Tillsammans med en personalstyrka på 25 personer lotsar hon sin publik in i alla nymodigheter som en besökare på 2001 lärt sig.
Det riktigt stora är klart först till hösten. Då väntas tillökning. Sex nya salonger ska stå färdiga belägna i bottenplanet till ett närliggande klädvaruhus.
Inga Persson ser nöjd ut. Den glädjande händelsen bör ge ökat filmutbud. Sedan digitaliseringen genomfördes fullt ut för fem år sedan visas ny efterfrågad film samtidigt som de går upp i Göteborg. Förr skickades dyrbara filmkopior fram och tillbaka över landet i ofta tunga trälådor. I dag får biograferna sina filmer antingen på en hårddisk eller via nätet skyddade med en säkerhetskod.
På Biostaden 2001 hanteras inte längre några kontanter.
– Vi blev tillsammans med våra biografer i Kristianstad och Visby kontantfria den 1 juli i fjol, säger Inga Persson. Vi hade pratat om detta sedan en tid tillbaka efter ett rånförsök i november 2015. Med hjälp av ”trottoarpratare”, skyltar som står på gångbanorna utanför och gör reklam innan filmen börjar, informerade vi vår publik om vad som skulle ske.
En väntad proteststorm uteblev. Och i dag accepterar de flesta att bion är kontantlös.
– Uppstår det problem om exempelvis några barn kommer med pengar försöker vi givetvis att hjälpa dem men på det stora hela har det gått förvånansvärt smidigt. Det gäller inte bara biljetter utan också godis och popcornköp. Från och med den 1 november förra året är samtliga koncernens biografer i hela landet kontantfria.
Inga Persson är född i Borås. Hon tillbringade sina första skolår i Kinnarummaskolan och gick därefter på högstadiet i Viskaforsskolan. Efter avslutad skolgång gjorde hon ett kort gästspel i restaurangbranschen innan hon 1983 började inom äldreomsorgen i Borås. 1990 arbetade Inga parallellt med arbete på Biostaden 2001 som då tillhörde konkurrerande koncernen SF Bio. När så Svenska Bio tog över 1997 blev Inga Persson platschef. I dag ser hon en ständigt ökande besöksfrekvens.
– De senaste två åren har varit särskilt bra. Med de nya salongerna i höst får vi ett tillskott på runt 300 platser att lägga till de 566 vi redan har. Det är viktigt att folk trivs här. Vi måste vara lyhörda och stresståliga för deras önskemål. Biobesökaren i dag kräver fräscha och bekväma salonger. Vi kommer i de nya salongerna att installera speciella laserlampor i maskinerna. De ger inte bara bättre ljus utan har också en hållbarhet på 25 000 timmar, jämfört med dagens 2 500.
Trots all annan fritidsaktivitet och möjlighet att se på tv på olika sätt håller biografen alltjämt ställningarna.
– Det går aldrig att få den upplevelsen hemma vid tv-n som ett biobesök kan ge. Att sitta i en salong tillsammans med okända människor har i alla tider varit populärt och är kanske det i dag mer än någonsin. Ja, filmen förstås är en avgörande faktor. Sedan går många ut och äter en bit mat före eller efter föreställningen.
Den tiden då ”Maraboutanten” stod borta i ett hörn i foajén och försökte kränga ut olika halstabletter är med andra ord ”forntiden”.
– Godis och dricka och som jag kallar för ”vårt vita guld”, det vill säga popcorn, är nymodigheter som definitivt är här för att stanna.
Vid vårt besök under jullovet ringlade sig köerna långa till Hundraettåringen och Bamse.
Inga Persson såg nöjd ut tänkande på ett kommande gott bioår.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.