Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Hon väcker slumrande trädgårdar med musik

Hon har redan hunnit bygga upp en egen plantskola och göra Astrid Lindgrens Näs till en av Sveriges mest besökta trädgårdar. Nu har Kajsa Vildängen satt tänderna i Norrvikens trädgårdar i Båstad. Ett omstritt projekt som kräver sin kvinna.

För två år sedan invigdes den tredje och sista av trädgårdarna kring Astrid Lindgrens barndomshem Näs i Vimmerby. I fem år hade Kajsa Vildängen arbetat med att göra Näs till ett nytt besökscentrum – i Astrid Lindgrens anda men med trädgård i fokus.

I bilen på väg hem efter invigningen satt hon nöjd och lycklig, och tänkte att hon skulle njuta av det hon hade varit med och skapat. Men i stället började tankarna dra iväg mot nya idéer. En trädgård där musik kunde ingå, och rörelse kanske?

Fick överge storslaget projekt

Nu är hon där. På Norrvikens trädgårdar i Båstad.

Det har alltid hänt saker runt Kajsa. Hon var bara 19 år när hon köpte en plantskola i Växjö. Efter några år med den startade hon egen trädgårdsbutik i småländska Öhr. Det var också där tankarna kring Drömmarnas trädgård kom till. Ett storslaget projekt med en vacker visningsträdgård mitt i det småländska landskapet. Projektet nådde nästan ända fram, EU-finansieringen var i princip klar när en privatperson överklagade. Då övergav hon idén.

– Men arbetet med Drömmarnas trädgård lärde mig enormt mycket. De misstag jag gjorde då behöver jag inte göra om. Och så fick jag en massa kontakter och nya vänner i trädgårdsvärlden.

För ett och ett halvt år sedan tog hon jobbet som ansvarig för utveckling och trädgårdsdrift på Norrviken. En gång ett av Sveriges mest populära och besökta utflyktsmål.

Från sju till tio trädgårdsmästare

Under många år pågick en infekterad strid om platsens framtid, under tiden förföll de stilträdgårdar som skapats av Rudolf Abelin för mer än hundra år sedan.

– Jag följde inte bråket om Norrviken men jag vet ju att det funnits många missuppfattningar. Nu är det viktigt att varsamt renovera och lyfta fram siktlinjer och struktur. Ge tillbaka stilträdgårdarna sin forna glans. Det här är en så kraftfull trädgård där Rudolf Abelins grunddrag ger en stark ryggrad.

För Kajsa är det viktigt att alla som jobbar med Norrviken ska känna till trädgårdarnas historia.

– Jag vill få in trädgårdsperspektivet i allt vi gör och öka kunskapen om hur trädgården skapats. Norrviken har en historia, men också en framtid.

I början jobbade hon med sju trädgårdsmästare och undrade först hur de skulle kunna sysselsättas, nu finns här tio trädgårdsmästare och hur mycket som helst att göra.

– Det tar tid att vänja sig vid så här stora penseldrag.

Klassisk musik från dolda högtalare

På ett och ett halvt år har Norrviken förändrats. Stilträdgårdarna har fått en rejäl uppfräschning, siktlinjerna har klippts fram, häckar och träd beskurits. Romantiska trädgården har fått en blomsteräng och Österländska terrassen ser inte längre försummad och bortglömd ut.

Och skaparen Rudolf Abelin, han finns där, hela tiden.

– Man kan förnimma hans ande i parken. Ibland när vi jobbar känns det direkt om vi gör något tokigt. Då förändras stämningen och vi får börja om – och göra rätt.

Och så var det ju det här med musiken. Den hörs när man går genom trädgårdsrummen. Från dolda högtalare i grönskan spelas klassik musik vald efter de olika trädgårdsrummen som man rör sig i. En del hörs hela tiden medan andra stycken aktiveras när man kommer till en viss plats.– Det handlar också om att få in mer mjukhet på Norrviken. Att man inte går in rak i ryggen från första grinden. Mer mjukhet och mer rörelse.

En stig gjord av natursten genom åsens egen flora uppe i skogsbrynet är ett bra exempel på vad hon menar. Den slingrar sig mellan ormbunkar och mossa. Uppifrån åsens kant ser man dessutom platsen från ett helt nytt perspektiv. Så småningom ska påfåglar spatsera runt fritt i parken.

Igångsättare och tidsoptimist

Det hon har lite vånda kring är den del som kallas Ulla Molinträdgården som nu hamnat i skuggan av ett gigantiskt växthus.– Hennes storhet som trädgårdsperson är inte så känd i dag men därför är det extra viktigt att den här delen finns kvar.

Kajsa Vildängen är inte bara en igångsättare. Hon är också tidsoptimist. Det säger hennes arbetskamrater och det erkänner hon själv. Men hon hinner nog. Ett och ett halvt år har redan gått och om hon ska följa sin vana så har hon fortfarande tre och ett halvt år på sig för att få trädgårdarna på Norrviken på fötter igen.

Kajsa Vildängen

Ålder: 39

Yrke: Trädgårdsmästare.

Bor: Utanför Växjö och i Mellbystrand.

Förebild: Passionerade människor.

Drömmer om: Att få renovera en glasveranda och göra en pionäng.

Favoritträdgård: Landskapsarkitekten och professorn Gunnar Martinssons på Ven.

Favoritplats på Norrviken: Längst upp i Vattentemplet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.