Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Hon ligger bakom populära Göteborgskontot på Instagram

I fyra år har Instagramkontot "Goagoteborg" delat med sig av foton som visar Göteborg från dess bästa sida. Nu har kontot passerat 20 000 följare. GP har pratat med den mystiska fotografen som ligger bakom.

Många försöker fånga kranarna som reser sig över dimman i hamninloppet, eller spårvagnar i motljus. Men få gör det lika bra och med så många trogna följare som Instagramkontot "Goagoteborg". Med över 20 000 följare har kontot växt till en Göteborgsskildrare som många känner till. 

– Jag har inte haft fokuset att få många följare. Det bara roligt att fotografera och hitta nya vinklar och vyer. Sedan har det liksom rullat på, säger Helen Janzon, som är personen bakom kontot. 

Foto: Helen Janzon
Foto: Helen Janzon

Jobbar inte som professionell fotograf

Till vardags jobbar Helen inte som professionell fotograf, utan har ett heltidsjobb inom butiksbranschen. Kontot startade hon för ungefär fyra år sedan när hon själv precis hade upptäckt Instagram. Hon ville göra något som var roligt och lättillgängligt men med en röd tråd. 

– Det var för min egen skull eftersom jag tycker det är så roligt att fota. Jag bor och jobbar i Göteborg, rör mig mycket på stan och tycker att det är kul att promenera. 

Helen Janzon är personen bakom Instagramkontot. Foto: Privat
Helen Janzon är personen bakom Instagramkontot. Foto: Privat

I början fotograferade hon nästan enbart med mobilen. Men med tiden har fler och fler av bilderna som läggs ut på kontot tagits med systemkamera. Även om det fortfarande dyker upp mobilbilder titt som tätt. 

– Jag fotar där jag råkar vara, så det beror på vad jag har med mig.

Tips för bättre Göteborgsfoton

Många har hört av sig till Helen med mycket positiv respons. Hon tror att igenkänningsfaktorn är viktig. Folk känner igen miljöerna i Göteborg, men får en chans att se de bekanta vyerna ur ett par andra ögon. 

– Det är alltid lite roligt att få lite nya perspektiv på allting. Jag gillar att komma lite uppifrån och ta bilder med teleobjektiv. Det blir helt andra vyer då. 

Helen tycker inte att de vanligaste Göteborgsmotiven, som många Instagramfotografer ofta väljer, kan bli uttjatade. Kranarna i hamnen till exempel, går alltid att fotografera i nya vinklar, med andra färger, ur andra perspektiv. 

Foto: Helen Janzon
Foto: Helen Janzon

Som tips till de som vill blir bättre på att fotografera Göteborg tycker Helen att man bör hitta det lite oväntade i bilden.

– Ha gärna något i förgrunden, så att det inte bara blir en bild på ett hus. Testa att gå lite närmare och ta närbilder.    

 

 

Blött, grått och november

Ett inlägg delat av Goa Goteborg (@goagoteborg)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.