Sömn och frukost – viktiga för din hälsa

ANNONS
|

Frukostätare har enligt forskningen mindre hälsoproblem till exempel med övervikt – frukosten lägger en bra grund för hela dagens måltidsmönster.

Sömnbrist ger matsug

Sambanden mellan matvanorna, vikten, och sömnvanorna är starka. Sömnbrist ökar aptiten och kan göra att du går upp i vikt, framför allt innebär det en ökad risk för bukfetma:

Sömnbristen lurar hjärnan att tro att kroppen har brist på energi när vi i själva verket behöver mer sömn för att ladda batterierna. Det påverkar mättnadssignalerna och gör att sötsuget ökar – vi äter istället för att ge kroppen den sömn och återhämtning den behöver.

– Forskning visar att den som sover för lite under lång tid äter mer än 1000 kalorier för mycket varje dag. När man sover för lite minskar mättnadshormonet leptin och i stället ökar ett aptitstimulerande hormon, ghrelin, förklarar Maria Lennernäs, professor i beteendeinriktad mat- och måltidskunskap vid Högskolan i Kristianstad.

ANNONS

Första hjälpen!

• Var ute i dagsljus så mycket som möjligt. Ta gärna en promenad på lunchen. Då minskar utsöndringen av sömnhormonet melatonin, och det blir större skillnad mellan sömnighet och pigghet – du sover bättre när du ska sova, och är piggare på dagen.

• Skapa rutiner som ger dig tillräckligt med sömn. Gå och lägg dig minst 8-9 timmar innan det är dags att stiga upp.

• Undvik att dricka kaffe, svart te och energidrycker på kvällen.

• Var lagom mätt när du går och lägger dig. Behöver du äta något under kvällen är det helt okej (att man inte får äta efter klockan 18 är en gammal och värdelös myt).

Några snabba frukosttips

• Skivat ägg och tomat på fullkornsbröd. Välj ett bröd med hela korn som stabiliserar blodsockernivåerna.

• En portion havregrynsgröt med mjölk, lite hackad mandel eller nötter, skivad banan, plus ett ägg och en smörgås med pålägg. Kokar du gröten på mjölk, får du en rundare smak och ett högre energi- och proteininnehåll och mer mättnad.

• Müsli med fil eller yoghurt + en fullkornssmörgås.

• Nötter och mandel ger ett bra tillskott av nyttigt fett.

• Stig upp en kvart tidigare varje dag så att du hinner äta frukost och slipper stressa på morgonen.

ANNONS

Morgonaptiten och energibehovet styrs till stor del av hur mycket man tränar och rör på sig. Dagen efter ett träningspass är man ofta mer hungrig på morgonen – en helt naturlig följd av att man gjort av med mer energi. När kroppen behöver återhämtning är det dessutom lättare att somna.

ANNONS