Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Zetterberg, professor i neurokemi och tisdagskrönikör.

Henrik Zetterberg: "Det behövs både strumpor och skor"

Tisdagskrönikören Henrik Zetterberg är på jakt efter benskydd, strumpor och skor till ett kenyanskt lag som ska delta i Gothia Cup i sommar.

I december for jag till Nairobi på ett vetenskapligt möte om hjärnsjukdomar i utvecklingsländer. Konferensen var ett samarrangemang mellan bland andra International Brain Research Organization, African Academy of Neurology och Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. 
I tre dagar diskuterade vi hur man diagnostiserar och behandlar hjärnsjukdomar i utvecklingsländer, vilka sjukdomar som är viktigast på kort och lång sikt och inte minst hur näringsstatus och infektioner, såsom HIV, påverkar den utvecklande respektive åldrande hjärnan. Det var ett fantastiskt möte. Flera samarbetsprojekt inleddes. 
Men något av det mest fantastiska handlade inte om vetenskap utan fotboll. Innan avresan frågade jag vänner, som har bott och arbetat i Nairobi, om vad jag borde göra när jag är där. De sade direkt: du måste träffa Runda Youth Sports Association (RYSA)! Detta är en ideell förening som organiserar sportaktiviteter för barn och ungdomar i Githogoro och Huruma, två slumområden i utkanten av Nairobi. Och inte nog med det, de har även byggt upp ett Internet-café, där barn och ungdomar får komma på kurser i grundläggande datorkunskap i samband med fotbollsträningarna. 

Jag blir hämtad av Peter som kommer i en cool, stickad Kenya-mössa, rastaflätor och en svensk landslags-t-shirt. Han är fotbollstränare, supervältränad och pratar utmärkt engelska. 
Internet-caféet visar sig vara två containrar med datorer och servrar, bord och stolar. Där är fullt med barn och ungdomar och en lärare går runt mellan datorerna och handleder barnen. (Gå gärna in och kolla på https://rysaproject.info/, så får ni se hur det ser ut!) Datorerna kommer bland annat från svenska ambassaden, i samband med att gamla men fungerande datorer ersattes med nya där. 
Det har varit en turbulent tid för RYSA, för de äger inte marken containrarna står på och är ständigt hotade av vräkning, vilket även gäller byarna som helhet. 
Några veckor innan jag kom dit hade grävmaskiner gjort ett stort dike, som skulle gå genom platsen för containrarna. RYSA lyckades tillsammans med kyrkan och moskén i området få stopp på detta och man har nu kommit överens med företaget om att containrarna tillfälligt skall lyftas upp och sedan sättas tillbaka på platsen när rören har lagts ner. 

Vi traskar ut på fotbollsplanerna. Två lag tränar. Solen skiner, men det är inte för varmt; Nairobi ligger högt och luften är härlig att andas. Spelarna är jättebra, men har inga skor. Västar delar upp lagen. 
Peter berättar att de i flera år har drömt om att delta i Gothia Cup. De har sökt, men har av olika skäl inte lyckats komma med. Han visar mig årets ansökan och vi hjälps åt med att fixa lite formalia. I januari kom så mailet: de har blivit registrerade! 
Hur detta skall sluta vet inte jag (visum, flygbiljetter, ojojoj…), men en sak vet jag säkert: de behöver skor, strumpor och benskydd. Vår källare är full av sådant. Om ni har det på samma vis som vi, undrar jag om ni skulle vilja svänga förbi vårt hem på Rullstensvägen 10 i Mölnlycke och lämna in avlagda fotbollsgrejer. Om vi inte är hemma går det bra att lägga grejerna i fulbilen, som står olåst på parkeringsplatsen utanför huset. Den går nu på två-tre cylindrar, vilket förhoppningsvis räcker för att ta den till skroten, men innan dess skulle den kunna göra en sista insats som förvaringsbox. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.