Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"För en musikalartist från Göteborg är Göteborgsoperan världens bästa arbetsplats. Här finns så mycket kompetens", säger Jacob Andréas. Den pågående pandemin har dock gjort att de senaste månadernas planerade föreställningar har ställts in. Bild: Clas-Göran Sandblom

Jacobs besök på operan banade väg för drömyrket

Jacob Andréas var tolv år när han såg "Kristina från Duvemåla" med Helen Sjöholm, Peter Jöback och Anders Ekborg på Göteborgsoperan. Där och då valde han yrke. Operan blev senare hans arbetsplats.
– Våra föräldrar hade slagit på stort och tagit med hela familjen till föreställningen. Jag blev väldigt tagen av upplevelsen.

18 år senare, blev det skarpt läge. Benny Andersson och Björn Ulvaeus sökte sångare till ett 30-tal roller i "Kristina från Duvemåla".

– Jag har alltid uppmuntrats att sjunga, i kör och solo. Jag hade studerat och arbetat professionellt i ett par år.

Jacob var en av 1 200 som försökte tygla nerverna i kön.

– Björn och Benny väntade i ett rum på operan. Att bland annat sjunga ”Guldet blev till sand” för upphovsmännen var pirrigt, säger Jacob.

Omtumlande reaktion

Där avgjordes Jacob Andréas framtid. Han kände det.

– ”DÄR SATT DEN”, skrev jag i dagboken.

Reaktionen när han fick ett ja blev ändå omtumlande.

– Min fru och jag bara skrek och hoppade som galningar. Jag kom med i ensemblen, ibland var jag inhoppare i huvudrollerna, som Karl-Oskar och Robert. 100 föreställningar blev det med Duvemåla som en gång väckt hans intresse för scenen.

Bild: Clas-Göran Sandblom
Bild: Clas-Göran Sandblom

Sedan 2015 har han turnerat med konserten "Sånger från Duvemåla Hage" – en hyllning till Björn & Benny.

– Som egen företagare och producent får jag förverkliga mina idéer. Vi berättar om dem och framför delar ur deras enorma musikskatt, säger Jacob.

Stöd från far och mor

Jacob kommer från en stöttande musikfamilj. Pappa Christer var musiklärare och församlingsmusiker. Mamma Marianne var pastor i Pingstkyrkan i Billdal.

– Vi bodde nära kyrkan, nära till kör och musik. Brorsan David skriver musik med miljötema, svägerskan Amanda är jazzsångerska.

Vad sa kompisarna om ditt fokus på att bli artist?

– I högstadiet bytte jag skola. Det var tufft, många ägnade sig åt sina mopeder. Inte jag. På en kabaré i åttan tog jag mod till mej och sjöng "Tears in heaven" av Eric Clapton, med eget gitarrkomp. Då hittade jag en identitet i gänget, ”killen som sjunger”.

Malmsjö och Mörck är goda exempel

Efter musikgymnasiet i Kungsbacka blev det Balettakademien i Göteborg.

– En del kompisar trodde att musikalartist inte är ett yrke. Många undrar fortfarande vad jag jobbar med ”på riktigt”, säger Jacob och ler stort.

En del frågar hur länge man kan hålla på.

– Jag brukar svara "kolla på Jan Malmsjö och Marianne Mörck, de agerar ännu med den äran".

Bild: Clas-Göran Sandblom
Bild: Clas-Göran Sandblom

Vad är du bäst på?

– Sången kommer först. Sedan gestaltning och dans.

Dina mål?

– Att få fortsätta berätta. Jag är nöjd med att jobba på och bakom scenen.

Jacob är normalt räddningsplanka i de föreställningar han är med i, om någon blivit sjuk.

– Förra året gjorde jag Quasimodo i "Ringaren i Notre Dame". Något fint på operan är garanterade föreställningar. Jag kan hoppa in två gånger även om rollinnehavaren är frisk.

Många olika genrer

Många har hört Jacobs stämma, som en ung Tomas Ledin i dennes krogshow.

– Jag tog över rollen efter David Lindgren, som var upptagen av Mello. Jag gjorde två föreställningar på Rondo och sedan hela Sverige-turnén. Tomas är en förebild, alltid väl förbered och han ger allt varje kväll.

Jacob har även sjungit hårdrock i "Rock of Ages" på Rondo.

– Man behöver vara mångsidig och jag kastar mig gärna mellan olika genrer som musikalartist. Till exempel spelade jag mormon i "The book of mormon" på Chinateatern i Stockholm förra året.

Skriver föreställning för ungdomar

Som projektanställd får han acceptera att göra auditions varje år.

– Senaste åren har det nästan blivit för mycket att göra. I fjol var jag med i fem stora produktioner och dessutom regiassistent på scenskolan. Jag spelade även en av rollerna i "Den osalige" tillsammans med Per Andersson, Ulla Skoog och Linus Wahlgren, på Gunnebo slott, det var en fartfylld sommar.

Sedan blev det rätt in i "Oliver" och "Duvemåla hage".

– Det var på gränsen vad jag hann och orkade. I år skriver och regisserar jag en föreställning tillsammans med två kollegor för ungdomar om självkänsla i dagens sociala mediebrus.

En ny turné med hyllningsshowen av Abba-duon stoppades av pandemin.

Operan har inte haft publik sedan i mars. Det blev ändå ett streamat musikalmaraton, som sändes på gp.se.

– Av de planerade 87 föreställningarna av "Oliver", där min åttaårige son Leo var med, gjorde vi trots allt 67. Men vi fick inte till något avslut, snöpligt, särskilt för barnen som var med.

Inställd New York-resa

En stipendieresa till New York har också blivit inställd till följd av pandemin.

– Jag skulle ha tagit lektioner för en bra sångpedagog, tagit dansklass på Broadway dancecenter och sett många föreställningar.

Turnén med "Duvemåla Hage" blev inte heller som planerat.

– 18 gig var planerade, i konserthuset i Göteborg, på Stadsteatern, på Tjolöholms slott och i flera kyrkor. Men vi gjorde en digital konsert i Annedalskyrkan och två i Kungshamns kyrka med 50 personer i publiken, det blev ändå väldigt fint och unikt utifrån de rådande omständigheterna.

Under det påtvingade och i allra högsta grad ovälkomna uppehållet har Jacob påbörjat en tvåårig utbildning till internationell kulturprojektledare.

– Jag vill fördjupa mej i kulturens roll i samhället, säger han.

Jacob har flyt – trots allt.

Jacob Andréas

Ålder: 37 år.

Yrke: Musikalartist sedan 2005, projektanställd på Göteborgs Operan sedan 2013.

Bor: Lerum.

Familj: Caroline Stadelman, läkare, 38, medlem i sånggruppen Fröken Signe, Leo, 8, och Rasmus, 4. Föräldrar och tre syskon.

Utbildning: På Balettakademien fick han sång-, röst- och tallektioner, balett, jazz, stepp, fysträning, kör, scenframställning och musikalteater. Teoretiska kunskaper i musikalhistoria, musikteori och branschkunskap.

Intressen: Musik och träning. Jag lagar all mat hemma och får beröm för mina såser.

Kopplar av med: Böcker, tv-spel.

Bästa tiden på dygnet: Fram till midnatt, då kommer idéerna.

Bakgrundsbild på mobilen: Midsommarbild på familjen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.