjens liv.

– Jag passar på att skriva ned allt nu innan Putin ­kommer eller en blomkruka ramlar ned i skallen på mig för sedan är det ingen jävel som kommer ihåg något, säger Jessica Zandén och skrattar.

– Om de undrar över saker ska de kunna läsa och se att: ”Jaha, så här var det”.

Jessica Zandén

Ålder: Fyller 65 år den 28 mars.

Gör: Pensionerad skåde­spelare och terapeut, numera vd för design­företaget Joy Zandén AB.

Bor: Särö, söder om Göteborg.

Familj: Barn, barnbarn och bröder.

Om att fylla 65: ”Det är ett lugn. Jag är trygg i vem jag är. Det värsta är gjort.”

Så firar hon födelse­dagen: ”Med de närmaste. Det blir krabba, champagne och utsikt över havet.”

Passion: ”Jag är en fullständigt besatt svampplockare. Jag är ute från mitten av juni och tar de första kantarellerna och håller på till december

när trattkantarellerna ­klirrar som glas i korgen.”

Annat hon gillar att göra: Läser mycket. Och

på lördagarna bänkar

hon sig vid radions ”På minuten” i Sveriges Radio med en whisky.

ANNONS