I kväll fågelskådar Niklas på bästa sändningstid

Som barn samlade Niklas Aronsson på frimärken, stenar, sockerbitar, kapsyler – ja, allt möjligt. Därför förvånade det honom inte när han i vuxen ålder blev biten av att samla på fågelupplevelser. Nu är Niklas en av de fågelskådare som lotsar kändisarna rätt i SVT:s Det stora fågeläventyret.

ANNONS
|

Februari. Den sämsta tiden på året för fågelskådare.

– Ser ni den lilla ön med stenar? På andra sidan finns en mindre råk, där låg massor av sångsvanar igår.

Niklas Aronsson lyfter kikaren och spanar ut över Torslandaviken.

– Men nu finns ingen där.

Niklas är redaktör på tidningarna Vilda växter och Vår fågelvärld och hans kontor ligger – för en fågelskådare – perfekt till i ett dokumenterat bra fågelområde.

– Fast den här tiden på året finns inte mycket att titta på, förklarar Niklas och lägger ifrån sig sin kikare. Flyttfåglarna har inte kommit tillbaka och många av de rariteter som hamnat fel har försvunnit.

ANNONS

Han var 25 år och studerade till biologilärare när fågelintresset tog fart. Zoologi ingick i utbildningen och studenterna skulle lära sig ett hundratal fågelarter. Niklas upptäckte då att hans kunskaper om fåglar var i princip obefintliga.

– Jag hade aldrig tänkt på det, men jag kunde knappt skilja på en kaja och en kråka, säger han med ett snett leende.

Under studietiden växte sedan fascinationen för fåglar. Niklas minns en episod väldigt tydligt.

– Jag hade köpt en fågelbok och en enkel kikare. En dag när jag var ute upptäckte jag en trastflock. Men jag lyckades aldrig komma nära. Jag låg där… det var blött, kallt och lerigt. Till slut fick jag in flocken i kikaren och såg en rödvingetrast. Den såg exakt ut som i boken och jag blev så lycklig över att jag själv hade lyckats artbestämma en fågel.


    Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Niklas fastnade även för tävlingsmomentet att kryssa fågelarter och han åkte runt i landet för att få ihop så många kryss som möjligt. En örnvråk på Gotland blev hans 400:e sverigekryss.

– Det är mycket som är fascinerade med fåglar, konstaterar Niklas. Men det mest grundläggande är ju att de kan flyga. Nu är jag inte ute så mycket. I april, maj, juni däremot är jag ute i princip varje dag. Men egentligen fågelskådar man så fort man går utanför dörren. Man stänger aldrig av. Och något som är bra med fågelskådning är att man alltid kan fågelskåda – överallt.

ANNONS

Nyligen var Niklas på semester i Australien, ett eldorado för en fågelskådare.

– I Australien finns fåglar man inte ens kan hitta släktingar till här hemma. Många arter finns bara där.

Andra platser Niklas drömmer om att besöka för att upptäcka fågellivet är Indien och Afrika.

– När man kommer till nya länder blir man nybörjare på nytt. Det är en häftig känsla. Och av de fågelarter som finns i Europa är lammgam och murkrypare de jag absolut helst skulle vilja se.

I somras deltog Niklas i inspelningen av SVT:s Det stora fågeläventyret – där kändisar, tillsammans med varsin fågelskådare, tävlar i fågelkunskap. Niklas parades ihop med sångerskan Vanessa Falk och han hoppas nu att programmet ska bidra till ett ökat intresse för fåglar.

– Hos flera av deltagarna har det blivit något de bär med sig. Jag vet att Anders Bagge är jätteglad över att han har varit med om det här, och Vanessa har skickat bilder hon tagit på fåglar.

Niklas ler när han lägger till:

– Det är lite liknande det jag berättade, om att jag blev tvingad i skolan att lära mig. Det satte snöbollen i rullning och blev en ögonöppnare, sedan har man den här blicken med sig hela tiden. Särskilt om man har varit i naturen en del som barn. I dag har vi ett problem med alla skärmar. När jag själv var liten lekte vi jämt ute.

ANNONS

Niklas fyra döttrar är dock inte fullt lika begeistrade som pappa i att spana efter fåglar – inte heller sambon Malin.

– De tycker om att se stora, spektakulära fåglar – med långa ben eller lång näbb. Även om de är mer intresserade än genomsnittet så är de inte några fågelskådare och de kan bli trötta på mig ibland. I Australien till exempel tvärnitade jag var hundrade meter för att jag såg en fågel. Likaså om Malin vill ha ordning vid middagsbordet, och så ser jag plötsligt en fågel utanför fönstret och kastar mig iväg.

Niklas skrattar till innan han fortsätter:

– Vi brukar skratta åt det efteråt.

Han lutar sig tillbaka och konstaterar att fågelskådning är avkopplande i den bemärkelsen att han, även om han är på tårna och fokuserad, kopplar bort allt annat när han beger sig ut.

– Jag är i min naturbubbla. Och jag blir alltid glad när jag går ut och ser något som jag inte förväntat mig – jag tittar även mycket på fjärilar och insekter.

Fakta: Niklas Aronsson

Ålder: 49 år.

Bor: Torslanda.

Familj: Sambon Malin samt döttrarna Isa, Moa, Agnes och Vanna.

Gör: Redaktör för tidningarna Vår Fågelvärld och Vilda Växter.

Intressen: Spela tennis.

Aktuell: Medverkar i SVT:s Det stora fågeläventyret.

Fakta: Det storafågeläventyret

  1. I SVT:s storsatsning Det stora fågeläventyret bildar Martina Haag, Anders Bagge, Daniel Norberg, Bathina Philipson, Armand Krajnc, Vanessa Falk och Henrik Kruusval par med varsin fågelskådare. Programserien i åtta delar startar i Sverige för att avslutas i Peru. I varje avsnitt, förutom det första, åker ett par ut ur tävlingen.
  2. Första avsnittet sänds i SVT1 ikväll klockan 20.00.
ANNONS