I dag spelar Torsten Jansson tennis och bordtennis 2–3 gånger i veckan.
I dag spelar Torsten Jansson tennis och bordtennis 2–3 gånger i veckan.

Tungviktare lever lättare

ANNONS

Slutet av 2010. Torsten Jansson har precis fått höra av en anställd att han är ”för jävla fet och i dålig form”. Den anställde ifråga, en inköpschef, ska å jobbets vägnar flytta till Shanghai och vill vara säker på att uppdraget blir långsiktigt.

Men han är rädd att chefens sviktande hälsa ska ställa hela företaget på ända.

Inköpschefen är inte ensam om att larma. Andra i Torsten Janssons närhet har gjort likadant, men lite finkänsligare. För egen del hade han vid den tidpunkten inte tänkt på att de drygt 150 pannorna skulle vara något större hinder.

– Jag var aldrig sjuk, hade inte ens problem med knäna och kände mig inte tjock. Det var först när jag gått ned 20 kilo som jag började tycka att jag var överviktig.

ANNONS

Tävlade i bordtennis – för 30 år sedan

Vi reser framåt i tiden, till en solig marsmorgon 2012. I BTK Wartas träningslokaler intill Kyrkbytorget mornar sig en trupp pensionärer med mjuka bollar över pingisnäten. Längst i in i lokalen är intensiteten en annan.

– Du måste få med den forehanden på bild, ropar Pelle Jarlebrand, BTK Wartas huvudtränare till GP:s fotograf.

På andra sidan bordtennisbordet släpper Torsten Jansson inte bollen med blicken. Med stenhårda servrar och ett rappt fotarbete råder det inga tvivel om att han ger sin tränare en match.

För 30 år sedan tävlade Torsten Jansson i bordtennis. När han väl bestämt sig för att anamma en ny livsstil föll det sig därför naturligt att plocka upp racketen igen. I början nöjde han sig dock med korta promenader, 20 minuter om dagen. Samtidigt fasade han ut allt vad snabba kolhydrater och socker heter ur kosten och bytte mot grönsaker och rotfrukter.

– Det var egentligen inte särskilt svårt. Med den nya kosten äter jag nästan mer än jag gjort tidigare. Och jag har INTE bantat. Det har jag gjort tidigare genom åren men gått upp kilona lika snabbt igen.

– Den här gången var jag inställd på att lägga om mitt liv och hitta ett sätt att få träning och kost att fungera i vardagen.

ANNONS

Jobb och träning flyter ihop

Idag spelar Torsten Jansson bordtennis och tennis 2–3 gånger i veckan. Lägg därtill 3–4 gympass och frågan hur en koncernchef med 60-timmars arbetsvecka får tiden att räcka till känns befogad.

– Jo men jag tycker ju att det är så jäkla roligt! Jobb och träning flyter ihop. Går jag en timme runt Delsjön så tänker jag på jobb. Och jag jobbar inte mindre bara för att jag tränar ett par morgnar i veckan. Däremot har jag slutat med annat. Som att titta på tv.

Redan som 25-åring vägde Torsten Jansson över 100 kilo – men då var han ”åtminstone vältränad”. Kilona började smyga sig på när han startade New Wave Group i början av 1980-talet – i dag en storkoncern med en omsättning på över fyra miljarder. Under de första åren gick företaget dock inte med vinst och Torsten fick jobba extra som dörrvakt.

– Jag jobbade extremt mycket, åt väldigt onyttigt och rörde aldrig på mig. Det retar mig nu i efterhand. Hade jag tränat åtminstone en gång i veckan hade det här förmodligen aldrig hänt.

Snor barnens lördagsgodis

I dag väger Torsten Jansson 96 kilo. För att hålla de nya rutinerna vid liv planerar han alltid in någon form av motion även under de många arbetsresorna världen över. I värsta fall blir det bara en lång promenad, i bästa ett svettigt träningspass vid pingisbordet.

ANNONS

– När jag reste tidigare kunde jag knappt fälla ned matbrickan på flyget, magen var i vägen. På så vis har vardagen blivit enklare. Jobbmässigt orkar jag mer och behöver inte lika mycket sömn som tidigare.

– Jag känner mig lugnare och mer stresstålig. Och nu orkar jag spela fotboll med barnen!

Visst har det funnits perioder av misströstan. Som när han fick tennisarm i höstas. Och det händer att han får återfall och snor barnens lördagsgodis. Men då kompenserar han med en långpromenad dagen efter.

– Allt jag inte gör, gör jag ibland. Som på barnens födelsedagar, då kan jag inte gärna avstå från att äta tårta. Och är jag ute på affärsmiddag tar jag ett glas vin – men inte en hel flaska. Man får inte bli ett freak.

Ålder: 50 år.

Familj: Barn. Gift med förra s-profilen Ulrica Messing.

Bor: Göteborg.

Gör: Grundare och huvudägare av New Wave Group AB. Startade som ett t-shirtbolag hemma i mammas källare i Dingle, men är idag är ett globalt företag med klädproduktion och kontor över hela världen. Företaget köpte upp glasbruken Orrefors Kosta Boda 2005.

Aktuell: Med boken ”Från fet till atlet på 12 månader” (Kosta Förlag där hustrun är vd). ”Tanken på att skriva en bok kom tidigt. Jag läste mycket böcker om kost och träning men hittade ingenting om någon som själv gjort samma resa”.

Har tidigare även skrivit böckerna ”I Halvtid” samt ”Skaldjur med Jansson & Messing”.

ANNONS