Hej alla läsare,
Förra veckan skrev jag om sparris och dess underbara möjligheter när det gällde tillagning. Jag frågade även efter era favoritrecept och lovade en bok i gengäld för en av Er. Boken går till Magnus Ewertz-Andersson för detta delikata recept. Tack Magnus, detta skall jag laga!
Parmesanpanerade sparrissticks
4 portioner
En bit vitlökssmör till plåten (antingen hemmagjort eller köpt)
2.5 dl vetemjöl
2 ägg, vispade
2 msk vatten
5 dl panko
1,5 dl nyriven parmesan
Salt och peppar efter smak
1/2 kg sparris - rensad, putsad, tillskuren
Gör så här:
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Smörj en plåt med vitlökssmör (går även att smörja ett bakplåtspapper).
- Blanda mjöl, salt och peppar i en skål, vispa ihop ägg och vatten i en annan. Panko och parmesan blandas i en tredje skål.
- Nu till trestegspaneringen. Vänd varje sparris i mjölet, sedan i ägget och slutligen i panko- och parmesanblandningen. Var noga med att hela sparrisen är panerad.
- Placera sparrisen på den smorda plåten och låt gå i ugn tills de är gyllene (ca 15-20 minuter).
- Servera med någon god dipp, t.ex tzatziki.
Glass med lakritskolasås
Hej Alexandra,
Nu blommar flädern! Lyckan är stor i familjen. Jag åt en fläderglass på en restaurang förra året, har du möjligen recept på något liknande? Jag har ingen glassmaskin. Dessutom serverades den med lakritskolasås. Något du känner till?
Undrar en tacksam Stina
Hej Stina,
Ja, ljuvliga fläder. Jag brukar längta tills den blommar och fylla frysen med blommor och saft. Blommorna doppar jag gärna i pannkakssmet, friterar och serverar med vaniljglass. Jag hinner inte alltid göra saft så jag plockar åtminstone blommorna och fryser in, sedan gör jag saft när jag hinner. Samma trix funkar även med nässlor, nu när de är så skira.
Ett av de enklare sätten att göra glass utan maskin är att göra en sorts mousse på vispad grädde och smaksättare. Här kommer ett enkelt recept på flädergräddglass och en lakritskolasås. Det tar lite tid så är man supersugen och vill ha glass riktigt snabbt kan man vispa ihop god köpevaniljglass med egengjord flädersaft. Men det blir ju alltid godast om man gör det själv och det blir allra bäst med en glassmaskin. Hoppas detta smakar som du tänkt!
Recept: Fläderglass
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1 vaniljstång
0,5 dl strösocker + 1 msk socker
O,5 dl egengjord flädersaft
Gör gärna så här:
Skrapa ut kärnorna ur vaniljstången. Vispa äggulorna med flädersaften, vaniljkärnorna och 0,5 dl socker i minst 5 minuter. Vispa grädden med 1 msk socker, den skall vara ganska hårt vispad. Vänd ihop fläderblandningen med gräddblandningen och lägg i en rund form.
Ställ in i frys och låt stå i minst tre timmar. Rör i blandningen varje halvtimma de första två timmarna. Tag ut glassen 15-20 minuter innan servering och njut tillsammans med kolasåsen.
Lakritskolasås
100 g smör
2 dl socker
2 dl vispgrädde
1,5 dl sirap
3 tsk lakrits- eller salmiakpulver
Gör gärna så här:
Smält smöret i en kastrull. Lägg i resten av ingredienserna utom lakritspulver. Låt sjuda så att det bubblar och rör då och då med en träslev. Rör i tre tsk lakrits/salmiakpulver efter 10 minuter. Låt sjuda till det uppnått 105-108 grader. Häll såsen i en glasburk och njut. Såsen håller tre veckor i kylskåp.
LÄS MER:Sommar med fläder i allt – saft, sylt, glass och marinad
LÄS MER:”Vad ska jag göra med all färskpotatis som blir över?”