Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jeanette har valt närodlat till sin Italien-inspirerade macka, som hon döpt till Amore. Fredagen den 9 november tävlar hon i SM tillsammans med sju medtävlare om vem som gör den smakrikaste och mest innovativa mackan. Bild: Clas-Göran Sandblom
Jeanette har valt närodlat till sin Italien-inspirerade macka, som hon döpt till Amore. Fredagen den 9 november tävlar hon i SM tillsammans med sju medtävlare om vem som gör den smakrikaste och mest innovativa mackan. Bild: Clas-Göran Sandblom

Jeanette brer på inför finalen i mack-SM

Direkt efter en semester i Italien hann Jeanette Ekerås i sista stund med att komponera en macka, ta en bild på den och anmäla sig till mack-SM. Mackan var så god att den gick till final.
– Det ska bli så himla roligt. Att få umgås med andra som också brinner för detta blir fantastiskt, säger hon.

Finalen avgörs fredagen den 9 november i samband med mässan Food & Wine i Stockholm.

Då väntar ett gastkramande race mot klockan. De tävlande har 45 minuter på sig för att göra 20 mackor var.

– Jag har inte hunnit testa om jag kommer att hinna, säger Jeanette, som också säger att finalplatsen blev väldigt uppmärksammad när hon berättade om nyheten på sociala medier.

Hennes stora familj kommer att stötta på plats.

När Jeanette berättar om allt hon gör verkar 100 procent inte räcka till.

– Jag jobbar 75 procent som personlig assistent i Vara och hoppar in extra på ett demensboende i Nossebro. Hemma driver jag ett gårdsbageri där jag vill tillbringa mer tid. Samtidigt trivs jag bra med att ta hand om människor, säger hon.

Hon har arbetat på Runes bageri och Elins bageri. Tidigare drev hon också Konditori Centrum.

– Det är tufft att föda barn, driva eget företag och få lönsamhet. Jag blev sjuk. När jag sålde utbildade jag mig till undersköterska. Men lusten att baka kom tillbaka.

Älskar bageriernas alla dofter

Att baka är en passion för henne, ibland känner hon sig nästan lite yrkesskadad:

– Jag älskar att gå in i ett bageri, bara för att känna in stämningen. Jag vill känna dofterna, kolla sortiment, köpa med mig en massa för att provsmaka och för att få nya idéer. När jag reser i Sverige tar jag reda på vilket som är stans bästa fik och var bästa brödet bakas.

Och när hon är utomlands brukar Jeanette välja stranden på förmiddagen och bagerierna på hemvägen.

Jeanette drev tidigare bloggen Bättys Kringlor, namngiven efter hennes älskade mormor.

– En fantastisk inspiratör. Hon bakade allt själv, hade alltid sju sorters kakor och höll reda på vilka favoritkakor hennes barn och barnbarn ville ha när de kom på besök. Hon var så himla go' – alla hängde med mormor. Hennes specialitet var att baka kringlor på sur grädde.

Driver ett gårdsbageri

Jeanette driver nu ett gårdsbageri, Mormor Bättys kringlor.

– Hittills har inriktningen mest varit tårtor och smörgåstårtor på beställning. Jag hoppas kunna öppna för direktförsäljning med bröd och fika ett par gånger i veckan.

Vilken är den godaste kakan du gör?

– En gammaldags mazarin med mycket smör, socker och mandel.

Godaste tårtan?

– Svårt att välja. Jag gör ett halvdussin tårtor, med bra råvaror, kokar min vaniljkräm, jag gör egen sylt och bottnar. Alla är goda.

Italien är favoritlandet

Jeanette befann sig i sitt favoritland Italien när hon fick nys om mack-SM.

– Det var mycket att göra innan jag fick iväg ett recept och ett foto på mitt tävlingsbidrag. Jag gjorde allt på en kväll och döpte den till Amore.

– Den speglar min kärlek till Italien. Jag har dragit den åt Italiensk streetfood. Piadina är ett tunnbröd på mjöl, vatten och olja. Det kavlas ut och steks i en panna. Brödet är fyllt med sallad, coppa, som är en skivad lufttorkad fläskkarré, grillad zucchini med mynta, pecorinoost, och salta nötter, rostade i honung. Den mättar som en lunch.

Bara två killar i finalfältet

Några dagar efter sin anmälan kom ett mejl om att hon var uttagen bland sju andra, varav två killar. En första träff hölls i Stockholm.

– Jag blev asglad över uttagningen och fick montera mackan igen. Den funkar som lunch, eller på lördagskvällen med ett glas vin likaväl som på stranden i Italien. Råvarorna finns att köpa året runt.

Inför finalen har Jeanette ordnat något event i Vårgårda.

Du verkar vara företagsam?

– Folk säger det. Min man brukar skoja och säga ”du ställer då alltid till det. Det händer alltid grejer runt dig”.

En macka är numera allround-måltiden som kan ha en given plats i helgbrunchen lika väl som ett snabbmål när hungern tränger sig på.

Klimatsmart trend

Branschen ser en trend i att klimatsmart bröd nu även kombineras med klimatsmarta tillbehör.

– Årets bidrag visar en tydlig hållbarhetstrend med lokala råvaror. Vi väntar oss mackupplevelser i världsklass, konstaterar Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Jeanette Ekerås

Ålder: 45 år.

Bor: Vårgårda.

Yrke: Bagare och undersköterska.

Gör: Goda smörgåsar, tårtor och kakor.

Intressen: Resor, fynda på loppisar, bakning och matlagning.

Familj: Maken Magnus, 47, Alexandra, 27, Marcus, 24, Johanna, 23 och Gustav, 10, barnbarnen William och Jamie.

Aktuell: Fredagen den 9 november är Jeanette en av åtta finalister som tävlar i Stockholm om vem som gör den smakrikaste och mest innovativa mackan i mack-SM 2018. Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka ska koras. Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som har cirka 450 medlemmar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.