Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ugnen kan användas överallt – även där det råder grillförbud. Maten läggs i en sorts släde som man sticker in i röret. "Vingarna" omkring fångar in solstrålarna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jöran Fagerlunds solugn fixar biffen

Grillförbudet hindrar inte Jöran Fagerlund från att laga all möjlig sorts mat utomhus. I sin solugn kan han koka ärtsoppa, baka bröd, fixa kaffevattnet och grilla majskolvar.
– Det är inte mer brandfarligt än en termos, säger han.

Det är visserligen ett högst inofficiellt VM, men ändå. På grilltävlingen i Hammarkullen gick bronsmedaljen till en rätt som inte ens var grillad. Den veganska fooled porken med rostad mandelpotatis tillagades i en solugn som tillhör Jöran Fagelund, till vardags vänsterpartistisk ordförande i kretslopp- och vattennämnden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det går att göra allt som man kan göra i en vanlig ugn, och steka. Nu i sommar lagar jag det mesta av min mat i den, säger han.

Tidigare har bland andra P4 Göteborg uppmärksammat Jörans solugn.

Jöran Fagerlund beskriver ugnen som ett slags termos, som släpper in värme och behåller den där. Det handlar alltså inte om solpaneler som förvandlar strålar till elektricitet.

– Det blir ingen låga, inga gnistor och man använder inget bränsle. Den blir inte ens varm på utsidan och man kan vara på platser där det råder eldningsförbud, som i Vättlefjäll eller på en klippa, säger han.

LÄS MER: Knepen för att bygga ett eget utekök i sommar

Gör annat under tiden

Hur lång tid matlagningen tar beror på mängden solljus. En bra dag tar det en timma att koka upp en liter vatten, två att göra klyftpotatis. Men eftersom den inte kräver någon som helst tillsyn anser Jöran Fagerlund att solugnen faktiskt ger honom tid.

– En vanlig spis måste man passa, men med denna kan jag göra annat under tiden. Nu till exempel pratar jag med dig medan majskolvarna grillas, säger han.

Men är det inte svårt att laga något spontant?

– Ja och nej. När man lagar något spontant handlar det ofta om halvfabrikat och det kan jag ju göra. Men det går inte direkt att koka upp vatten snabbt till snabbmakaroner, säger Jöran Fagerlund.

LÄS MER: Årets hetaste tävling avgjord

"Ingen mänsklig rättighet"

I dag äger han två mindre solugnar som passar att ta med till exempelvis stranden, samt en lite större. Den första skaffade han för fyra år sedan via en kickstarterkampanj, av främst två orsaker: att minska sitt eget klimatavtryck och för att stötta ny teknik.

– Det känns otidsenligt att hålla på och elda för att laga mat, säger han och fortsätter:

– Globalt är matlagning som sker över öppen eld inomhus ett stort hälsoproblem. Röken förkortar främst kvinnors liv och de utsätts för fara när de letar ved, som en stor del av dagen kan gå åt till.

Grillförbudet som råder kallar han "helt rimligt".

– Det borde ha införts långt tidigare nu när det varit så torrt. Det är ingen mänsklig rättighet att få elda under den värsta torka vi haft sedan de mätningarna började, säger Jöran Fagerlund.

LÄS MER: MSB:s uppmaning: Respektera grillförbudet

Jöran Fagerlunds recept på klimatvänlig fooled pork i solugn

Det finns många varianter av vegansk pulled pork. Grundprincipen är oftast att först koka sönder frukten, sedan rosta den och sist ösa på med en god bbq-sås som du har gjort vid sidan av. I solugnen är det enklare att göra den i två steg och eftersom vi skall ha på majonnäs och äta i bröd blir det lite för kladdigt med separat bbq-sås. Tryck in alla smaker från början.

• En burk Jack-fruit (finns i asiatiska butiker)

• En gul lök

• Några deciliter vätska. Det blir gott med mörkt öl men jag föredrar att dricka den. Dessutom brukar jag se till att ha värmt vatten innan och ha i en termos till kaffe etc. Det ger en kortare koktid.

• Lagerblad

• Kryddpeppar (för lite kalopsvibbar)

• 1 tsk liquid smoke

• 1 tsk chipotlepulver

• 1 tsk paprikapulver (gärna rökt för mer röksmak)

• 3 msk socker. Gärna farinsocker men sött som sött, allt funkar

• Lite grönsaksbuljong

• En liten skvätt soja för mörkare färg

• En vitlöksklyfta

Skär frukten i tunna skivor och finhacka löken. Min solugn har två tråg så jag delar upp hälften i varje tråg. Se till att du får ett lagerblad i varje tråg.

Krydda och slå på vätska så att det täcker frukt och lök, men inte för mycket. Speciellt om du har kall öl och det inte är så soligt. Då ger extra vätska lång koktid.

Koka tills frukten är mjuk och bitarna faller lätt isär. Även löken måste vara ordentligt kokt. Räkna med en eller två timmar.

Plocka upp lagerbladen och mosa frukten med en gaffel eller en mosstöt.

In i ugnen igen och låt koka bort och gärna få lite färg.

Servera med färska grönsaker, sallat, äggfri majonnäs och picklad rödlök.

Alternativ 1: i libabröd med rostad mandelpotatis eller jordärtskockor.

Alternativ 2: om du bara har en solugn och inte hinner rosta mandelpotatis kan du köpa färdiga ”Lotus Leaf Buns” i frysdisken på asiatiska butiker. Dessa ångkokar du på några minuter i solugnen med lite lite vatten på botten av trågen och ett galler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.