För tv-tittarna är Helén Söderqvist mest känd från "Hem till byn" där hon spelade prästen Berit. Numera kombinerar Helén universitetsarbetet med skådespeleri och gestaltterapi.
För tv-tittarna är Helén Söderqvist mest känd från "Hem till byn" där hon spelade prästen Berit. Numera kombinerar Helén universitetsarbetet med skådespeleri och gestaltterapi. Bild: Jan Larsson

Helén växlade spår och fann en ny mix i arbetslivet

Många känner igen henne som prästen Berit i den populära tv-serien "Hem till byn". Efter ett långt skådespelarliv med roller i serier och film växlade Helén Söderqvist spår och utbildade sig till gestaltterapeut, ett yrke som hon i dag gärna kombinerar med skådespeleriet.

ANNONS
|

Vi sitter i trädgården som hör till torpet på Tjörn, en plats hon gärna återvänder till. Huset är byggt 1774 och är på väg att bli ett byggnadsminne i ett skyddsvärt område.

– Det här med byggnadsvård är ett stort intresse. Samtidigt är jag totalt opraktisk, men som tur är har jag fått tag i en duktig snickare som hjälpt mig med tak, golv och att byta fönster. Så här är det mycket tid och pengar som lagts ner genom åren, konstaterar Helén.

Uppvuxen i Luleå

Hon växte upp i Luleå och teaterintresset fanns med redan från småskolan, men utvecklades under gymnasiet.

ANNONS

– Egentligen var jag mer inne på att utbilda mig till psykolog, men jag hade ju bara tvåårig gymnasieskola bakom mig. Mamma höll på lite med amatörteater, så det var väl där intresset väcktes hos mig. Att utbilda sig till något sådant som skådespelare tänkte jag inte ens att jag kunde, berättar Helén.

Helén utbildade sig till dramapedagog och började på Lule Stassteater och kom sedan in på scenskolan i Malmö. Hösten 1987 fick hon jobb på Angeredsteatern och blev kvar i Göteborg som frilansare. I den vevan fick hon rollen som prästen Berit Sjöö i tv-klassikern "Hem till byn".

Vad har du för minnen av serien?

– Det var ju både spännande och lärorikt att få vara med och utveckla den karaktären under så lång tid som fem säsonger. Vid den tiden var det en del uppståndelse med kvinnliga präster och författaren Bengt Bratt ville lyfta in det ämnet i serien. Här kom då en kvinnlig präst som var både snygg och tuff och som körde sportbil som en galning.

Bild: Jan Larsson

Inför varje inspelningsomgång träffade Helén olika kvinnliga präster, för att få svar på funderingar hon hade – om kvinnliga präster blir kära i någon församlingsmedlem, hur ett dop går till, hur man hanterar kvinnoprästmotståndare.

ANNONS

– Min önskan var att göra Berit så trovärdig som möjligt. Samtalen med prästerna hjälpte mig förstå att präster är som vanliga människor, med fel och brister. Att det ska bli autentiskt och trovärdigt har alltid varit min ledstjärna, både som skådespelare, eller när jag undervisat blivande skådespelare.

Förnedrande audition

Helén fortsatte undervisa parallellt i teater och skådespeleri, fick jobb på Dansforum som teaterlärare i en artist och musikalutbildning. Samtidigt märkte hon att det stramades åt inom teatern och det blev mindre jobb. Besvikelsen efter en förnedrande audition fick henne att på allvar börja fundera på en annan yrkesbana

– Jag har ju haft det här med psykologi som intresse. Att läsa fem år till psykolog var inte något alternativ. Men jag hittade en regissör som hade börjat ge kurser i Sverige för skådisar och regissörer där han använde gestaltterapi som skådespelarmetod.

När hon väl hade börjat på utbildningen kände Helén att hon var på rätt väg.

– Jag blev helt frälst av metoden. Dels var det väldigt omvälvande för mig själv som person. Det var ju lite som att gå i terapi. Men man jobbade också hela tiden med fokus på att vara äkta och närvarande och inte blockera sig själv i rädslor.

ANNONS

Diplomerad gestaltterapeut

Efter en utbildning i Danmark blev hon efter fem år diplomerad gestaltterapeut. Sedan något år tillbaka har hon en fast tjänst på Göteborgs universitets institution för sociologi och arbetsvetenskap.

– Vi jobbar med workshops för olika studenter. Där använder vi dramapedagogik som metod för att arbeta praktiskt med konflikthantering, gruppdynamik och ledarskap. Där passar min gestaltterapiutbildning, det är ju också en ledarskapsutbildning som jag kunnat använda mig av, berättar Helén.

Hon konstaterar att det är många varianter av yrkestitlar och erfarenheter hon bär med sig – dramapedagog, skådespelare, scenframställningslärare och gestaltterapeut.

Har hittat en bra mix

Helén menar att hon har hittat en bra mix i yrkeslivet.

– Teatern och skådespeleriet längtar jag till hela tiden, det är så roligt och kreativt. Under senare år har jag ju gjort flera roller i filmer och i teveserier som Rebecka Martinsson och Johan Falkfilmerna. Jag tycker fortfarande att skådespelandet är roligt och vill gärna göra mer film och tv. Samtidigt är det väldigt spännande att jobba med de här ämnena som jag gör nu på universitet.

Helén Söderqvist

Ålder: 61 år.

Bor: Göteborg/Tjörn.

Ålder: 61 år

Familj: Singel, en son.

Intressen: Byggnadsvård, trädgård.

Hemsida: www.helensoderqvist.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS