Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jessica Andersen har jobbat som volontär på Gothenburg Horse Show pi 35 år. Och i nästa vecka är hon en av många funktionärer under EM.

Jessica längtar till EM-volontärjobbet

Hon har länge figurerat inom tävlingsverksamheten i ridsport. Allt startade med att Jessica Andersen började rida på Göteborgs ridhus som tolvåring.

Två år senare var hon ledare för ungdomssektionen och började jobba som volontär på Gothenburg Horse Show på Scandinavium. Sedan dess är hon med varje år och under ridsport-EM i nästa vecka har hon fullt upp varje dag på Ullevi.
För Jessica Andersen blev stallet en viktig start i livet. Hon var där sju dagar i veckan och märkte snart att hon tyckte om att organisera och ta ansvar. Något som hon tagit med sig under åren, antingen det handlar om hästar eller jobb. 

Redan 1990 var hon med i Stockholm som volontär på ridsport-VM och det var en upplevelse som gav mersmak. Det ville hon gärna vara med om igen. Bara att träffa folk från hela världen var stort. 
Nu känns ett EM, som dessutom är på hemmaplan, minst lika spännande. Att det blir riktigt långa dagar med fullt fokus på ett minutschema som måste följas till punkt och pricka, bekommer henne inte. Hon vet exakt vad som gäller och har järnkoll på det som står på tur, vare sig det gäller nästa tävlande ekipage, ett showinslag eller prisutdelningarna. 
– För att trivas med volontärjobbet måste man ha den rätta viljan. Och orken att jobba så länge som det behövs. Vilket innebär att jag finns på plats i stort sett hela tiden även utanför mina pass, säger Jessica som varit med som funktionär på Gothenburg Horse Show i 35 år och vet vad hon pratar om.

Sedan Jessica började med hästar som tolvåring har det knappt gått en dag utan hästanknytning. Hon stannade kvar på Göteborgs ridhus i många år och jobbade både i stallet och med Handikappverksamheten samtidigt som hon utbildade sig. Första egna hästen, Julle, hade hon i 11 år och tävlade i medelsvår dressyr och lättare klasser i hoppning. 1999 gick flyttlasset till Vara för att få boende och häst på samma plats. Ett beslut som hon inte ångrat en dag, trots den trivsamma uppväxten i Kålltorp och närheten till stan.
– Jag blev ridskolechef på Varaortens Ryttarförening och lärde känna många nya hästentusiaster på landsbygden. Det är bra mycket enklare att ha häst på landet och dessutom billigare. I dag kan jag ha flera hästar utan att det kostar mig mer. Det passar mig perfekt, säger hon och ler.

Jessica föredrar sedan 17 år så kallad akademisk ridning. Eller klassisk ridning som hon hellre kallar det. Hon blev inspirerad av dansken Bent Branderup och tycker att den inriktningen passar henne bättre rent kroppsligt. Som ryttare behöver man inte anstränga sig fysiskt på samma sätt och hästarna trivs, menar hon.
– Jag tycker den akademiska ridkonsten är bra eftersom den långsamt bygger upp hästarna både fysiskt och psykiskt. Utan stress. För mig och mina hästar har det funkat bra. Även problemhästar som jag fått ta hand om verkar gilla den inriktningen.

Jessica har bara köpt en häst i sitt liv. Sedan har det bara rullat på med folk som vill ha hjälp med sina hästar eller som tröttnat helt. Just nu har hon två hästar vilket räcker bra eftersom hon just skolat om sig till medicinsk sekreterare. Hon pluggar på distans vilket passar henne förträffligt.
– Jag blir egentligen klar i januari 2018 men har redan jobbat extra ett tag som medicinsk sekreterare. Det råder ett skriande behov av utbildad personal i yrket så det är verkligen inte svårt att få jobb, säger hon 
Vad är det som får dig att fortsätta ställa upp som funktionär år efter år?
– Numera är det nog mest kamratskapet. Vi träffas ju bara i de här sammanhangen och vi känner varandra så väl och har jättekul ihop. Man är en i gänget och många känner jag sedan 35 år! Och att få vara med om ett EM i Göteborg är extra häftigt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.