Den inrikespolitiske kommentatorn Mats Knutson arbetar mycket och har nästan alltid jour, men efter en förmodad hjärtinfarkt för två år sedan försöker han att ta det lugnare. Nu fyller SVT-profilen 55 år.
Den inrikespolitiske kommentatorn Mats Knutson arbetar mycket och har nästan alltid jour, men efter en förmodad hjärtinfarkt för två år sedan försöker han att ta det lugnare. Nu fyller SVT-profilen 55 år. Bild: Henrik Montgomery

Hemligheten bakom Knutsons framgångsrika tv-karriär

Tv-profilen Mats Knutson vet vad det kostar att vara på toppen. Men trots hatmejl, ständig jour och en färd till akuten är han beredd att betala priset. Nyfikenheten på det “politiska spelet” har inte avtagit med åren.

ANNONS
|

Som inrikespolitisk kommentator på Sveriges Television har Mats Knutson synts i rutan de senaste två decennierna. Först på Aktuellt, sedan 2009 på Rapport och numera i båda. Under den politiska turbulensen sedan valet har han haft en hel del att stå i.

– Vi är på väg i en obruten terräng som ingen levande har varit med om. Politik påverkar så många människor. Det är en stor förmån att följa och ta reda på bevekelsegrunderna bakom det. Jag tycker att det fortfarande är roligt – och det måste man tycka för att väcka tittarnas intresse för politiska analyser. Det går inte förställa sig i rutan, säger han.

ANNONS

Därmed inte sagt att jobbet på tv bara är glamoröst, påpekar han. Trots diger erfarenhet av inrikespolitiken ända sedan tiden som nyhetsjournalist på Svenska Dagbladet 1988, måste han ständigt hålla sig informerad. Inte allt är kul.

– Jag vet inte hur många månader av mitt liv jag tillbringat på politiska konferenser. Det är inte alltid så roligt, men väldigt viktigt för att förstå politiken.

Uthållig och vetgirig

Där har vi nog hemligheten bakom hans seglivade och ytterst framgångsrika karriär: uthållighet parat med vetgirighet.

– Jag är inte världens mest briljanta människa, många människor i mitt liv är betydligt mer briljanta än jag. Det är uthålligheten och nyfikenheten som genom åren varit en tillgång för mig själv, och för mitt jobb förstås.

Mats Knutson rör sig hemtamt i riksdagens korridorer efter att ha bevakat svensk inrikespolitik i två decennier.
Mats Knutson rör sig hemtamt i riksdagens korridorer efter att ha bevakat svensk inrikespolitik i två decennier. Bild: Henrik Montgomery

Svårigheten med jobbet är att hålla en ständig balansgång: odla nära kontakter med uppgiftslämnare utan att komma dem för nära och trilla ned i kompisfällan och därmed riskera att mista sin journalistiska objektivitet.

– Den här balansgången är min viktigaste utmaning. Men jag tycker inte att det är särskilt svårt. Jag har aldrig varit politiskt engagerad själv eller haft några partipolitiska dragningar. Mitt intresse för politiken är akademiskt. Att försöka förstå “det politiska spelet” har varit min drivkraft under alla år.

"Polarisering i samhället"

Mats Knutsons mediala genomslag och öppenhet för en dialog med tittarna i form av en offentlig mejladress, har fått konsekvenser.

ANNONS

– Jag får många reaktioner. Många är positiva, men de flesta är negativa. Vi ser en polarisering i samhället, många anar en konspiration eller tycker att jag missgynnar dem eller ett parti som de sympatiserar med. Jag försöker att svara på så många mejl som möjligt, men om mejlen är alltför oförskämda eller hatiska svarar jag inte.

Hur klarar du trycket?

– Jag försöker att förtränga det. Stundtals är det tufft. Det är kanske priset som jag får betala för att ha den här typen av jobb. Men det är ett roligt och viktigt jobb så jag tycker att det är värt priset.

Ringde in resultat som 14-åring

Han är född och uppvuxen i då "klasslösa" Sölvesborg i Blekinge med mamma, pappa och en fyra år äldre syster. Med pappa som annonskonsulent på dåvarande Sölvesborgs-Tidningen fick 14-årige Mats ett extraknäck på tidningen: att ringa runt till olika fotbollsplaner och ta reda på matchresultaten för att sedan hänga denna uppskattade “Resultatservice” på redaktionens fönster till allmän beskådan.

– Där kom jag i kontakt med tidningsredaktion och journalister. Det är möjligt att detta avgjorde mitt karriärval.

Ungefär 20 år senare var han tidningsjournalist och blev uppringd av Jan Axelsson på SVT, vilket resulterade i karriärens största vändpunkt.

ANNONS

– Jag tvekade, men hoppade ändå på. Min hustru Lottie tyckte att tv var framtiden och jag var själv nyfiken så jag testade. Det var inte pengar som lockade mig, jag fick gå ned i lön!

Hur viktigt är bekräftelsebehovet för dig?

– Bekräftelsebehov är definitivt något som tv framkallar – har du inte haft det innan så får du det! Fast nu är tv inte lika deformerande som när det fanns bara två kanaler. I dag blir man inte en stjärna på samma sätt.

Akut till sjukhuset

För drygt två år sedan åkte han akut till sjukhuset. Hjärtinfarkt, trodde läkarna.

– Det var en förfärlig upplevelse. Man är väldigt liten när man ligger på sjukhuset med alla slangar och tror sig ha varit med om en hjärtinfarkt. Jag visste vilka konsekvenser det skulle innebära för resten av livet.

Efter en vecka på sjukhuset kom läkarna fram till att han egentligen hade hjärtmuskelinflammation i kölvattnet av en obehandlad halsfluss. Ett glädjande besked som lett till vissa förändringar i livsstilen.

– Jag försöker att dels skaffa mig en återhämtningsperiod om jag är sjuk, dels är jag mer återhållsam med jobb. Man tror att man är oersättlig ända tills man blir sjuk. Det var Almedalsveckan när jag var sjuk och det gick alldeles utmärkt utan mig.

ANNONS

Nästan alltid jour

Ändå arbetar han fortfarande mycket och har nästan alltid jour.

Ser du inte risker med att mycket av identiteten finns på jobbet?

– Klart att det finns sådana risker. Samtidigt har jag inga problem med att definiera det som är viktigast för mig: mina nära och kära, säger Mats Knutson.

Mats Knutson

Ålder: Fyller 55 år den 5 december.

Gör: Inrikespolitisk kommentator på SVT.

Familj: Gift med Lottie Knutson, Fritidsresors uppmärksammade kommunikationsdirektör under tsunamikatastrofen. Barnen Mikaela, 26, Mattias, 24, Linn, 16, och Elias, 12 år.

Bor: Nacka utanför Stockholm.

Så firar han födelsedagen: “Med en trevlig middag hemma eller på en mysig restaurang. Hoppas att det inte blir regeringsförvecklingar den kvällen.”

Om att fylla 55: “För att vara ärlig, jag har inte ens funderat på det innan du hörde av dig. Jag har inga problem med att åldras. Jag tycker att livet har blivit mer komplett med åren. Jag har blivit tryggare och bryr mig mindre om vad andra tycker.”

Så varvar han ned: “Jag har många sätt. Träna, läsa en bra bok, en tur i skogen eller på havet. Eller bara sätta mig framför akvariet hemma och titta på de fantastiska fiskarna.”

Om Sverigedemokraterna: “Förmodligen kommer vi att ha dem som maktfaktor under överblickbar framtid. Erfarenhet från andra länder har visat att det är svårt att locka tillbaka väljarna när de väl tagit steget till sådana partier. Men vad som händer om tio år vet jag inte.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS