1/11

Hundarna som är smartast – och dummast

Enligt hundpsykologen Stanley Coren är vissa hundraser mer intelligenta än andra. I sin bok The Intelligence of Dogs har han pratat med 199 hundtränare – och här ger vi er nu toppen och botten av listan.

Ett sätt att mäta hundars intelligens är hur snabba de är på att lära sig nya kommandon, rapporterar Illustrerad Vetenskap.

Enligt hundpsykologen Stanley Coren kan man dela upp hundar i sex olika grupper baserat på hur lydiga hundarna är.

Läs mer: 11 saker du inte anade om hundar

Olika forskare har olika meningar i frågan om intelligens bland hundar. Corens lista är inte den enda i sitt slag, och många menar också att man inte kan mäta hundars intelligens på bara lydnad och kommandoinlärning.

I bildspelet ovanför kan du se forskarnas fem smartaste hundraser – och de fem på botten av listan.

Läs mer: Är det här Sveriges mest besvikna hund?

Gamla myter om hundar är inte alltid sanna

Forskare har med hjälp av ingående experiment och genom att scanna hundars hjärnor, även slagit hål på gamla sanningar. Exempelvis är hundar inte alls färgblinda – utan bara oförmögna att registrera rött och grönt. 

Just hjärnscanningar gör det numera möjligt för forskare att ta reda på allt mer om hur en hunds hjärna reagerar på allt från människoröster till att möta en människas blick. Framför allt har det visat sig att hundhjärnan har slående likheter med hur vår egen hjärna bearbetar intryck.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.