Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Zetterberg, professor i neurokemi och tisdagskrönikör. 

Henrik Zetterberg: "En fulbil till högstbjudande"

Tisdagskrönikören Henrik Zetterberg vill sälja sin gamla bil – och pengarna han får in tänker han skänka till ett kenyanskt fotbollslag.

Det är söndagsmorgon och vår och rördrommen tutar i vassen vid Hårssjöns södra strand. Det är obeskrivligt vackert och står i skarp kontrast till terrordådet i Stockholm och allt annat hemskt som har hänt den senaste tiden. Jag har en kollega i Boston som brukar gå till Museum of Fine Arts när världen känns eländig och tänka på allt fint människor kan göra. Efter Stockholmsdådet smet jag iväg och såg Kaurismäkis ”Ljus i natten”, som jag tror handlar om samma sak, fast på ett annat sätt. Och nu står jag i ett fågeltorn och lyssnar till våren, som kommer oavsett (nästan) vad som händer. 

Tack, kära läsare, för alla fotbollsskor! Tidigare i år skrev jag en krönika om Runda Youth Sports Association (RYSA), en ideell förening som organiserar sportaktiviteter kombinerat med datautbildning för barn och ungdomar i Githogoro och Huruma, två slumområden i utkanten av Nairobi. Jag träffade dem i samband med en resa och de försöker att komma med ett lag till Gothia Cup i sommar. Jag skrev att de saknade strumpor och skor och på bara några veckor fick jag fler än 100 par levererade till fulbilen utanför vårt hus. Utöver detta ordnade vår lokala sportaffär i Mölnlycke lagerrensning och donerade osålda skor av föregående års modell till RYSA. Skorna kommer nu att skickas ner, så att de hinner träna med dojor innan de kommer hit. 

Problemet nu är pengar till visum och flygbiljetter. RYSA har skickat in en ansökan om ekonomiskt bistånd till Gothia Cup Foundation. Denna ansökan är under beredning, men det är inte småpotatis som skall till för att få hit ett lag som helt saknar resurser. För att stödja laget har vi bildat RYSA Marafiki (marafiki = vänner på swahili). Skatteverket har på rekordfart ordnat fram ett organisationsnummer och Handelsbanken ett bankkonto där startavgiften har efterskänkts. Gå gärna in på RYSA Marafikis Facebook-sida och läs mer om laget och hur man kan bli stödmedlem!

Nu kommer ni att tycka att jag låter desperat, men skam den som ger sig! Som jag tidigare har berättat har vi två bilar i familjen. Min bil är fulbilen, en Volvo V40 från 90-talets mitt. Den har haft tre ägare, en bankdirektör, en banktjänsteman (min pappa) och därefter jag. Den är svart, alltså inte blänkande svart utan lite behagligt solblekt mattflammig. Vänstersidan är fin, utom baktill. Högersidan är rostbelupen. Tre av fyra cylindrar fungerar (majoriteten!). Den har haft dragkrok (inte längre). Turbon funkade bra för ett år sedan. Radion sätter på och stänger av sig själv som den vill; favoritmusiken är Kim Larsen. Den har fyra jättefina sommardäck från föregående år och fyra helt värdelösa vinterdäck. 

Jag bjuder nu ut detta vrålåk (inklusive däck och ljudanläggning) till högstbjudande. Intäkterna kommer oavkortat att gå till RYSAs Gothia Cup-äventyr. Om det blir så outsägligt sorgligt, att de inte kan uppvisa en budget tillräcklig för att få visum till Sverige, kommer intäkterna oavkortat att gå till verksamheten i Nairobi. 
Skynda er att mejla ett bud till [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.