Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förre handelsministern Björn Molin utnämns i dag till jubeldoktor vid Göteborgs universitet.

I dag är det Björn som tar priset

Det mest spännande som finns är en valvaka. Men eftersom de infaller så sällan kan ett travlopp på Åby fungera som substitut. Jubeldoktorn Björn Molin missar fortfarande aldrig en utmaning.

Oavsett hur många valprognoser eller favorittippade hästar som finns är utgången alltid osäker. När det avgörande ögonblicket närmar sig och pulsen stiger av förväntan – då trivs Björn Molin som allra bäst.
– Allt som man inte vet hur det ska sluta är spännande, tycker han.

Björn Molin ska snart byta hovklappret på Åby mot en mer prestigefull miljö. I kväll åker fracken på inför hans utnämning till jubeldoktor vid Göteborgs universitet. Då är det 50 år sedan han doktorerade på en avhandling om tjänstepension. ATP var ett högaktuellt ämne 1965 och skriften gav honom skjuts ut i rampljuset och ledde till en lång politisk karriär. Bland annat som handelsminister i Thorbjörn Fälldins regering i början av 80-talet.
– Jag växte upp i ett typiskt medelklasshem i Örgryte under kriget och det var självklart att vara liberal. För mig har det aldrig funnits något annat parti än folkpartiet, säger han.
Pensionssystem, kärnkraftsomröstningen, Boforsaffären, Palmemordet… Björn Molin satt 16 år i riksdagen under en dramatisk period i den svenska historien, då landet gick från att vara förtröstansfullt folkhem till att bli en bricka i det internationella spelet.  Några månader innan Björn skulle avsluta sin riksdagskarriär och tillträda som landshövding i Halland sköts statsministern till döds och Sverige förlorade sin oskuld för gott.
– Jag är fortfarande övertygad om att mordet på Olof Palme hade med den illegala vapenexporten att göra. Det är en teori jag har framfört många gånger, säger han.

 I dag lämnar Björn Molin travmiljön på Åby för att utnämnas till jubeldoktor vid Göteborgs universitet. Det är 50 år sedan han doktorerade med en avhandling om tjänstepension. Bild: Nicklas Elmrin 
 I dag lämnar Björn Molin travmiljön på Åby för att utnämnas till jubeldoktor vid Göteborgs universitet. Det är 50 år sedan han doktorerade med en avhandling om tjänstepension. Bild: Nicklas Elmrin 


Björn Molin har järnkoll på årtal och händelser i politiken och det finns inte en stilla sekund i samtalet. Trots att han har varit pensionär i tjugo år följer han samhällsutvecklingen nästan lika intensivt. Han har skrivit ett tiotal böcker, varav den senaste kom ut så sent som förra hösten, och det är bara sex år sedan han avslutade sitt sista uppdrag i Halmstads kommunfullmäktige.
– Fast den tiden ångrar jag litegrann. Det var inte särskilt smart av mig att gå tillbaka till politiken vid så pass hög ålder, säger han.
Det anmärkningsvärda är att nu när Björn Molin föräras titeln som jubeldoktor, gör han det på exakt samma dag som hans mamma promoverades 1978. Hon var den första kvinnan i Göteborg som doktorerade 1928, och 50 år senare var hon även den första kvinnan som fick jubla.
– Hennes ämne var klassiska språk och hon var lika gammal som jag är nu, 84 år. Det är ganska fascinerande, säger han.

I dag får statsvetaren sin nya lagerkrans på Svenska Mässan. Ceremonin är högtidlig och välorganiserad efter alla tänkbara akademiska mått. Björn Molin ser fram mot händelsen och är stolt över utmärkelsen – men den får inte direkt pulsen att slå snabbare. För att han ska ryckas med ordentligt krävs att spänningen stegras mot ett ovisst slut. Nu ser han fram mot den amerikanska valvakan i november, som han tänker följa till the bitter end. 
– Det kan bli riktigt rafflande, eftersom det hittills har varit så jämnt mellan kandidaterna, säger han.

Kanske satsar Björn Molin en slant på Åbytravet också om livet känns alltför ospännande. Han har spelat på hästar, till och från, sedan han var i tonåren på 50-talet. Då cyklade han och hans bror från Örgryte till travbanan i Mölndal och satsade ett par kronor var. Och till sitt redan långa CV med politiska poster kan Björn lägga till ett ordförandeskap i Åby på 80-talet och ytterligare ett i Hallands travsällskap.
– Det är något speciellt med att se hästarna och höra ljuden från hovarna, men här finns också en social gemenskap som jag tycker om. Fast när det gäller spänning slår en valvaka ett travlopp med hästlängder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.