Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till vardags forskar och undervisar Jessica Coria i miljöekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, men när Chile på tisdagskvällen möter Sverige i det sydamerikanska landets första VM-slutspelsmatch någonsin, då förvandlas hon till La Roja- supporter hemma i tv-soffan. Bild: Lars Hjertberg
Till vardags forskar och undervisar Jessica Coria i miljöekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, men när Chile på tisdagskvällen möter Sverige i det sydamerikanska landets första VM-slutspelsmatch någonsin, då förvandlas hon till La Roja- supporter hemma i tv-soffan. Bild: Lars Hjertberg

Jessica kastar loss och bjuder in till fotbollsfest

Som docent på Handelshögskolan är Jessica Corias vardag fylld av forskning och undervisning. Hemma i Santiago lärde hon sig själv tidigt att fotboll och fest hör ihop, så räkna med party i tv-soffan i Säve när Chile på tisdagskvällen ställs mot Sverige i fotbolls-VM.

När det chilenska landslaget La Roja (de röda) spelar är det fest i Santiago. Jessica Coria vet – hon växte upp tio minuter från nationalstadion och förstod redan som liten att tolka applådstyrkor, jubelrop och visselorkaner från de fullsatta läktarna några gator bort.

Besöker Chile varje år

Emellanåt hände det också att familjen Coria samlade ihop nära och kära för att själva delta i festligheterna.

– Så är det ofta när man gå på fotboll i Chile. Familj och vänner umgås, grillar och har trevligt, säger Jessica Coria som flyttade till Göteborg 2008 men åtminstone en gång varje år reser till Santiago för att hälsa på föräldrar och syskon.

– Gärna i november när mörkret börjar lägga sig över Göteborg. Då längtar jag hem, säger hon.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

I familjen Coria har det alltid varit vittröjade Colo Colo som stått högst i kurs. Supportrar till Santiagos båda övriga storklubbar Universidad de Chile och Universidad Católica göre sig icke besvär.

De ekonomiska förutsättningarna för herr- och damfotboll är ännu så väsensskilda att Jessica Coria tvekar lite inför nationens engagemang och uppslutning när La Roja Femenina nu för första gången kvalat in till ett VM-slutspel.

Målvakt i världsklass

Att laget har en av världens bästa målvakter i Christiane Endler, som till vardags spelar i den franska ligan, ger förstås stadga och trygghet. Men kommer det att räcka mot högre rankade Sverige på tisdagskvällen?

Avkrävd ett tips väljer docent Coria att lyssna på hjärtat och bestämmer sig så småningom för 2-1 till Chile.

Men vem vet, kanske blir hon nedröstad hemma i tv-soffan.

Barnen Michelle, 11 och André, 8 vill säkert ha ett ord med i laget. Särskilt Michelle som flera gånger i veckan drar på sig Torslandaklubben IK Zeniths gröna tröja för träning och match.

– När tjejerna spelar är det också lite som en fest med musik i gräset vid sidan av planen – och vi föräldrar brukar grilla och sälja hamburgare. Det är verkligen imponerande hur många människor som lägger mycket tid på ideellt arbete i föreningar som Zenith.

Provade du själv att spela fotboll hemma i Santiago?

– Nej, när jag växte upp var fotboll inget som tjejer förväntades hålla på med, men det där håller nog på att förändras, säger Jessica som under sina elva år i Sverige lärt sig att uppskatta närheten till naturen och några gånger i veckan springer träningsrundor som lätt kan dra iväg över en timme.

– Att springa är bra på så många olika sätt, och jag gör det bara för mig själv. Rensar tankarna, lyssnar på musiken och försöker vara i kontakt med naturen.

– När jag inte jobbar är jag ofta tillsammans med barnen. Jag kanske jobbar lite i trädgården, och så tycker jag om att laga mat. Det är väldigt lantligt i Säve – långt ifrån det ständiga surret i mångmiljonstaden Santiago.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Jessica minns att tystnaden var det första som slog henne när hon kom till Göteborg vintern 2008. Inte kylan så mycket – "den har vi hemma i Santiago också" – men tystnaden och mörkret. Det var något helt nytt.

Fast i första hand var det förstås den avancerade forskningen i miljöekonomi som lockade nydisputerade Jessica till Sverige.

– Det kändes kul att få möjligheten att komma hit och jobba med andra personer med samma intresse. Och universitetsmiljön är ju ganska internationell så jag tyckte inte det var särskilt svårt att hitta nya vänner. Den akademiska världen mår väldigt bra av att ha ett brett utbyte med andra länder, konstaterar Jessica Coria.

Tung förlust i april

Säkert gäller den där sista tanken även chilensk damfotboll; vårens internationella prövningar har emellertid visat att laget har lång väg att vandra innan man kan mäta sig med toppnationer som USA, Frankrike och Tyskland. 0-7 förlusten mot Nederländerna i början av april sved till exempel svårt.

– Och det är fortfarande jättestor skillnad i folks engagemang för herr- respektive damfotboll. Damspelarna är inte särskilt kända, men skulle det gå bra i de första matcherna tror jag intresset växer, säger Jessica Coria som snart hoppas få arrangera fler fester i tv-soffan hemma i Säve.

Jessica Coria

Ålder: 40 år.

Bor: Hus i Säve.

Familj: Barnen Michelle och André. Katterna Einstein och Newton.

Yrke: Docent och universitetslektor på enheten för miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

Arbete: Forskar, undervisar och handleder.

Fritidsintressen: Att springa, vara i naturen och trädgården, laga mat.

Favoritklubb: Colo Colo i Santiago de Chile.

Favoritspelare: Alexis Sánchez i Manchester United.

Jessicas tips: Sverige-Chile 1-2.

Sveriges VM-matcher i gruppspelet

11 juni, klockan 18: Sverige-Chile

16 juni, klockan 15: Sverige-Thailand

20 juni, klockan 21: Sverige-USA

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.