Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jonas Eek, präst och helgkrönikör. Bild: Jonas Lindstedt
Jonas Eek, präst och helgkrönikör. Bild: Jonas Lindstedt

Jonas Eek: Ibland inträffar det osannolika...

Prästen Jonas Eek reflekterar över de senaste dagarnas utveckling och den situation vi nu befinner oss i. "Tidigare erfarenheter står sig slätt i mötet med det radikalt nya. Språket är sällan bästa guide för det outsägliga. Men likafullt – ibland inträffar det osannolika. Den här påsken är ett sådant läge", skriver han i sin helgkrönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Tänk om någon i början av året hade sagt att Sveriges regering kommer att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer; eller berättat att nästan 37 000 människor skulle permitteras i Sverige under mars månad; eller hävdat att nästan all flygtrafik i Europa kommer ställas in; eller rapporterat att Danmark skulle placera ut militär för att bevaka sin gräns mot Sverige på Pepparholmen i Öresund; eller bedyrat att polisen i Italien kommer att kontrollera en miljon människor och bötfälla tusentals som vistas utomhus utan giltig anledning.

Nog hade den personen blivit intagen, inskriven och inlagd. Insydd, kort och gott.

Men ibland inträffar det osannolika. Då och då sker det extraordinära. Och det är just ett sådant läge som vi nu befinner oss i. En av de vanligaste fraserna som vi uttalar den här våren, när vi möts på behöriga avstånd eller – hellre och säkrare – talas vid i telefon, är väl just: ”Vilka konstiga dagar. Vem hade kunnat tro det här?”.

Så mycket vardag är satt ur spel. Arbetsplatser är stängda och människor flockas i hemmen. Kalendrarnas bokningar suddas ut, inte alldeles olikt värdet på aktie- och pensionskontot. Dagsrytmen avgörs av presskonferenser. Och många av oss relaterar med förnamn till medarbetare på flera myndigheter: Taha på Socialstyrelsen, Svante på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och så – fixstjärnorna – Anders T och W på Folkhälsomyndigheten. Vem hade kunnat tro det?

Folkhälsomyndighetens statsepidemiologer Anders Tegnell och Anders Wallensten. Bild: Jonas Ekströmer
Folkhälsomyndighetens statsepidemiologer Anders Tegnell och Anders Wallensten. Bild: Jonas Ekströmer

Nu är vi i ett läge utanpå allting annat. Och detta i ett land och en kultur som annars är närmast flockimmun mot allt som går utanpå det förväntade och rationella. Det som inte kan mätas eller vägas, bevisas eller beskrivas brukar avfärdas. Men kanske inte den här våren. Även om det har varit illa ställt med allas vår beredskap har vi börjat vänja oss vid att det oväntade och osannolika faktiskt kan inträffa.

En liknande poäng har James Dunn när han funderar över påsken. James Dunn är brittisk pensionerad professor i bibelvetenskap. Han menar att det krävs försiktighet när man talar om det drama som tar sin början i och med denna helgens Palmsöndagen.

Berättelsen om Jesus lidande, död och uppståndelse är den kristna trons stora poäng. Men budskapet om uppståndelsen och den tomma graven är på alla sätt extraordinärt. Det går utanpå allting annat. Det saknar motstycke och därmed också trovärdiga paralleller. Men det betyder inte att det för den skull är felaktigt eller falskt. Det innebär inte att berättelsen skulle sakna förankring i verkligheten. Det betyder bara just det – att det inträffade var högst oväntat, extraordinärt, och därmed svårt att förstå och vanskligt att tala om.

Tidigare erfarenheter står sig slätt i mötet med det radikalt nya. Språket är sällan bästa guide för det outsägliga. Men likafullt – ibland inträffar det osannolika. Den här påsken är ett sådant läge.

Som när statsminister Löfven kallar till presskonferens och med skarp ton uppmanar befolkningen: ”Tvätta händerna med tvål. Och varmt vatten.”

Vem hade kunnat tro det?