Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag ser på mig själv med mera ömsint humor och förlåter mig mina misstag, i alla fall om jag inte skadat någon annan." Bild: Jessica Gow

”Jag kan inte göra bara en sak”

Man ska inte tro att man är någon särskild – det var den mentaliteten som präglade Babben Larssons barndom. Som vuxen har hon kämpat mot sin inre jantelag, men också sporrats av att få bevisa vad hon kan.

Det där att ”ha många bollar i luften” är en sliten klyscha, men på Babben Larsson passar den rätt bra. Hon blev först känd som ståuppkomiker men är numera också programledare i tv (”Bäst i test” och ”En mot Sverige”), radioröst (”På minuten”), föreläsare (om stress och friskvård) och jazzsångerska (med eget band).

En webbkurs för aspirerande komiker har det också blivit. Och så skriver hon böcker.

–  Jag kan inte göra bara en sak. Antingen blir jag uttråkad eller så bränner jag ut mig som jag gjorde med standup en gång. Det var så fruktansvärt roligt, och med mig är det så att när det är kul så går det undan. Jag jobbade för mycket och gick in i väggen. Så jag behöver variera mig.

Just nu är hon aktuell på SVT med direktsända underhållningsprogrammet ”En mot Sverige”. När man sänder direkt kan vad som helst hända och Babben Larsson gillar den där extra nerven. Erfarenheterna som ståuppkomiker gör att hon är van vid att improvisera och rädda upp situationer.

Sjunger jazz

Den här hösten gör hon också sångpålägg till en kommande jazzskiva med sin kvintett.

– Jag har skrivit texter till befintliga låtar, och så är det en som jag har skrivit helt själv. Den är till min dotter och heter ”Unge”. Plattan var en möjlighet som dök upp när pandemin lade sin våta hand över allt annat.

Babben har även hunnit skriva på sin självbiografi som kommer ut nästa år. Den blir mera av en levnadsteckning än boken ”Jag vägrar dö nyfiken” som kom 2010. Den här gången kommer vi att få veta mera om hennes uppväxt på bondgården Busarve i Dalhems socken på Gotland.

–  Ingen vet riktigt vad namnet betyder, vad det är för bus det handlar om.

Tidigare har hon berättat en del om sin mamma som hon har beskrivit som mer egocentrisk än moderlig. Den här gången kommer hon att skriva om sin pappa och vad han har betytt för henne i livet. Det visar sig att han var viktig, trots att han inte alltid var så lätt att få kontakt med.

Pappa var hennes första publik

– Pappa var en tystlåten man som jobbade hårt. Han älskade att bygga, det var hans stora passion i livet. Men han var också min första publik. Jag började med någon sorts bordsunderhållning när jag var liten för att få kontakt med honom och muntra upp honom.

Fick du kontakten du sökte?

– Både och. Han var en ganska svårflörtad publik, introvert som han var och ofta trött på kvällarna. Men vi hade samma humor och han har varit jätteviktig för hur jag utvecklades som komiker.

En annan viktig erfarenhet är att ha vuxit upp på en landsbygd präglad av jantelagen. Ligg lågt och förhäv dig inte, det var normen när Babben var barn och det satte sig djupt. Samtidigt gav det henne ett motstånd att kämpa mot. Hon har fått ta strid för att bli den hon är och menar att det har stärkt henne.

Har din karriär varit som ett korståg mot jantelagen i dig?

–  Delvis har den faktiskt varit det. Det sitter väldigt starkt i mig. Jag har ett driv och det är säkert för att jag vill bevisa för mig själv och andra att jag kan. Jag är visst någonting!

Självkänslan har vuxit med åren

Självkänslan har vuxit med åren. Hon har lärt sig att peppa sig själv och inte ramla ned i ”tvivelsgroparna” som hon kunde hamna i som yngre.

–  Jag ser på mig själv med mera ömsint humor och förlåter mig mina misstag, i alla fall om jag inte skadat någon annan. Man ska vara snäll mot sig själv och det är jag, men det har tagit några år.

Babben Larsson har alltid haft tillräckligt självförtroende för att driva med sig själv på scenen. Det är också ett tacksamt knep att ta till som ståuppkomiker.

–  Ta fram det som är typiskt för dig själv och använd det. I mitt fall är det gotländskan och min fysiska uppenbarelse. Sedan kan man gärna hitta det som andra känner igen hos sig själva, som när du inte vann på din Trisslott och ändå skrapar den där ”gånger pengarna-rutan”.

Vad skulle du aldrig skämta om?

–  Ju mer kändis jag blir desto mer får jag akta mig för att sparka nedåt. Frågan är då vad som finns kvar att skämta om? Regeringen och kungahuset!

Foto: Jessica Gow / TT Bild: Jessica Gow
Foto: Jessica Gow / TT Bild: Jessica Gow

Namn: Babben Larsson

Ålder: Fyller 65 år den 29 oktober.

Gör: Komiker.

Bor: Solna.

Familj: Dottern Sofia, 29 år, samt särbo och bonusson.

Om att fylla 65: ”Nej, det känns inget speciellt. Jag fortsätter som förut så länge jag kan.”

Så firar hon födelsedagen: ”Jag är inte kalastypen. Jag tar väl med mina närmaste på restaurang som jag brukar.”

På fritiden: Helst på lantstället utanför Enköping där hon pysslar i trädgården, läser böcker och eldar i kakelugnen.

Kuriosa: En himlakropp har fått namn efter Babben Larsson. Den 17 kilometer stora asteroiden heter 10795 Babben.