Som nybliven pensionär går man in i en ny fas i livet med oceaner av ledig tid. Då finns det äntligen tid till att göra sånt man inte hunnit, eller kunnat, göra tidigare. För en del är all ledig tid inget problem alls, medan det för andra kan bli långtråkigt och ensamt.
Men faktum är att det lider ingen brist på saker att sysselsätta sig med i den här stan. Man kan till exempel resa, spela golf, simma, läsa språk, träna, måla och släktforska och en del aktiviteter är gratis. Och dagens pensionärer är allt annat än trötta och gamla.
Ingmar Skoog, seniorforskare på Göteborgs universitet, säger att 70 är det nya 20. När 20-åringarna vill hinna med allt innan de skaffar familj, så vill 70-åringarna hinna med sånt de inte hunnit förut, och innan de blir för gamla för att göra det.
– Det kan vara då man åker på de där drömresorna, eller att man träffar en ny partner för det har blivit vanligare med skilsmässor efter pensionen. Det är inte jättevanligt, men var extremt ovanligt förut.
För att inte tappa det sociala tipsar han om att leta upp gamla vänner från förr i tiden, och börja umgås med dem. Något han själv börjat göra.
– Jag menar om du blir kontaktad av någon du kände när du var 22 år, så skulle väl du tycka det vore jättekul att träffa dem igen? En del av dem klickar du med på samma sätt som förut, medan en del andra har man kanske växt ifrån.
Företagen betalar en lägre arbetsgivaravgift för en pensionär
Vill man fortsätta att jobba kan man göra det med. Företagen som hyr ut en senior vittnar om att det är en stor efterfrågan.
Enligt Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, är det ekonomiskt fördelaktigt att fortsätta jobba i någon form efter pensionen, oavsett om man börjat ta ut pension eller inte. Han säger att ett års extra arbete efter 66 år ger mellan 1 400 och 2 200 kronor mer per månad innan skatt resten av livet på en genomsnittlig lön.
– Fortsätter du att jobba betalar du lägre skatt, högen med pensionspengar blir högre och pensionen fördelas på färre år, säger Johan Schauman.
Det är även ekonomiskt fördelaktigt att ha en pensionär anställd för företagen för de får betala lägre arbetsgivaravgift.
Här listar vi olika saker man kan göra som pensionär:
Sporta, dansa, gå på teater och res med PRO
Föreningarna anordnar dagsutflykter och med deras resebyrå kan man åka på hälsoresor, kryssningar, cityresor, kultur och naturresor för att nämna några.
Man kan även jobba ideellt i sin förening.
Många aktiviteter är gratis hos PRO medan andra är till självkostnadspris.
Medlemsavgifter ligger på 250-400 kronor per år, och en del av deras aktiviteter ingår i avgiften.
Arkivbild.
Hjälp andra genom att jobba som volontär
Hos Stadsmissionen kan man jobba mer regelbundet eller vid något specifikt evenemang. Man kan till exempel jobba på deras sommarkollo, vid julfirandet i Johanneskyrkan, hjälpa till med Julhjälpen, vara ett studiestöd eller hjälpa till i deras second handbutiker.
Hos Räddningsmissionen kan man till exempel hjälpa till i deras frukostkafé, i MatRättbutikerna, som studiestödjare, på deras friskvårdscentrum, som vänvolontär, som punktvolontär då man hjälper till vid ett speciellt tillfälle med till exempel målning, inredning, på ett läger eller en grillfest.
Även Röda Korset har behov av mycket volontärer. Hos dem kan man bland annat besöka personer som sitter i häkte eller förvar så de känner sig mindre ensamma. Man kan göra samma sak på äldreboenden eller jobba med läxhjälp, jobba i deras second handbutiker, bli informatör i första hjälpen, dela ut mat och hygienartiklar och ta med äldre på en cykeltur.
Vill man hjälpa till hos Stadsmissionen, Räddningsmissionen eller hos Röda Korset, så finns lediga uppdrag att söka hos Volontärbyrån, eller hos dem själva. Hos Volontärbyrån finns många fler föreningar och organisationer som har uppdrag att söka.
Arkivbild.
Jobba vid evenemang på Scandinavium, Ullevi och Frölundaborg
Jobben man kan söka hos Got Event som förvaltar arenorna – är som läktarvärd och att sköta biljettscanningen vid inpasseringen.
Arkivbild.
Var statist vid filminspelningar
i alla åldrar och nationaliteter, och många av dem spelas in i Göteborg och Trollhättan med omnejd.
Några som har spelats in här omkring genom åren är ”Vår tid är nu”, ”Play”, ”Tjenare kungen” och ”Tordyveln flyger i skymningen”.
En del är rena statistroller för att till exempel befolka ett torg eller en gata, men det finns också små roller.
Även till reklamfilmer behövs det äldre som gör reklam för produkter som just vänder sig till äldre.
För att bli statist finns några statistförmedlingar där man kan lägga upp en profil. Där lägger produktionerna upp annonser om vad de söker, eller så söker de själva i databasen för att hitta den rätta statisten. Arkivbild.
Tillbringa sommaren, julen och Halloween på Liseberg
Där kan man jobba på deras matställen, i butikerna, på hotell och camping, med städ och renhållning, vid event, med trädgårdsarbete och inom kundservice.
Bland annat kan man jobba som attraktionsförare, parkvårdare eller entrévärd.
Jobba på bemanningsföretag för seniorer
Hos dem kan man välja hur mycket eller lite man vill jobba, och vilka uppdrag man vill ta.
Dels kan man jobba hos privatpersoner som till exempel målare, snickare, rörmokare, murare, och som fixare - en som hjälper till med att bland annat sätta upp tv:n eller monterar ihop möblerna. Man kan även jobba med städning, snöskottning, barnpassning, it-tjänster, fönsterputsning, hålla koll på hus under semestern.
Jobbar man för företag finns jobb som chaufför, lagerarbetare, receptionist, säljare, lärare, HR-personal, serveringspersonal, i växeln, inom it-support, men även inom hemtjänsten.
Arkivbild.
Hitta okända släktingar genom att släktforska
En bra start är prata med familj och släkt som i livet.
Sen kan man söka i kyrkoböcker och hos Riksarkivet, DNA-släktforska och gå med i en släktforskarförening. En del av dem anordnar kurser och studiebesök.
Sen finns olika sajter där man också kan leta i kyrkoböcker som kan gå bak till 1400-talet, kolla DNA och bygga släktträd.
För de som har förfäder utomlands finns ännu fler sajter och böcker att leta i.
På till exempel Medborgarskolan, ABF och Vuxenskolan kan man hitta kurser och föreläsningar om släktforskning, och inspirationskvällar.
Arkivbild.
Gå en kurs och lär dig ett nytt språk, måla och fotografera
Senioruniversitetet i Göteborg har föreläsningar om olika ämnen, studiebesök på olika museum till exempel, språkcirklar i olika språk, studiecirklar om historiska ämnen, i litteratur och musik. Medlemsavgiften är på 300 kronor per år och aktiviteterna är från gratis och uppåt.
På ABF har de till exempel dans och rörelse för de som är 60+, samma grupp kan få en grundkurs i sin Ipad och Iphone, men också att lära sig fotografera och filma med mobilen. Men de har så klart kurser som vänder sig till alla. Man kan bland annat lära sig spela ukulele, dragspel, skriva kreativt, måla, lära sig ett nytt språk och binda en dörrkrans till jul. Flera av deras kurser har en seniorrabatt på kursavgiften.
På Medborgarskolan finns ett stort utbud av kurser. Man till exempel lära sig språk, måla, dansa, yoga, ta jägarexamen, spela instrument, lär sig hur man känner igen en narcissist, men också baka med Nutella, julbaka, laga italiensk och koreansk mat, samt husmanskost. Priserna på de olika kurserna varierar.
Arkivbild.
Upptäck världen och Sverige genom att resa
Man kan till exempel åka på teaterresor, bussresor, mat- och vinresor, golfresor, shoppingresor, långresor, träningsresor, kryssningar och vandringsresor.
Har man ingen att resa med är det inget problem, flera företag har resor för de som reser solo, eller så blir man väl omhändertagen på gruppresan.
Organisationerna PRO och SPF Seniorerna arrangerar också resor i Sverige och utomlands.
Arkivbild.
Sjung allsång, träna, måla, och fika på stadens mötesplatser
Mötesplatserna erbjuder bland annat fika, att åka på utflykt, spela canasta, få hjälp med IT och teknikfrågor och lära sig mobilen, spela boule, träna, gå på tipspromenad eller frågesport, sjunga i kör, lyssna på musikuppträdanden, måla, dansa på Liseberg, träna på att prata engelska, dansa linedance och sjunga allsång.
Majoriteten av aktiviteterna är gratis.
Arkivbild.
LÄS MER:72-åriga Brith jobbar på Liseberg – tillsammans med 20-åringar
LÄS MER:Så såg det ut i gamla Majorna, Masthugget och Linné
LÄS MER:Christers fru dog plötsligt efter över 40 år tillsammans