Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen påsk utan godisäggen

Man behöver faktiskt inte göra det så himla svårt för sig.

Påsk har blivit en mathögtid att räkna med. Vi vill äta gott när påskriset står på bordet. I dag bjuder vi därför på en lättlagad påskmeny med sköna smaker.
Historiskt sett har påsken varit en av få högtider då fattiga bönder själva unnade sig att äta kött. En tradition som har kommit till att växa och utvecklas under seklen, och i dag har påsken blivit något som fler och fler firar genom att satsa på just maten. Dagens påskbord ligger inte långt efter julen när det handlar om ansträngning och ambitioner.
Men för den sakens skull måste man faktiskt inte göra det så himla svårt för sig. Det viktigaste är ju ändå trots allt att man umgås och trivs ihop – oavsett om det står lamm eller lax på bordet.
Därför har jag totat ihop en liten meny som passar de mest slöa av kockar. Alla rätterna är enkla att laga och tar heller inte särskilt lång tid i anspråk – men smakerna känns klockrena så här års när vi börjar få upp hoppet om våren. Komplettera gärna med fräscha lättkokta grönsaker efter eget tycke.
Varje familj har väl antagligen sina egna traditioner, men min mun kräver ägg, sill, lamm och choklad när det vankas påskharar i trädgården. Och ja. Godisägg är obligatoriskt. Får jag inget blir jag sur. På riktigt. Vissa saker växer man helt enkelt aldrig ifrån. I alla fall inte jag.


Mia Gahne/TT

Bilder: Janerik Henriksson

 

Deviled Eggs
Till 12 stycken, 10 minuter
Amerikansk klassiker som gör sig finemang även på svenska påskbord.
6 hårdkokta ägg
2 msk majonnäs
1 tsk Worcestershire-sauce
1 msk dijonsenap
några stänk Tabasco eller liknande
salt
nymalen svartpeppar
cirka 1 tsk rökt paprikapulver

Skala äggen och dela dem i halvor. Gröp försiktigt ut gulorna och lägg i en liten bunke. Mosa dem med gaffel. Blanda i majonnäs, Worcestershire-sauce, senap, Tabasco (efter smak), salt och peppar. Rör om ordentligen och smaka av.
Klicka i röran i hålen i ägghalvorna. Strö över rökt paprikapulver och servera.

Örtrullad lammfilé med rotfruktsbea
Till 4 portioner, 45 minuter
Lättlagad lammrätt att imponera påskgästerna med. Och väldigt, väldigt gott.
cirka 700 g lammfilé
600 g valfria rotfrukter, t ex morötter, palsternacka, selleri
5-7 kvistar färsk dragon
1/2 dl vitvinsvinäger
100 g smör
salt
nymalen svartpeppar
olivolja
1 dl valfria hackade örter, t ex rosmarin, basilika
1 citron

Att äta till
haricots verts
vitlök

Putsa lammfilén och torka av den med hushållspapper.
Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Ta bort bladen från dragonkvistarna och lägg åt sidan. Sjud stjälkarna tillsammans med vinägern och låt koka tills hälften återstår. Ställ åt sidan.
Låt rotfrukterna rinna av och mixa dem. Tillsätt vinägerreduktionen och dragonbladen. Tillsätt smör och mixa vidare. Smaka av med salt och peppar. Täck över så att det inte svalnar.
Hetta upp en stekpanna med lite smör och olivolja. Bryn lammköttet runt om så att det får färg. Sänk värmen till lägsta möjliga och stek ytterligare några minuter beroende på hur rosa kött du gillar.
Hacka örter och blanda med rivet eller hackat skal från citronen. Rulla filén i ”strösslet”. Låt vila några minuter, skär upp i skivor och servera med rotfruktsbean.
Vitlöksfrästa haricots verts är gott till.

Brownietårta  med valnötter
Till 10 bitar, 1 timme
Chokladkaka modell extra allt, som dessutom är lätt att göra.
300 g mörk choklad
85 g smör
3 ägg
2 dl socker
1 msk pulverkaffe
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1 liten nypa salt
110 g valnötter, hackade
2-3 msk vispgrädde
valfritt påskgodis

Smörj en kakform på cirka 23 centimeter.
Värm ugnen till 175 grader.
Hacka chokladen, spara en tredjedel. Smält smöret och rör ned chokladen tills den smälter. Låt svalna.
Vispa ihop ägg, socker, pulverkaffe och vaniljsocker tills det blir fluffigt. Rör ned den smälta chokladen.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och valnötter. Vänd ned mjölblandningen i smeten. Häll upp i formen och grädda i 35-40 minuter.
Låt svalna innan du tar ut kakan ur formen.
Smält den sparade chokladen med grädden försiktigt i omgångar i mikron eller över vattenbad. Ringla eller spritsa över kakan. Garnera med påskgodis.
Servera med lättvispad grädde.
 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.