Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hjärnimplantat gav förlamad man förmågan att gå igen

Efter att under tolv års tid varit förlamad fick holländska Gert-Jan Oskam sina ben att röra på sig igen, bara genom att tänka på det.
Ett elektriskt implantat i hans hjärna skickar hans tankar via ryggraden till benen, i vad som beskrivs som ett väldigt lovande vetenskapligt genombrott. Det rapporterar BBC News.

Gert-Jan Oskam är en holländsk man som för 12 år sedan var med om en svår cykelolycka och blev förlamad. Han tog nyligen sina första steg sedan olyckan, efter att ha fått ett elektriskt implantat inopererat i hjärnan. Implantatet får hans tankar att överföras som impulser till hans ben via ett andra implantat i ryggraden.

– Jag känner mig som ett småbarn, som får lära sig att gå igen. Det har varit en lång resa, men nu kan jag stå upp och ta en öl med min kompis. Många människor inser inte vilken njutning det faktiskt är, säger Gert-Jan Oskam till BBC News.

Målet på sikt att fler förlamade ska få tillgång

Utvecklingen av tekniken har letts av en grupp schweiziska forskare som nyligen publicerat en studie i den vetenskapliga tidskriften Nature. Neurokirurgen som utförde operationen på Gert-Jan betonar i en intervju med BBC News att tekniken befinner sig på ett väldigt tidigt forskningsstadie och att det är många år bort innan den skulle kunna vara allmänt tillgänglig för förlamade patienter. Men hon framhåller också att det absolut är det långsiktiga målet.

– Så småningom vill vi öka tillgängligheten för fler personer med ryggmärgsskador, personer som idag får höra från läkare att de behöver vänja sig vid faktumet att de aldrig kommer kunna röra sig igen, säger professor Jocelyne Bloch vid Lausanne Universitetet, till BBC News.

Ger mjukare rörelser

Gert-Jans implantat sitter på var sin sida om skallen, ovanför det område i hjärnan som kontrollerar viljestyrda rörelser. De överför trådlöst hjärnans signaler till två sensorer som är fästa på en hjälm på hans huvud. Algoritmer översätter sedan dessa signaler till instruktioner om att röra musklerna via ett andra implantat i hans ryggrad.

Implantat i ryggraden för förlamade har tidigare använts, men då gett ryckig och ”robotlik” gång. En av fördelarna med den nya tekniken är att den ger ett mjukare och mer naturligt rörelsemönster.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning väcker hopp om bot för dödlig cancer

LÄS OCKSÅ: Man i USA har levt rekordlänge under ytan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.