Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Inga-Lill och Sture har hittat kärleken på nätet

Ingrid Draminsky fortsätter att leta efter den rätte på nätet. Inga-Lill Rosengren och Sture Nilsson har hittat kärleken hos varandra.

Den ljusa ateljén i Borås är belamrad med kreativitet. Här tillbringar 65-åriga Ingrid Draminsky en stor del av sin vakna tid med att måla tavlor i akryl. Ibland slänger hon ett öga på datorn för att kolla inkommande mejl på dejtingsidan för 50-plussare.
– Fast just nu är jag inte jätteaktiv på nätet, utan hoppas mer på verkligheten, säger hon.
Egentligen har Ingrid Draminsky inte varit ensam så länge, det är bara ett och ett halvt år sedan hon separerade från sin senaste relation. Men hon tycker om att leva i en tvåsamhet, där någon frågar efter hur hennes dag har varit.
– Det är väldigt trevligt att kunna resa ihop och uppleva saker tillsammans, annars har jag det ganska bra som jag har det, konstaterar hon.

Inga-Lill Rosengren och Sture Nilsson hittade kärleken via nätdejting för mindre än ett år sedan och har redan hunnit gifta sig. Bild: Privat 
Inga-Lill Rosengren och Sture Nilsson hittade kärleken via nätdejting för mindre än ett år sedan och har redan hunnit gifta sig. Bild: Privat 

På en liten gård utanför Varberg har Inga-Lill Rosengren hittat hem. Här finns 73-årige Sture Nilsson som har satt hennes hjärta i brand. Trots att det inte ens har gått ett år sedan de träffades på Mötesplatsen, har de redan hunnit förlova sig, gifta sig och flytta ihop.
– Sture var den första mannen jag dejtade på nätet och allt stämde. Jag har aldrig upplevt något liknande i hela mitt 67-åriga liv, säger Inga-Lill.
Sture Nilsson är minst lika glad. Sedan han skilde sig för några år sedan har han tillbringat rätt mycket tid på Internet. Två-tre gånger i veckan har han gått på nya dejter och hoppats på att det ska kännas rätt. Men pusselbitarna har aldrig fallit helt på plats.
 – Mötet med Inga-Lill blev något helt annat. Jag ville inte släppa henne, säger han.
Att Inga-Lill bodde i Jönköping och Sture i Varberg var aldrig något problem. Efter bara en månads bekantskap bjöd han hem henne att bo hos sig och Inga-Lill bestämde sig omedelbart. Hon sålde sin bostadsrätt och lämnade allt.
– Vi förlovade oss i Paris och gifte oss i Stråvalla kyrka några månader senare. Det var den lyckligaste dagen i mitt liv, säger hon.

Ingrid Draminsky kan inte tänka sig att flytta från Borås för att finna kärleken. Bild: Nicklas Elmrin 
Ingrid Draminsky kan inte tänka sig att flytta från Borås för att finna kärleken. Bild: Nicklas Elmrin 

Ingrid Draminsky skruvar på locken på färgtuberna i sin ateljé. Hon vill inte flytta på sig. Ingrid har bott på flera olika håll i landet tidigare, men nu vill hon hålla sig i Västsverige. Det är här barnen och barnbarnen finns.
– Många män som hör av sig på sajten bor långt härifrån, och då är jag inte intresserad. Jag vill gärna träffa någon att ha roligt hop med, men jag är inte flyttbar, säger hon bestämt.

Fler och fler väljer att försöka hitta kärleken via olika dejtingsajter på nätet. Bild: Bertil Ericson
Fler och fler väljer att försöka hitta kärleken via olika dejtingsajter på nätet. Bild: Bertil Ericson

Seniorerna har upptäckt nätdejting på allvar. Äldre vuxna är den snabbast växande gruppen på kontaktsidorna online. Nu dyker allt fler åldersnischade webbsidor upp på marknaden.
Hittills i år har 200 000 meddelanden skickats mellan medlemmarna i 50plusmatch. Komplimanger, frågor och inbjudningar till fikastunder studsar från den ena 50-plussaren till den andre över Internet. 
Tyvärr finns det inte mycket forskning om nätdejting bland "äldre" i Sverige, även om det är känt att det blir mer och mer vanligt. 
Däremot visar internationella studier att äldre nätdejtare har mer bråttom än yngre, och gärna vill träffas i verkliga livet efter en kortare mejlväxling. 

Enligt en undersökning på Swinbury University i Australien har 50-plussarna dessutom en tendens att gå snabbare fram om tycke uppstår. 
De flesta – som gillar varandra – blir sexuellt intima inom några veckor från den första kontakten.
– Internet har inneburit en kraftig rationalisering i sökandet efter kärlek. Från vilken typ av webbsida man väljer till hur man letar efter en partner utifrån olika sökalternativ på olika sajter, säger Amelie Hössjer, docent i media- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet.

Att anmäla sig på en nätdejtingsajt är ungefär som att sälja sitt hus på Hemnet eller att göra en jobbintervju. Medlemmarna flaggar med sina bästa sidor och bilderna de lägger upp är fulla av tjusig rekvisita. Livet skildras i picknickkorgar och vinglas, och ingen vill egentligen skylta med sin ensamhet. I stället beskrivs tillvaron oftast som nästan perfekt, bortsett från att det saknas någon att dela vardagen med.
– Effektiviteten i de yttre ramarna för dejtingförfarandet flätas samman med den romantiska bilden av kärleken som de flesta bygger på när de skriver en sökprofil, säger Amelie Hössjer.

Inte heller hon har forskat specifikt om äldre nätdejtare, men hon har intervjuat män och kvinnor i åldrarna 20 till 65 år om hur de kommunicerar på de olika sajterna.
– I de yngre åldrarna, upp till 35 år, är det vanligast att man använder sig av de GPS-baserade apparna som till exempel Tinder eller Badoo, medan de äldre generationerna föredrar de traditionella kontaktsidorna online, säger hon.
Tvärtemot den australiensiska undersökningen, tyder intervjuerna som Amelie Hössjer gjort med personer som har träffat en partner på nätet att de flesta blir försiktigare med åren. 
De äldre väntar lite längre med att mötas och "skriver" sig gärna in i relationen innan de ses.
– Många bygger upp en kontakt på mejl, där de delar med sig av sina innersta tankar. Men när de väl träffas är det däremot ingen större skillnad på vad de gör, jämfört med i den yngre åldersgruppen, säger hon. 

Att veta att man är ute efter samma sak kan vara en stor trygghet när det gäller nätdejtande. Ingen behöver vara rädd för att lägga in en stöt hos någon som redan är upptagen på annat håll, eller som absolut inte vill träffa en ny partner. Tvärtom har alla som är medlemmar på en kontaktsida ungefär samma önskemål om att möta kärleken. 
"Äldre personer som, för det mesta, har varit gifta eller sammanboende, kan vara rädda för att göra bort sig genom att ta fel. Bara för att någon är singel, frånskild eller änkling betyder det ju inte att hon eller han är tillgänglig. Onlinedejting minskar oron för förlägenhet", konstaterar forskarna i den australiensiska undersökningen från 2014.

Den svenska sajten 50plusmatch skapades 2008, efter att initiativtagarna insett att Internet blivit vardag för alla åldrar.
Genom att inrikta sig på en speciell målgrupp vill upphovsmännen, enligt informationen på webbsidan, kunna matcha människor utifrån ett viktigt kriterium – ålder – redan från början.
– Den största skillnaden på yngre och äldre medlemmar är att de yngre ofta har selfies i sina profiler, vilket 50-plussarna inte brukar ha. De äldre skapar oftast en profil och är sedan färdiga med det. Yngre dejtare fortsätter att tillfoga text och byter bilder regelbundet, säger John Meuffels, vd på 50plusmatch.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.