Som meteorolog på SVT får Maria Augutis då och då mejl och meddelanden från tittare. ”Midsommarvädret var osäkert och då förstörde vi någon sillunch. Det är en utmaning att förklara osäkerheten – det är svårt med svensk sommar. Atmosfären bubblar, skurar kan dyka upp. Klimatfrågor är mest känsligt att prata om. Det ger flest arga kommentarer”, konstaterar hon.
Som meteorolog på SVT får Maria Augutis då och då mejl och meddelanden från tittare. ”Midsommarvädret var osäkert och då förstörde vi någon sillunch. Det är en utmaning att förklara osäkerheten – det är svårt med svensk sommar. Atmosfären bubblar, skurar kan dyka upp. Klimatfrågor är mest känsligt att prata om. Det ger flest arga kommentarer”, konstaterar hon. Bild: Lina Norman

Inga mörka moln på Marias himmel – hon fann drömjobbet

Hon fascineras av moln, men älskar solen. Ett idrottsstipendium tog trestegsmästaren Maria Augutis till USA där planerna på att bli pilot sköts åt sidan och hon utbildade sig till meteorolog. I våras, efter en tid på Nya Zeeland där Maria försedde landets bönder med väderprognoser, fick hon sitt drömjobb på SVT.

ANNONS

Himlen, flygplan och väder – som barn var det Maria Augutis intressen.

– I mitt flickrum i Bergsjön hänger fortfarande en väderplansch från femtiotalet, handmålad med fronter och högtryck, berättar Maria med ett leende. Jag var väldigt fascinerad av sådant. Det fanns sedan i bakgrunden hela tiden. Men i gymnasiet var att bli pilot min främsta plan.

Svensk mästare i tresteg

Vid sidan av studierna på Göteborgs Högre Samskola fanns dock även en karriär i friidrott och strax innan hon skulle fylla 17 år vann Maria senior-SM i tresteg.

– Efter det fick jag flera inbjudningar från amerikanska universitet, förklarar hon. Till en början ville jag inte åka men tränaren vid University of Georgia fortsatta att höra av sig. Han kom och hälsade på och sålde in den här amerikanska idrottsdrömmen till mig, berättar hon.

ANNONS
Bild: Lina Norman

Maria ler återigen en aning när hon fortsätter:

– Jag bestämde mig då, ”okej, jag tar det som ett sabbatsår – sedan åker jag hem och pluggar till pilot”. Men jag trivdes så himla bra! Det fanns också ett jättebra meteorologiprogram på min skola, jag gick introkursen och halkade in på utbildningen.

Hamnade mitt i ovädret

Vidare konstaterar Maria att det var häftigt att studera meteorologi i just den amerikanska södern.

– Vi var mitt i vädret som vi pluggade. När tornadosirenerna tjöt sprang vi ner i källaren, orkaner kom nära.

Hon gör en kort paus innan hon lägger till:

– Jag hade en idé om att jobba som väderpresentatör i USA och praktiserade på några olika tv-kanaler – men det kändes inte rätt.

Flyttade till Nya Zeeland

Så småningom fick Marias make jobb på Nya Zeeland. Då hade Maria innan dess även hunnit ta en management-examen med inriktning på ideella organisationer och efter fyra års tävlande i tresteg på amerikansk mark avslutat sin idrottskarriär.

– På Nya Zeeland jobbade jag först för organisationen Oxfam, med deras klimatprojekt. Jag gled bort från meteorologin lite. Men så fick jag ett erbjudande från NIWA, National Institute of Water and Atmospheric Research.

Maria förklarar att hennes arbetsuppgifter i huvudsak bestod i att göra radio och skriva manus till tv.

ANNONS

– Fast jag gjorde även mycket prognoser för bönder. Det var min specialitet – ”Nu kommer frosten, in med fåren. Kiwifrukterna trivs bäst vid denna temperatur”. Agrikulturföretag lade upp prognoserna på sina hemsidor och jag hade ett stående inslag på The farmers channel.

Bild: Lina Norman

Men trots att Maria beskriver tiden på Nya Zeeland som fantastisk kände både hon och hennes amerikanske man till slut att de skulle vilja ta sig tillbaka till USA eller Europa. I samma veva dök ett jobb upp på SVT.

– Vi hade pratat om vilka jobb som var värda att flytta för, det här var ett av de jobben. Jag minns när jag var barn hur allt stannade upp då femdygnsprognosen visades på tv. Det var så intressant och meteorologerna kändes så kunniga.

Halvtid på SVT

Sedan i våras jobbar Maria halvtid på SVT och halvtid på företaget StormGeo. Hon presenterar lokalvädret och syns i Morgonstudion – ”där har vi möjlighet att fördjupa oss i ämnen vi själva valt, ett speciellt väderfenomen till exempel” – snart väntar även Rapport och Aktuellt.

– Jag är fortfarande i en glädjebubbla! Ett jobb man tänkt på så länge... ”någon dag skulle jag vilja jobba som meteorolog på SVT”. Jag är så uppfylld av det här adrenalinet. När kameran är på väg att slås på, det är lite samma känsla som innan start när jag tävlade i friidrott. Att göra live-tv är jättespännande! Men det är mycket runtomkring – och mycket tekniskt, som många nog inte tänker på. Vi gör alla kartor och våra egna prognoser.

ANNONS

Rädd att försova sig

Maria ler lite snett när hon lägger till:

– Jag har inte ramlat än, fast det kommer väl. Och jag är livrädd att jag ska försova mig. Men min älskade man ställer sitt alarm på mobilen, jag mitt – och så har jag köpt en analog väckarklocka.

Bild: Lina Norman

När hon får frågan vilket hennes favoritväder är skrattar Maria.

– Jag är tråkig, jag älskar sol och värme. Jag blir ledsen när det regnar. Sommar på Nya Zeeland är helt magiskt. Det är grönt och det luktar så gott. Höst i sydöstra USA är också fantastiskt. Det är lite kyligt men man kan fortfarande ha klänning och jeansjacka. Fast sommar i Sverige är inte så tokigt det heller.

– Jag älskar också att titta på moln, utbrister hon sedan. Att få se mina favoritmoln gör mig lycklig – men det är sällan man får det i Göteborg. De kallas linsmoln och ser ut som ufo:n.

Maria Augutis

Ålder: 30 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Bejan och ett gäng glada göteborgare.

Gör: Meteorolog på SVT och StormGeo.

Intressen: Moln, springa, sova i tält, koka mat på stormkök och grilla marshmallows, resa.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS