Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hinda Mohamud kan Göteborgs spårvagnsnät utan och innan. Särskilt förtjust är hon i linje fyra som under flera år tog henne från Angered till Krokslättsgymnasiet i Mölndal. Det var där hon inspirerades att bli studie- och yrkesvägledare. Nu prisas hon av Öppet Hus för sitt engagemang.  Bild: Lars Hjertberg
Hinda Mohamud kan Göteborgs spårvagnsnät utan och innan. Särskilt förtjust är hon i linje fyra som under flera år tog henne från Angered till Krokslättsgymnasiet i Mölndal. Det var där hon inspirerades att bli studie- och yrkesvägledare. Nu prisas hon av Öppet Hus för sitt engagemang. Bild: Lars Hjertberg

Hinda fann sin väg – nu hjälper hon andra att hitta rätt spår

Det går som på räls. Just som Hinda Mohamud utsetts till en av två Öppet Hus-stipendiater är det dags för födelsedagsfirande. Sedan är 32-åriga Hinda snart redo att öppna sitt företags fjärde och femte kontor; i Kungsbacka och Falkenberg. Nu åker vi!

Det finns ingen spårvägssträckning Hinda Mohamud kan så bra som fyrans linje mellan Angered och Mölndal.

– Ärligt talat var det nog mest Samiras förtjänst. På den tiden var det inte så många med vår bakgrund som åkte till en gymnasieskola i en helt annan del av stan.

Från Somalia till Göteborg

När Hinda och bästa väninnan Samira gjorde den första av flera hundra resor mellan Angered och Krokslättsgymnasiet i Mölndal – 45 minuter enkel väg – hade det ännu passerat ganska kort tid sedan familjen Mohamud lämnat Somalia för att börja ett nytt liv i Göteborg.

– Vi kom hit i september månad 2004, och jag minns att jag tyckte det var kallt. Det mesta var förstås väldigt nytt och annorlunda, men på något konstigt sätt kom jag ändå rätt snabbt in i det, säger Hinda.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Mycket var Samiras förtjänst. Med liknande bakgrund blev hon och Hinda snart goda vänner, och medan Hinda ännu letade efter svenska ord och uttryck kunde Samira visa vägen.

– Jag har haft turen att träffa rätt personer, säger Hinda när hon nu mer än 15 år efter den där första långa spårvagnsresan till Krokslättsgymnasiet prisas och belönas för sitt engagemang och driv att hjälpa andra att staka ut en väg till kunskap och försörjning.

– Jag upptäckte ju snart att andra i min gymnasieklass hade spännande planer. Dom skulle ta körkort, och planerade för långa resor - i min familj hade vi inte gått på universitet eller sett en massa andra länder.

– Nice, jag vill också ut och resa!

Hittade sitt eget spår

För att göra en lång historia lite kortare hittade Hinda sitt eget spår under tre år på Malmö högskolas studie- och yrkesvägledarprogram.

– Hemma hade dom nog gärna sett att jag blivit barnmorska, men det var inte riktigt min grej. Studievägledning passade mig mycket bättre; psykologi, förståelse, vägledning och att få hjälpa människor att börja tro på sig själva.

Den uppskattade studievägledaren Helena Jörgensen på Krokslättsgymnasiet hade uppenbarligen sått ett frö fast hon inte själv riktigt visste om det.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Och får man tro Hinda har de viktiga förebilderna och inspiratörerna fortsatt att kanta hennes väg. Det som började med väninnorna Samira och Ragda, och Helena Jörgensen på Krokslättsgymnasiet, har av bara farten fortsatt med:

# Dragan Sako, starta eget-rådgivare på Business Region Göteborg.

# Alem Bennett, projektledare på Drivhuset.

# Marie Sjövall, mentor via Öppet Hus.

– Dragan trodde verkligen på mig när jag sa att jag ville starta eget. Han har varit en viktig dörröppnare för mig, slår hon fast.

Tog första steget 2015

I december 2015 var Hinda redo att ta det stora steget. Hennes företag SYV Konsult Bridge startade förstås lite trevande och försiktigt. Hösten 2019 var man ännu bara sex anställda, men har sedan dess har expanderat rejält.

– Vi växer! Det är så det går när man gör ett bra jobb, säger Hinda och skrattar så kaffet skvalpar över i den stora koppen.

– I dag har vi kontor i Göteborg, Stenungsund och Strömstad och kommer snart att öppna även i Kungsbacka och Falkenberg.

Hjärtat på rätta stället

De totalt 32 anställda får snart nya kollegor.

– Det är verkligen en styrka att vi har personal från olika kulturer och med skilda bakgrunder. Somalia, Spanien, Palestina, Eritrea, Sverige…och de har alla hjärtat på rätta stället.

Har det blivit så bra som du hoppades när du startade företaget?

– Mycket bättre! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig detta.

– När jag är på väg till kontoret och vet att jag snart ska få ringa runt till några arbetssökande och berätta att de fått jobb - den glädjen, det är så roligt! Tänk dig att få berätta för någon som knappt klarat att betala hyran att han eller hon fått ett arbete.

Om du får drömma dig tio år framåt?

– Då hoppas jag och tror att vi är den största och bästa privata arbetsförmedlaren i hela landet. Med många fler kontor förstås. Och att vi kan titta tillbaka och säga: Åh var roligt det här är!

Hinda Mohamud

Ålder: Fyller 32 år den 2 mars.

Yrke: Studievägledare och egen företagare.

Bor: Lägenhet i Majorna.

Familj: Gift med Abdulkadir, två döttrar, 2 och 4 år gamla.

Fritidsintressen: Att resa, läsa böcker och att träffa nya människor.

Favoritmusik: Allätare.

Senast lästa bok: ”Världens största butik: biografin om Jeff Bezos och Amazon” av Brad Stone.

Öppet Hus

Öppet Hus är en ideell förening, politiskt och religiöst obunden, som genom mentorprogram och yrkesaktiviteter öppnar dörrar till arbetsmarknaden för unga vuxna med utländsk bakgrund. Föreningen grundades 2009 i Göteborg.

2020 års stipendiater är Hinda Mohamud och Jibril Hirsi.

Juryns motivering för Öppet Hus-stipendiaterna 2020:

Hinda Mohamud

”Hinda Mohamud startade SYV (Studie och yrkesvägledning) konsulting 2015. Hon har hjälpt många som står långt från arbetsmarknaden och lyckas få ut dem i arbete, även nu under pandemin. Idag har hon över tjugo anställda med olika bakgrunder och erfarenheter.

Hinda föreläser om ledarskap och entreprenörskap för utrikesfödda ungdomar och kvinnor och hon har också ett stort ideellt engagemang. Som utrikesfödd kvinna som startat och driver eget företag är hon en sann förebild. En inspirerande person som är orädd, optimist, ett energiknippe och mycket drivande.

Hinda ger hopp och tröst och gör skillnad på riktigt! Hinda Mohamud förtjänar all uppskattning och är väl värd vårt stipendium!”

Jibril Hirsi

”Jibril Hirsi är en ung man med stor ansvarskänsla och ett rättspatos som med god marginal placerar honom bland de riktigt goda människorna. När Coronapandemin fick sitt utbrott våren 2020 i Sverige, och det strax därpå stod klart att flera invandrargrupper var överrepresenterade bland de första dödsfallen i Covid-19, så startade Jibril en stor kampanj för att ge pandemiinformation på sitt hemspråk. Jibril har genomfört sina studier med ett tydligt fokus på att vilja göra världen till en bättre plats. Allt tyder på att hans ansträngningar redan bidragit till detta.

Han har också startat en podd där han tillsammans med en kompis delar med sig om livet som ensamkommande och ger allmän samhällsinformation. Tillsammans med en positiv energi och hjärtat på rätta stället gör att Jibril förtjänar all uppskattning och är väl värd vårt stipendium!”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.