Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Hos Magnus och Malin är det ständigt 50-tal

Magnus Björkvist har alltid gillat amerikanska bilar och 50-talsmusik. Malin Eriksson var helt ointresserad av det, tills hon mötte Magnus. När paret flyttade ihop för åtta år sedan exploderade intresset. Nu satsar de hundra procent, och lever ett liv där 50-talet står i centrum.

Den röda tegelvillan i Vargön smälter in i kvarteret, det enda som vittnar om Magnus Björkvist och Malin Erikssons stora passion är en skylt på garaget. Men efter ett kliv in i hallen slussas vi sisådär 70 år bakåt i tiden.

– Mitt intresse för 50-talet började redan i 15-års åldern. Framför allt musiken och de amerikanska bilarna, berättar Magnus när vi besöker paret Björkvist/Eriksson en blåsig dag i slutet av februari.

Men så kom Malin in i bilden och intresset blommade ut. Paret är inte bara förälskade i varandra utan även i 50-talet. Ribban är lagd högt, och i dag går de all in, som Magnus säger.

– Det är kul, för innan jag träffade Magnus var jag inte alls intresserad av 50-talet. Det har ändrats helt, säger Malin.

Hon förklarar att den blåprickiga klänningen hon denna dag bär och den tjusiga håruppsättningen – som hon har lärt sig göra på en kurs – ingår numera i hennes vardagsstass.

– Det är kul, för innan jag träffade Magnus var jag inte alls intresserad av 50-talet. Det har ändrats helt, säger Malin. Bild: Stefan Bennhage

– Jag har slängt alla jeans, byxor har jag inte använt på ett år. Jo, när jag är ute i trädgården och grejar har jag på mig träningsbyxor, säger Malin och skrattar.

Det 107 kvadratmeter stora treplanshuset är byggt 1957 och nära nog hela dess inredning präglas av 50-talet. Genom åren har huset renoverats varsamt. Många originaldelar har Magnus och Malin valt att bevara i den mån det går.

– När vi fick en vattenskada för några år sedan och vi fick byta innertaket i vardagsrummet tyckte försäkringsbolaget att vi skulle sätta gipsskivor och spackla över skarvarna och måla taket så det skulle se tidstypiskt ut. Men det ville jag inte, det ska vara riktigt gjort. Försäkringsbolaget lyckades till slut hitta en hantverkare som kunde sätta ett riktigt spänntak, berättar Magnus.

Originaltyg

I vintras tapetserades hallen och övervåningen i en vintagetapet som förstärker retrokänslan.

Många av fönstren är bytta och går i 50-talsstil. Gardiner, varav flera är sydda i originaltyg, hänger under kornischer med rundade hörn i teak.

Hemma hos Malin och Magnus finns många prydnadssaker och porslin. Det är resultat av flera års samlande.

– Malin söker som en drever på nätet, skojar Magnus.

Shoppingen däremot, står han gärna för.

– Då bromsar jag. Vi får inte plats. Ska något mer in, måste något annat ut, förklarar Malin.

Köksbordet är köpt i USA. I trådhyllorna bakom Malin Eriksson står bland annat nättermosar och burkar, bland annat en Tobias Tobak från JIE och Anita Nylund i original från 50-talet. Bild: Stefan Bennhage

Köksbord från USA

Det som inte är inköpt på nätet har paret bland annat fyndat på mässor, marknader, 50-tals träffar, och en del kommer från släkt och vänner. Kaffeservisen är likadan som Magnus mamma köpte ny 1960 de delar hon hade kvar har hämtats till samlingen. Radiogrammofonen från -58, som står i den inredda källaren, är från en kompis mamma.

Halvseklets stilrena design med enkla linjer, klassiska former och tidlös formgivning blir allt mer populärt och har därför lockat flera tillverkare att ge ut nyproduktioner. En sådan produkt är till exempel köksbordet i samma stil som står i Malin och Magnus lantliga kök. Men deras bord är originalköpt hos en handlare som i sin tur köpt det i USA.

– Vi har handlat en del saker direkt från USA. Men alla fraktar inte till Sverige, jag fick skaffa en postadress i USA för att få hem de sakerna, berättar Malin.

Rariteter

Senaste inköpet är en soffa och fåtölj från Effkå Möbler från 50-talet någon gång som står i vardagsrummet. Armskydden är, precis som de ska vara, flyttbara och i teak.

– Vi hade en sån tur att hitta den gruppen. Den är i nyskick, säger Magnus.

Men mest uppmärksamhet i rummet får andra rariteter; som den gula bensinpumpen i plåt, original från 1958, som är omgjord till ett barskåp, och jukeboxen från 1955. Den är renoverad till toppklass - fulladdad med 100 skivor och 200 låtar.

– Vi spelar ofta på jukeboxen, och eftersom jag vill ha bra ljud har jag kopplat in ett par extra högtalare från 60-talet, säger Magnus och demonstrerar hur jukeboxen fungerar.

I källaren står en skivspelare från 50-talet som kommer från en kompis mamma. Golvet är från när huset byggdes. Det hittade Magnus i en garderob, ouppackat, från de tidigare husägarna som byggde huset. Bild: Stefan Bennhage

Medan Johnny Cashs "I walk the line" sprids i rummet blir vi varse om vilket stort musikintresse paret har. I rummet bredvid står en gigantisk skivsamling, sorterad i skivbolagsordning, bokstavsordning (artister) och i utgivningsordning.

– Den dagen när Magnus son, som går i gymnasiet, flyttar kommer vi att flytta upp skivsamlingen till övervåningen och göra i ordning här, säger Malin och pekar i rummet där en mindre sittgrupp med en tv från tidigt 60-tal står.

En livsstil

Trappor och räcken som binder samman de tre våningarna i huset är kvar sedan det byggdes. På våning tre finns förutom Magnus sons rum även ett gästrum, som givetvis är inrett i samma stil som övriga rum.

I garaget står en annan dyrgrip, nämligen en tvåfärgad rosa Dodge Custom Royal -59. Den används så snart vädret tillåter.

– Många i vår bekantskapskrets har samma intresse, men vi lever verkligen med alla grejer och använder sakerna i vardagen. Vi till och med planerar vår semester efter mässor och träffar. Det blir en livsstil som vi båda trivs med, säger Magnus.

Ni är mest stolta över helheten i inredningen, men om ni bara får säga en sak, vad blir det då?

– Jukeboxen, konstaterar Magnus.

Malin däremot slår ett slag för sin snurrande 50-tals julgran hon fyndade på e-bay.

– Den är original och kom i originalkartong. Vi satte upp granen i julas och det var pricken över i:et när vi pyntade med alla julsaker från den tiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.