Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Haytham Alawads foodtruck är välbesökt, men drömmen är att öppna en riktig restaurang igen. ”Min fru Alaa har gått en kockutbildning här i Kungsbacka. I Syrien arbetade hon med ekonomi. Just nu vikarierar hon inom skolbespisningen men vi tänker att vi kanske ska försöka öppna en restaurang tillsammans”, säger han. Bild: Anna Edlund
Haytham Alawads foodtruck är välbesökt, men drömmen är att öppna en riktig restaurang igen. ”Min fru Alaa har gått en kockutbildning här i Kungsbacka. I Syrien arbetade hon med ekonomi. Just nu vikarierar hon inom skolbespisningen men vi tänker att vi kanske ska försöka öppna en restaurang tillsammans”, säger han. Bild: Anna Edlund

Haythams hemliga recept får maten att smaka som i Syrien

Han är shawarmaspecialist med hemligt såsrecept och drev i många år egen restaurang i Syriens huvudstad Damaskus. Men när kriget bröt ut såg Haytham Alawad slutligen ingen annan lösning än att fly landet med sin fru och de två döttrarna. Numera är Kungsbacka hemma och på torget sprids shawarmadoften från Haythams foodtruck.

De första månaderna i Sverige ville han hem igen, trots oroligheterna i Syrien.

– Hela mitt liv fanns där, jag hade det väldigt bra före kriget. När vi kom hit kändes allt främmande. Anledningen till att jag stannade kvar här var mina barn. De utvecklades och integrerades snabbt.

Haytham Alawad, som i dag bor i Kungsbacka med sin fru och sina nu tre döttrar, beslöt sig för att lämna Syrien 2015 när landet blev alltmer osäkert. Tidigare hade familjen flytt tillfälligt till Egypten under en period.

– Då hade jag ingen tanke på Europa. Men det var svårt att jobba i Egypten och situationen i Syrien var farlig.

Restaurangen förstördes

I Syrien levde familjen i staden Daria, strax utanför Damaskus där Haytham drev restaurang med sex anställda.

– Men på grund av bombningarna tvingades jag till slut stänga, säger han. Hela byggnaden är förstörd nu.

Haythams barn var sex och tre år när resan mot Europa tog sin början. Själv hade han redan 2012 skadats av bombsplitter en morgon på väg till bageriet.

– Jag ville vara kvar i mitt land, men vi blev tvungna att lämna. När vi skulle ta oss ut ur staden klev vi över döda människor. Jag kände ”vi måste härirån”.

LÄS MER: Mohammad och Nadia skapade ett nytt liv i Sverige

Den första tiden i Sverige bodde familjen i Karlskrona men placerades efter att de fått uppehållstillstånd i Kungsbacka.

– Då kunde jag börja studera SFI, berättar Haytham. Men jag tycker om att jobba – jag är van att jobba.

Han tystnar ett ögonblick. Några måsar skränar i luften. Där vi ses, på Lindens Torg i Kungsbacka, står Haythams foodtruck placerad – utmärkande i storlek, det finns flera sittplatser inne i vagnen.

– Jag hade en mindre vagn tidigare, förklarar Haytham som startade eget företag 2017.

Han konstaterar med ett leende att allt gick väldigt smidigt och lätt.

– Jag fick bra hjälp från både kommunen och Arbetsförmedlingen. Jag började litet och tänkte att jag skulle utöka om det fungerade.

Speciell sås

Återigen med ett leende lägger Haytham till:

– Det här är mitt yrke – att laga mat är det jag har gjort i hela mitt liv. Jag var 22 år när jag efter militärtjänstgöringen öppnade min egna restaurang.

Specialiteten som Haytham serverar kallas shawarma och liknar kebab. Oftast görs rätten på lamm eller kyckling.

– Shawarma är mycket svårt att laga, säger Haytham. Man måste använda många olika kryddor för att få till en viss smak. Och såsen vid sidan av, ett slags vitlökssås, är väldigt speciell.

Haytham Alawads foodtruck är modell större, med sittplatser inomhus. Bild: Anna Edlund
Haytham Alawads foodtruck är modell större, med sittplatser inomhus. Bild: Anna Edlund

Han skrattar lite när han får frågan vad som är hemligheten med såsen.

– Mitt recept är bara för mig.

Utöver shawarma erbjuds bland annat falafel – precis som i Haythams restaurang i Damaskus. Båda rätterna är populära bland matgästerna.

– Jag har alltid gillat matlagning, fortsätter Haytham. Som barn tittade jag på min mamma när hon lagade mat. Men det var mer traditionella rätter. Den mat jag serverar lagar man inte hemma – den finns på marknaden.

LÄS MER: Kriget satte inte stopp för Ramas studiedrömmar

I Sverige har Haytham, som drömmer om att en dag driva en riktig restaurang igen, fått en ny favoriträtt: lax.

– Det är jättegott. Ni har också många goda såser. Jag vet inte vad den heter, men speciellt en sås man har till fisk tycker jag om väldigt mycket.

Som i Syrien

Vännen Eyman, som sitter med för att då och då hjälpa till med att översätta, flikar in att Haythams shawarma är den absolut bästa.

– En dag förra året när jag gick förbi här kände jag plötsligt en doft, säger Eyman. Det doftade riktig shawarma – som i Syrien. Nu är detta mitt andra hem och jag och Haytham har blivit kompisar. Hans shawarma smakar exakt som den jag brukade äta i Damaskus!

Haytham har, likt många andra som kom till Sverige runt 2015, skrivit om sin bakgrund och sitt nya liv i Facebookgruppen Jag är 2015.

– Det kändes bra att få visa hur det kan gå för nyanlända. Och för mig känns allt mycket bättre nu jämfört med de första månaderna i Sverige. Folk kommer till min vagn och säger hej även om de inte ska äta. Jag har lärt känna många människor. Jag saknar mina släktingar i Syrien, men det känns som om människorna här i Kungsbacka också har blivit min familj.

Efter en kort paus lägger Haytham till:

– Språket är lite svårt fortfarande. Mina barn pratar hundra procent svenska – men problemet är att jag inte träffar dem tillräckligt mycket. Att ha eget företag är krävande. Men det går bra att prata med kunderna och jag hoppas att jag snart lär mig mer.

Haytham Alawad

Ålder: 43 år.

Bor: Kungsbacka.

Familj: Fru och tre döttrar.

Gör: Shawarmaspecialist med egen foodtruck.

Intressen: Läsa, matlagning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.