Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Zetterberg kommer att ta god tid på sig för att resa klimatsmart från Göteborg till Lodon Eye och Big Ben i den engelska huvudstaden. Bild: Frank Augstein, Anders Hofgren
Henrik Zetterberg kommer att ta god tid på sig för att resa klimatsmart från Göteborg till Lodon Eye och Big Ben i den engelska huvudstaden. Bild: Frank Augstein, Anders Hofgren

Henrik Zetterberg: Henrik Zetterberg: Vi ska resa till London – i ett dygn

I sommar ska professor Henrik Zetterberg vara opponent på en doktorsavhandling i London. "Dit är det vanligt att man flyger. Om man inte har en son som är klimataktivist", konstaterar han i sin vardagskrönika.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag ska vara opponent på en doktorsavhandling i London.

I Sverige är disputationsakten, då en doktorand försvarar sin avhandling efter fyra års hårt arbete, en öppen tillställning, där allmänheten är inbjuden. Publiken består av kollegor, anhöriga, vänner och vem som helst som är intresserad av ämnet. Där finns en ordförande, som håller lite allmän ordning (ungefär som en toastmaster på en fest), en opponent, som är en av universitetet inbjuden oberoende expert, som ska blottlägga avhandlingens brister, och en betygsnämnd, som ska avgöra om doktoranden kan försvara avhandlingen på ett vetenskapligt tillfredsställande sätt. Om så är fallet tilldelas doktoranden doktorsgrad. Sedan blir det fest! Tillställningen är fantastisk och påminner inte så lite om ett bröllop.

I Storbritannien är disputationsakten raka motsatsen: otroligt trist och deprimerande. Där får den stackars doktoranden gå in i ett slutet rum med två expertgranskare, som går igenom avhandlingen, sida upp och sida ner, under flera timmar. Därefter släpps doktoranden ut, svimfärdig med en lista på rättningar och nya experiment, som hon eller han måste genomföra inom några månader för ny granskning. Med lite tur står lab-kompisarna utanför och tar med sig doktoranden till närmaste pub. Dagen efter är det bara att återuppta arbetet. Finalt godkännande meddelas brevledes.

Jag ska alltså vara en av dessa två expertgranskare. Min granskarkollega är en svårfångad professor från Cambridge; i tre månader har vi försökt att hitta ett datum som passar oss båda, utan att lyckas (och det har inte berott på mig). Doktorandens handledare har blivit allt mer desperat och plötsligt återstår bara ett datum i juli. Då har jag semester med barnen (min hustru arbetar den veckan och jag arbetar veckan innan; det är på så vis somrarna får pusslas ihop om man arbetar inom sjukvården). Jag kan inte med att säga nej och kommer på att detta skulle kunna bli ett fint tillfälle att ta med mig mina söner till London. Dit är det vanligt att man flyger. Om man inte har en son som är klimataktivist.

Jag ringer en resebyrå och frågar om spårburna resor till London. Man ber att få återkomma inom några timmar. Tre dagar senare ringer en resekonsult upp mig och berättar att hon och hennes kollegor gemensamt och i samråd med huvudkontoret i Stockholm kommit fram till följande resplan. Vi reser från Centralstationen i Göteborg till Köpenhamn. Där byter vi tåg till Hamburg. Från Hamburg far vi till Köln. Från Köln bär det av till Bryssel. I Bryssel äntrar vi slutligen ett snabbtåg till St Pancras-stationen i London. Vi reser i ett dygn. Resekonsulten förklarar att hemresan går samma väg men i motsatt riktning, vilket känns logiskt och bra, och att det finns mycket att se på vägen. Jag slår till.

Vilken sommarsemester detta kan bli! I Köpenhamn kan vi springa över till Tivoli och köpa sockervadd. I Hamburg stannar vi inte i många minuter. I Köln borde vi skymta den stora katedralen. Det är lite svårt att komma på exakt vad vi borde göra i Bryssel, under de 57 minuter som vi har på oss där innan tåget till London avgår, men jag tror att det får bli våfflor på Brasserie de la Gare (det tar 25 minuter att gå till Manneken Pis, vilket annars hade varit det uppenbara turistmålet; kanske med taxi?).

Detta kommer att bli spännande. Inte minst för doktoranden som kan komma att få vänta på sin opponent.