Inger Månson har tagit till sin mission att försöka lära både barn och vuxna att äta rätt. "Det animaliska fettet som vi får i oss via köttet är inte bra för våra kärl", konstaterar hon.
Inger Månson har tagit till sin mission att försöka lära både barn och vuxna att äta rätt. "Det animaliska fettet som vi får i oss via köttet är inte bra för våra kärl", konstaterar hon. Bild: Jessika Devert

Ingers kost gör gott för både kropp och klimat

I över tjugo år har Inger Månson jobbat som kostchef och lärt skolbarn att äta mer vegetariskt och att inte slänga mat i bamba. Nu vill hon lära vuxna att äta rätt – både för kroppen och klimatet.

ANNONS
|

I Masthugget skiner solen och hemma i Ingers lägenhet råder lugnet. I det kombinerade köket och vardagsrummet har hon dukat fram, en för säsongen typiskt rätt, en sallad med bönor och brytbröd och fetaost. Allt i måltiden är genomtänkt och ändå så enkelt.

– Tomater är det säsong för i Sverige på sommaren, olivolja i stället för animaliskt fett och bönor som proteinkälla. Det är en fullvärdig måltid på många sätt, ler hon.

Inger har i stort sett jobbat med mat i hela sitt liv. Efter gymnasiet reste hon några år i den grekiska övärlden innan hon bestämde sig för att åka hem och utbilda sig till dietist. Det ledde till jobb inom Göteborg Stad och i över tjugo år var hon kostchef i Örgryte-Härlandaområdet. När direktiven från kommunen började gälla matsvinn, klimat och vegetarisk mat blev Inger eld och lågor.

ANNONS

– Det var väldigt inspirerande! Vi införde vegetarisk mat i skolrestaurangerna i vårt område. En dag i veckan hade vi bara vegetariska alternativ. Det blev ett väldigt liv till att börja med, för föräldrarna trodde inte att det var tillräckligt näringsrikt för deras barn, men sedan blev det mer och mer vardag, berättar Inger.

Intresset bara växte

När hon väl hade börjat fanns det ingen återvändo. Inger blev mer och mer intresserad av hur vi äter och hur det vi äter påverkar både våra egna kroppar och vårt klimat. Det gjorde att hon fick utmana sig själv och tänka nytt. Och det fanns mycket att lära sig.

– Det är klart att de flesta nuförtiden vet att vi måste dra ner på vår köttkonsumtion, men det är så mycket mer än det. Varför ska vi göra det? Vad ska vi äta i stället? Hur minskar vi matsvinnet och hur äter vi efter säsong? Allt det där vill jag att fler ska förstå, säger Inger.

Enligt Livsmedelsverket ska vi äta max 500 gram kött per vecka, men egentligen borde siffran vara ännu lägre, säger Inger. Det går åt massor av foder och vatten för att föda upp nöt- och fläskdjur och det transporteras långa sträckor.

ANNONS

– Det är ena anledningen till att äta mindre kött, men också för våra egna kroppars skull. Det är bevisat att rött kött och charkuterier kan ge cancer om vi äter för mycket. Det animaliska fettet som vi får i oss via köttet är inte bra för våra kärl. Alltså borde vi satsa på att äta mycket mera från växtriket, säger Inger.

Bönor, linser och fisk

I stället för kött går det utmärkt att äta bönor och linser, lite fisk och eventuellt kyckling. Då får man i sig det protein man behöver.

– Nu forskas det på om vi kan odla kött så det kanske vi får se i framtiden. Och om man hemskt gärna vill äta kött så rekommenderar jag att man gör det en gång i veckan och verkligen njuter av sin portion, säger Inger och ler.

Bild: Jessika Devert

Att äta grönsaker efter säsong är ett säkert sätt att få ut det bästa av maten och spara vårt klot.

– Vi i Sverige är väldigt förtjusta i att servera sallad, tomat och gurka till allt. Men jag tycker man ska pröva nytt. Rotsaker är vi väldigt bra på i Sverige, liksom potatis och alla våra goda kålsorter! Blomkål, broccoli, svartkål, rödkål och vitkål, det är gott och väldigt nyttigt, säger Inger.

ANNONS

Det mår vår tarmflora bra av, vilket är väldigt viktigt för att må bra i hela kroppen. När vi äter processad mat eller halvfabrikat så får vi i oss massor av tillsatser och konserveringsmedel som kroppen ska ta hand om. När vi äter fiberrikt, som kål och rotsaker och fullkorn får kroppen en chans att återhämta sig och då mår vi bättre.

"Vi måste sluta slänga mat"

Nu är Ingers mål att få fler att äta som vi gjorde förr. Mer grönsaker, bönor och potatis, mindre kött, pasta och ris som behöver fraktas över halva världen för att nå oss.

– Och vi måste sluta slänga mat! Om inte grönsakerna i kylen blivit mögliga kan man alltid göra soppa på dem, det går alldeles utmärkt och då gör vi en insats för miljön och äter god mat samtidigt, säger Inger.

Fotnot: Vill du äta efter säsong? Gå in på naturvardsverket.se och hitta en komplett lista!

Inger Månson

Ålder: 67 år.

Bor: Masthugget.

Familj: Vuxen son.

Gör: Föreläser och utbildar inom mat och klimat.

Instagram: Mat_och_klimat

Fakta: Tre enkla tips från Inger

1, Drick upp allt kaffe du gör, häll inte ut. Det går åt mycket vatten och utsläpp i samband med att man odlar kaffe.

2, Bjud på buffémiddag. Rensa ur kyl och frys och pimpa med fräscha grönsaker, så slipper du slänga.

3, Djupfrysta bär och grönsaker är fulla av vitaminer och mineraler och då kan vi alltid få det som är i säsong någon annanstans.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS