Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jashar Samadi var fem år när han tillsammans med sin mamma flydde från Iran. I dag driver han ett rekryteringsföretag med fokus på att hjälpa kollegor inom tandvården.
Jashar Samadi var fem år när han tillsammans med sin mamma flydde från Iran. I dag driver han ett rekryteringsföretag med fokus på att hjälpa kollegor inom tandvården. "Min drivkraft handlar om att ändra tänket inom branschen, att ta vår bransch till nästa nivå", säger han. Bild: Jan Larsson

Jashars mission är att hjälpa både patienter och kollegor

Redan under tiden han läste till tandhygienist såg Jashar Samadi ett behov som behövde fyllas. I dag driver han ett rekryteringsföretag med fokus på att hjälpa kollegor inom tandvården.

Jashar berättar om resan som femåring när han och mamman flydde från Iran.

– Det var ingen lätt resa. Vi flydde på grund av kriget. Min pappa som var polis omkom i kriget. Det var bara jag och mamma kvar och den långa och farliga resan började med ett år i Irak, i Kurdistan. Jag minns det som i går, smugglare som förde oss över gränsen, stridsvagnar några hundra meter bort och skjutningar. Det var inte den enkla vägen med flyg, men 1992 kom vi äntligen fram till Sverige.

Ville bli polis

Från början ville han bli polis, som pappan, men det blev långa väntetider mellan sökningar och svar. Samtidigt insåg Jashar att han måste läsa till någonting.

– I vår kultur är det viktigt att man skaffar sig en utbildning och det är inte ovanligt att man blir antingen tandläkare, läkare eller ingenjör. Jag hade hört att tandläkare och tandhygienister tjänade bra i England. Så det var väl lite den ingången, plus att det kändes som ett riktigt bra yrke där man blev legitimerad och kunde arbeta självständigt

Bild: Jan Larsson
Bild: Jan Larsson

Han tog examen som tandhygienist 2010 och började sedan inom Folktandvården. Lönen blev på sätt och vis en ögonöppnare.

– Jag hade väl egentligen ingen riktig koll innan vad yrket gick ut på, hur det låg till lönemässigt eller huruvida det var mans- eller kvinnodominerat. Samtidigt, efter tre års studier i Sverige och även utbytesstudent i Nederländerna, trodde jag väl att yrket skulle vara högre värderat.

Allt började på Facebook

Jashar kände att det var flera saker inom yrket som kunde förbättras och där någonstans startade resan till det som i dag är Tandfakta. Det hela började som en Facebookgrupp som han startade i samband med examen.

– Jag startade gruppen för mina kurskamrater, med en önskan om att vi skulle hålla kontakten. Tanken var att kunna nätverka, dela erfarenheter och framförallt öka gemenskapen inom professionen och branschen.

Han återkommer till vikten av gemenskap och sammanhållning inom yrkeskåren.

– Det är många som inte vet vad en tandhygienist är eller gör. Jag var en av dom. Men det där återkommer även inom professionen mellan till de olika yrkesrollerna inom tandvård. Man har tyvärr inte alltid så bra inblick i varandras yrken och kompetenser, säger Jashar.

Jashar menar att detta med att man inte har koll på varandras kompetenser kan utgöra en grund för irritation och dålig stämning mellan kollegor på jobbet. Och det kan i sin tur leda till att man inte arbetar lika effektivt.

– Dessutom kan tandhygienistyrket vara lite ensamt. Många gånger är man i sitt rum och saknar någon att bolla tankar och idéer med. Så min plan från början har varit att vi ska lära oss av varandra, och att ingen inom tandvårdens olika yrkeskategorier ska behöva känna sig ensam på jobbet.

Öppnar snart i Göteborg

I dag finns Tandfakta i Malmö och öppnar inom kort sitt huvudkontor i Göteborg. De man vänder sig till är alla yrkesverksamma inom tandvården.

– Jag vet själv hur det var när jag kastades ut och började jobba. Som nyutexaminerad är man lite osäker och då finns det risk att patienterna blir lidande. Men om en tandhygienist, tandsköterska eller tandläkare alltid har någonstans att vända sig till och nätverka med sina kollegor, så gör det att patienterna kan känna sig tryggare i stolen, menar Jashar.

Bild: Jan Larsson
Bild: Jan Larsson

Vi kommer in på hinder som en del kan stöta på om man kommer från ett annat land.

– I den här branschen, liksom i flera andra, är det tyvärr många som inte lyckas få jobb på grund av etnicitet och ursprung, så visst finns där en diskriminering. Jag har själv märkt av det, på grund av mitt namn, att man inte fått tjänster man sökt. Så min drivkraft handlar om att ändra tänket inom branschen, att ta vår bransch till nästa nivå och visa att det finns kompetens och att den borde tillvaratas och värderas på ett bättre sätt.

Nu när du ser tillbaka, ångrar du ditt yrkesval?

– Vi pratade om det häromdagen, jag och min fru. Anledningen till att jag ville bli polis, var för att jag ville hjälpa människor. Det tror och hoppas jag att jag också gör i det här arbetet, och det är viktigt för mig. Jag får ut så mycket av det här själv. När vi intervjuar kandidater är det så tydligt att det finns många där ute med potential, kompetens och driv. Men tyvärr får man inte alltid tillgång till rätt verktyg och vägledning. Men det ska vi försöka ändra på, tillsammans.

Jashar Samadi

Ålder: 33 år.

Bor: Sävedalen.

Yrke: Leg. tandhygienist/entreprenör.

Familj: Frun Lana och hunden Crystal, som också är Tandfaktas maskot.

Intressen: Mitt arbete.

Hemsida: www.tandfakta.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.