Fr v Gina Papa, Åsa Lillvik och Lisa Dahlström tränar TRX.
Fr v Gina Papa, Åsa Lillvik och Lisa Dahlström tränar TRX.

Svettiga nyheter på gymmen

ANNONS

Funktionell träning är ett begrepp man knappast kunnat undgå i träningssvängen det senaste året. Och det blir inte mindre av den varan framöver.

Tvärtom. Att träna kroppen för att den ska fungera i vardagen, där man kopplar in flera muskelgrupper i en och samma övning, är en trend som håller i sig även 2012.

– Funktionell träning är till för att vi ska kunna vara starka när vi behöver det. Det handlar framförallt om att lära sig träna och använda hela kroppen, så som vi alltid gjorde förr i tiden – hässjade hö eller högg ved, säger Olof Elwin, en av Sveriges främsta utbildare inom funktionell träning.

ANNONS

Egentligen är det ingen träningsform i sig, utan ett förhållningssätt som kan läggas in i många olika träningspass. Det kan handla om allt från gamla hederliga kroppviktsövningar, till redskapsövningar med kettlebells, pilatesbollar och balansbrädor.

Nyckeln, enligt Olof Elwin, stavas rotation. Att arbeta diagonalt istället för lateralt – till exempel att lyfta en vikt från höger sida av golvet och lägga upp den på vänster. På så vis kopplas fler muskelgrupper samman, man får mer balans och stabilitet.

– Den moderna människan skulle behöva mindre av klassisk gymträning med fokus på att bygga stora muskler och mer av gamla tiders skeppsbrott - att klättra på bom, hoppa på mjuka mattan. Genom att hoppa, klättra, krypa och klänga förebyggs skador, kroppen lär sig hantera oförberedda rörelser och lyfta rätt.

Olof Elwin förespråkar inte minst dans som en bra form av funktionell träning.

– I dansen sätts hela kroppen i rörelse på ett naturligt och lustfyllt sätt, säger han.

Mer dans och funktionell träning i olika former är just vad de flesta gymkedjorna i Göteborg med omnejd satsar på under 2012, med pass som Functional moves, TRX och zumba.

– Vi lägger till allt fler danspass, som Bollywood. Folk vill ha roligt när de tränar. Samtidigt utvecklar vi den funktionella träningen, bland annat med fler TRX-pass som ger både ökad rörelse, styrka och bålstabilitet som gör att folk blir starkare i sitt dagliga liv, säger Maria Ljungqvist, vd för Fysiken.

ANNONS

Mats Andersson på Elixia, känner av samma trend.

– Det är tillbaka till rötterna som gäller. Samtidigt märker vi också att personlig träning efterfrågas allt mer. Man vill ha kunskap och hjälp att träna rätt.

Ett alternativ till PT-träning är det nya Small groups training, som både Sats och Friskis och Svettis utvecklar under det kommande året.

– Man tränar några stycken i grupp tillsammans med en personlig tränare. Det är ett bra sätt att peppa varandra och verkligen lära sig rätt teknik, säger Barbro Gårdelöv, träningsansvarig på Friskis och Svettis i Göteborg.

Ett urval i Göteborg.

Actic:

Fortsätter att satsa på löpklasser, i vår med fokus på Göteborgsvarvet. Teknikpass varvas med klassisk löpträning. Kör konceptklasser med bland annat Core, Just Dance och Puls där koreografi och musik byts ut var tredje månad. På Actic i Kungsbacka drar livsstilsprogrammet Lifestyle by Actic igång.

Elexia:

Lanserar Elixia Power, uthållighetsträning för musklerna, samt Elixia Shape med fokus på mage och rygg. Ny cykelklass, Easy Xycling för nybörjare samt ”500 kcal”, ett 30-minuterspass där målet är att förbränna 500 kcal. Satsar även på ett viktminsknings- och träningsprogram, Elixia Life Club.

Friskis och svettis:

HIT – högintensiv konditions- och styrketräning med redskap. Utökar schemat med fler utomhusklasser under 2012 med crosstraining och jogging. Inför även Small groups training, med en liten grupp deltagare. Satsar mer på seniorer och barn. 7-12-åringar får delta med sina föräldrar på alla pass utan redskap. Har även kom-i-gång-grupper efter nyår.

Fysiken:

Satsar 2012 särskilt på funktionell träning, TRX och danspass samt body & mind med yoga och pilates.

Life:

Crunch, ett halvtimmespass med fokus på mage och bål, samt Jump – ett hopprepspass. Satsar extra på Functional moves, funktionell träning.

Sats:

Introducerar Zumbatomic för barn 9-12 år, Small Groups TRX där 4-6 deltagare delar på en Personlig Tränare. Startar Yogalates, en mix av yoga och pilates, Get strong-klasser med fokus på mage, rumpa och lår samt konditions- och styrkepasset Vipr där deltagarna använder en åtta kilo tung cylinder i gummi som redskap.

Sportlife:

Satsar på fler danspass, bland annat Shabam samt ett danspass för barn, Sportlife Junior Dance. Utvecklar PT-träning och small groups training.

World class:

Introducerar danspasset Shabam och Functional moves för äldre deltagare.

Hagabadet:

Satsar extra på individanpassad träning, utökar yogautbudet. Kommer att erbjuda muskelklasser i olika steg med inriktning på styrka, puls och rörlighet. Nya klasser är även Spinal Movement (fokus på rörlighet och optimal funktion för ryggen) samt TRX i grupp och pulsbaserad gruppträning (bland annat spinning).

ANNONS