Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jennie Ricci gick in i väggen och menar själv att hon kom till en punkt då hon valde mellan livet eller att inte leva mer. I dag jobbar hon som personlig coach och hjälper andra människor som hamnat i kris.

Jennie hittade en ny yrkesbana efter kraschen

Hon utbildade sig till ekonom, men tvingades under en stressig period med utmattningssyndrom och depression att göra ett val i livet. I dag jobbar Jennie Ricci som personlig coach där hon hjälper andra att inte hamna i samma situation.

När hon idag ser tillbaka på den tunga perioden så förstår hon att den var ohållbar. 
– Jag pluggade 100 % och jobbade minst 50 % samtidigt, så under en treårsperiod ansträngde jag mig kopiöst. När jag väl var inne i ekonomijobbet så höll det inte längre. Jag kraschade rakt in i väggen.
Jennie menar att hon kom till en punkt då hon valde mellan livet eller att inte leva mer.
– Jag valde livet, kontaktade vårdcentralen och började gå i samtal. Det var så jag kom i kontakt med personlig utveckling och upptäckte att det finns något annat.

Under uppväxten på Hönö var träning en viktig del i hennes liv. Hon tävlade i utförsåkning, seglade, tränade judo och spelade fotboll. Under den stressiga perioden spelade hon fotboll i division ett. Först nu när hon ser tillbaka förstår hon varför det blev fel emellanåt. 
– Jag var antingen jätteduktig, eller jättedålig. Den fysiska styrkan, att jag kunde klara hur mycket som helst fanns där, men eftersom jag inte var mentalt stark kunde resultatet bli hur som helst. Jag bar på en självkänsla som var prestationsbaserad, förklarar Jennie.
Hon återkommer till tiden efter utmattningen då hon gick i samtal och upptäckte det här med personlig utveckling.
– Det var en helt ny värld som öppnade sig. Jag kände att det här skulle jag ha vetat om tio år tidigare och att alla människor borde få möjlighet att lära sig detta.

Jennie utbildade sig inom NLP, Mindfulness, Enneagramscoaching och samtalsterapi. Idag arbetar hon som personlig coach från sina lokaler på Vasaplatsen.
– Mycket av mitt jobb handlar om att hjälpa friska människor som är i kris av olika slag. Det kan vara att man har dålig självkänsla, självförtroende, eller har en stressproblematik. Många är högpresterande människor som har kommit i ett läge då man behöver förändring och nya verktyg, menar Jennie.

Det första hon brukar jobba med är den inre dialogen. Mycket handlar om att börja förstå sig själv, vilka styrkor och svagheter man har.
– Är du en person som har ett stort självförtroende, men låg självkänsla, så är risken väldigt stor att du går omkring och är rädd för att bli avslöjad. Att det blir ett likhetstecken mellan dig och det du gör. Det gäller att lära sig få bort den kopplingen – man kan till exempel göra ett dåligt lopp men man är inte en dålig, eller sämre människa för det. Det är mänskligt att göra fel, alla kan göra fel.

Träning är fortfarande en stor del i Jennies liv. Hon springer regelbundet och har börjat med simträning. 
– Jag provade Swimrun första gången i somras och tyckte att det var väldigt kul. Framöver vill jag genomföra en svensk klassiker och Stockholm Marathon.
Hon springer för sig själv, jämför sig helst inte med andra utan ser träningen som en form av Mindfulness. Jag frågar om mottot som hon lärde sig av utmattningen och som hon hänvisar till:You can do anything, but not everything.
Är du extra medveten om den här balansen, på grund av din egen historia?
– Ja, förr när jag hade dålig självkänsla, då vågade jag inte göra allt jag ville. I dag när jag har större mental styrka så får jag tänka på den där balansen; att jag inte måste göra allting just nu, utan får sprida ut det längs vägen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.