Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter flera år som göteborgare hittar Hampus Johansson utan problem till det mesta, men det fanns en tid när han kände sig tryggast nära Göteborgsvarvets blå linje. Inför årets lopp var Hampus allra snabbast med att skicka in sin anmälan. Bild: Lars Hjertberg
Efter flera år som göteborgare hittar Hampus Johansson utan problem till det mesta, men det fanns en tid när han kände sig tryggast nära Göteborgsvarvets blå linje. Inför årets lopp var Hampus allra snabbast med att skicka in sin anmälan. Bild: Lars Hjertberg

Inför mandomsprovet var Hampus snabbast av alla

Den 29-årige ingenjören Hampus Johansson från Bagaregården kommer antagligen inte först i mål på lördag. Men en sak kan ingen ta ifrån honom: han var snabbast av alla att anmäla sig till det 40:e Göteborgsvarvet.

Den soliga måndagsmorgonen 7 maj 2018 cyklade ingenjören Hampus Johansson som vanligt från hemmet i Bagaregården till jobbet i Kungälv.

– Lätt cykling på tom mage, en jättebra start på dagen, beskriver 29-åringen det han i dag kallar ett ”perfekt kvalitetspass”.

Senare samma måndag satt Hampus en stund och slösurfade på nätet när han av en händelse såg att anmälan till Göteborgsvarvet 2019 just hade öppnat.

– Jag gick in direkt och anmälde mig, för jag vet ju att jag vill vara med varje år. Är man inte i form kan man alltid springa runt och bara njuta, säger han som om det vore den mest självklara sak i världen.

Ungefär så gick det till när Göteborgsvarvets kanslipersonal för drygt ett år sedan fick in den allra första, av närmare 60 000 anmälningar, till det 40:e Varvet, anno 2019.

Närmare till jobbet

Sedan dess har den 29-årige ingenjören bytt arbete och tvingats ersätta de tidiga tvåmilaturerna till Kungälv.

– I dag har jag mindre än fem kilometer till jobbet. Det är så nära att jag ibland cyklar omvägar, eller kanske stannar till vid Valhallabadet och simmar tre kvart innan jag fortsätter till kontoret.

Man får lite högre puls bara av att höra Hampus Johansson berätta om sin späckade träningsvecka. Men låt oss ta det från början, och backa bandet till den lilla småländska kuststaden Oskarshamn runt 2005.

– Jag var 15 år och hade hållit på med innebandy en del, men när det blev lite för hög nivå för mig la jag av och fastnade i stället i datorspelande. En period var det extremt mycket spel, och väldigt många stillasittande timmar framför datorn, berättar han.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Tänkte du själv att du ville förändra den situationen, och börja röra på dig mer?

– Nej det handlade egentligen mer om det sociala umgänget. Jag hade flyttat till Jönköping och fått kompisar som löptränade.

Debuterade för sex år sedan

2013 stod Hampus för första gången på Göteborgsvarvets startlinje. I allra sista startgruppen, och med ganska få längre löppass i benen.

– Det är klart att jag kände mig nervös, men var nog lite bättre tränad än jag själv trodde, säger han och minns tillbaka:

– När jag sprang i mål på en timme och 55 minuter var jag både glad och stolt, och tyckte väl att jag nu med visst fog kunde sätta upp nya mål.

Sedan gick det några år när studierna tog Hampus till nya adresser i Linköping och Stockholm, men i maj varje år återvände han till Göteborg. Och för varje nytt lopp sänkte han sitt tidigare personbästa med flera minuter.

Träningen trappades upp

Snart nog kom träningen att få en helt ny roll i Hampus tillvaro, och efter att en klasskamrat lockat med honom till Vasaloppet bestämde de båda vännerna att tillsammans försöka fullfölja alla de utmaningar som utgör en Svensk klassiker.

– Först då började jag köra milrundor flera dagar efter varandra. Jag ville utvecklas och mäta mig med andra – precis som jag förut gjort under dataspelsåren.

Som nyinflyttad göteborgare bodde han 2015 i Haga några månader, och minns leende hur han den första tiden ogärna avvek från Varvets sträckning.

– Hela min Göteborgkunskap var ju baserad på den 21 kilometer långa blå linjen. Fast nu hittar jag en del utanför den blå linjen också…

Första triathlontävlingen

För två och ett halvt år sedan trappade han upp träningsmängden ytterligare ett par snäpp och kom till start i sin första triathlontävling.

– Samma kick igen. Det är väl den man jagar hela tiden.

Du lägger nästan all din fritid på träning nu?

– Jag brukar säga: vad ska man annars göra? Min sambo Elin hänger ofta på. Nu cyklar och simmar hon också, så jag börjar tro att det är en triathlon på gång. Hon vet bara inte om det själv än.

Och om du skulle ge ett råd till den som på lördag springer sitt allra första Göteborgsvarv?

– Då skulle jag rekommendera att inte sätta upp något tidsmål, utan bara försöka ta sig runt och njuta av inramningen. Själv har jag fortfarande starkast minnen från mitt allra första Varv. Och första gången kommer aldrig tillbaka.

LÄS MER: Hammerfall har aldrig varit i bättre form

Fotnot 1: En svensk klassiker omfattas av fyra lopp som ska genomföras under ett år: Vasaloppet (skidor, 90 kilometer). Vätternrundan (cykel, 300 kilometer). Vansbrosimningen (3 kilometer). Lidingöloppet (löpning, 30 kilometer).

Fotnot 2: En triathlontävling omfattas av tre grenar som genomförs så snabbt som möjligt efter varandra: Simning 3,86 kilometer, cykling 180,2 kilometer och till sist löpning 42 195 meter.

LÄS MER: Elsa från Mölndal är Varvets första dam

Hampus Johansson

Ålder: 29 år.

Yrke: Ingenjör.

Bor: Lägenhet i Bagaregården, Göteborg.

Familj: Sambo med Elin och katten Ziggy.

Favoritmusik: Rock på jobbet. House på träning.

Läser just nu: Öppet vatten - simningens historia, vetenskap och träning av Mikael Rosén.

Bästa tid i Göteborgsvarvet: 1.27,43. (2018).

Startnummer på lördag: 400.

Starttid: 13:03.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.