Annika Sylvén rullar på vaxet medhårs på Agnes Gyllensvärd och drar mothårs. De hår som sitter kvar efteråt drar hon ut med pincett.
Annika Sylvén rullar på vaxet medhårs på Agnes Gyllensvärd och drar mothårs. De hår som sitter kvar efteråt drar hon ut med pincett.

Hårfin kamp för sommarben

Redan romarrikets kvinnor tog bort kroppsbehåring. Så, intet nytt under solen inför den barbenta säsongen.…Vi har jämfört olika metoder och priser.

ANNONS

Romarinnorna var inte ensamma om idealet. I flera kulturer runt vår tideräknings början var hårlös hud trendig. I vår tid populariserades brasiliansk vaxning med stringtrosans spridning för några årtionden sedan och männen har införlivats bland hårborttagarna med bringa och rygg.

När det är dags för shorts och kjol är det premiär för bleka vinterben och för dem som inte vill ha lurvet kvar har vi jämfört priser för att vaxa benen, helt eller delvis och med ansning av bikinilinjen (se tabellen).

Hudterapeut Annika Sylvén, på Hy, vaxar benen på Agnes Gyllensvärd som kommer till skönhetssalongen året runt.

ANNONS

- Ja, så fort håren växt ut, säger hon.

Annika Sylvén själv har låtit sina hår växa under vintern. Hon skrattar till lite.

- Jag har precis vaxat benen, när en kollega fick en lucka i schemat.

Hennes rekommendation för sommarfina ben är att vaxa två gånger, eftersom alla hår inte växer ut samtidigt.

- Om man bara vaxar en gång kan man ha otur med att den andra växtfasen redan är på gång. Med två vaxningar håller det sig någorlunda hårfritt i fyra till sex veckor, beroende på hårtyp, förklarar Annika Sylvén.

Enda nackdelen med att vaxa, som Agnes Gyllensvärd ser det, är att hon måste stå ut tills håren blivit cirka fem millimeter. Den stora fördelen är att allt färre hår växer ut efterhand.

- Jag har bara hälften så mycket hår på benen nu som för tre år sedan när jag började. Och de hår som växer ut är mycket mjukare än när man använder rakhyvel, tycker hon.

- Hårsäckarna tröttas ut, om man har tur, förklarar Annika Sylvén.

Den som har känslig hy, eksem eller har bränt sig i solen ska avstå från vaxning. Inför en behandling ska man gärna torrborsta huden för att få bort döda hudceller, men inte smörja in sig. Första dygnet efteråt ska man inte heller använda hudlotion, bada i klorerat vatten, sola eller lägga sig i solarium – för att undvika irriterade hårsäckar.

ANNONS

- När man har ryckt ut håren är hårsäckarna öppna och kan lättare bli infekterade.

Sedan är det viktigt att peela huden regelbundet för att få bort hudflagor runt hårsäckarna. Risk finns att annars att håret växer snett under hudytan.

- Det blir ungefär som en finne, säger Agnes Gyllensvärd som vet precis vad Annika Sylvén pratar om.

I tabellen nedan finns redovisat priserna hos åtta skönhetssalonger i Göteborg med omnejd. Om vi jämför priset för hela ben och bikinilinje är det bara två salonger som utmärker sig med lägre priser: Gildaskolan, där behandlingarna utförs av elever, och Treana hälsoklinik i Sävedalen. Allra minst kostar elevbehandlingarna och priserna är desamma som vid vår jämförelse för två år sedan.

FAKTA: Ta bort hår

Vaxa själv: Att vaxa själv kräver rätt teknik och att du tål att utsätta dig själv för denna smärta. Tre typer av vax för hemmabruk: kall-, varm- och sockervax.

Kallvaxet ligger på en pappersremsa som appliceras på huden och sedan följer håren med när du rycker bort denna.

Varmvax sägs vara effektivare, du får bort mer hår i ett drag, men är svårare att hantera.

Sockervaxet, en persisk metod, tillverkar du själv eller köper färdigt och använder varmt.

Prisexempel: Vaxstrips (20 st) runt 100 kronor.

Raka: Jämförelsevis billig metod med rakhyvel. Börja med att skrubba huden och använd en återfuktande duschkräm eller rakgel när du rakar.

Prisexempel: Finns från några tior till några hundra kronor.

Kräm: Borttagningskrämen appliceras och fräter bort håren som tas bort med spatel.

Prisexempel: 80 kronor (200 ml).

Epilering: Epilator är en liten maskin som tar tag i hårstråna och rycker ut dem med rötterna (prisexemplen). Kan även göras med ström via en nål som ska ha samma tjocklek som strået.

Prisexempel: 300-1200 kronor.

IPL: Står för Intense Pulsed Light och görs framförallt på salonger, även om det finns maskiner för hemmabruk. Ett högintensivt ljus skjuts ner i hårrötterna och tar bort hela hårfollikeln. En ganska dyr behandling och antalet behandlingar som behövs för att håret ska försvinna permanent varierar från person till person.

Prisexempel: En behandling på salong av hela ben kostar flera tusen kronor. Stor prisvariation.

ANNONS