Skapar yoga för nordiska kroppar

ANNONS

På hemmaplan jobbar hon hårt för att få bort flumstämpeln på den österländska träningsformen. Nu har hon skapat en egen yoga för nordiska kroppar.

– Okej alla yogisar, vi går ned i hunden, adho mukha svanasana!

Det råder en näst intill tropisk värme i Hagabadets studio 2. Svetten rinner längs sträckta leder och spända muskler. Ur högtalarna ackompanjerar Coldplays Paradise yogaledaren Johanna Anderssons uppmuntrande stämma.

Global yoga är passet som står på schemat. Det är en yogaform signerad ingen mindre än Johanna Andersson själv och går i stora drag ut på att förbättra hållningen för skrivbordsnötta och stillasittande kroppar.

ANNONS

– Det finns så många olika stilar inom yogan. I globalyogan har jag samlat rörelser som passar oss i västvärlden. Åt oss som ägnar dagarna åt att sitta med gamnacke på en stol framför datorn. Det blir mycket stretcha höfter och bröstmuskulatur samt stärka rygg och mage, berättar hon.

Johanna Andersson är 29 år och har tränat yoga sedan tonåren. Första gången hon kom i kontakt med träningsformen var i Swaziland där hon studerade vid den internationella gymnasieskolan United World Colleges.

– Jag var 17 år och ville rädda världen, ler hon och himlar lite med ögonen.

– Vi fick bland annat hjälpa till att bygga upp barnhem. En gång i veckan tränade jag yoga. Läraren var en 85 år gammal tant och jag var inte ens i närheten av hennes vighet. Jag fastnade eftersom det bara handlade om att ta hand om mig själv. Allt annat i livet gick ut på att tävla, att visa sig bra inför andra, säger hon.

Efter ett år i Swaziland flyttade hon tillbaka till Sverige och bosatte sig i Göteborg. Gick en instruktörsutbildning och fick uppdrag som gruppträningsledare på Hagabadet.

– Jag började som aerobicinstruktör, men sög verkligen. Jo, det är sant, jag blev till och med utbuad så dålig var jag!

ANNONS

Desto bättre gick det med yogan. Under en lektion deltog en kvinna från Nike Women Sweden och efteråt blev Johanna erbjuden att ingå i deras team.

Idag driver Johanna Andersson en egen studio. Ett par månader varje år reser hon ut i världen – till USA, Indien eller Sydafrika, för att lära sig mer, bli en bättre yogi. Så sent som i april besökte hon New York.

– Jag har flera olika instruktörer som jag brukar träna för i New York. Sanskrit är språket som används inom yogan, och när jag kom dit första gången förstod jag inte ett ord av vad de andra yogisarna sa. Idag använder jag sanskrit under passen för att folk ska känna igen begreppen och rörelserna om de reser utomlands.

Som yogalärare har Johanna Andersson hamnat i en del märkliga situationer. Hon har bland annat tränat med Madonna och varit instruktör åt det brittiska kungahuset.

– Det är inget jag vill blåsa upp. Jag känner Madonnas tränare bara. Ett tag skötte jag en yogastudio åt en kvinna i London och hon instruerade bland annat drottningen. Men det var bara ett par sessioner.

På helgerna reser Johanna Andersson Europa runt och deltar i olika yogakonvent. Till helgen arrangeras ett sådant i Göteborg, Yoga Games på Svenska Mässan, där Johanna medverkar som instruktör.

ANNONS

– Jag vill göra yogan mer västerländsk och visa att den inte är flummig. Här hemma tror många fortfarande att yoga handlar om smala tjejer som sitter i lotusposition och blundar, med havsbrusmusik i bakgrunden. Men i USA har folk fattat grejen. Det är något som alla gör. Mannen som kommer direkt från Wall Street i slips och kavaj till yogastudion till den flummiga duden på gatan.

Hur gör man egentligen för att bli en framgångsrik yogi?

– Jag har alltid vågat söka mig till de bästa, vilket kan ha gett mig ett försprång. Jag sparar pengar och reser sedan iväg och tränar runtom i världen. Sedan lever jag på det i flera månader. Jag har heller aldrig begränsat mig i tanken att jag inte kan. Det tror jag har hjälpt.

När hon inte utövar yoga satsar hon fullt ut på något helt annat. Att bli en duktig tyngdlyftare.

– Jag behöver något som utmanar mig, något som jag inte är lika bra på som yogan. Tyngdlyftning kräver fullständig närvaro, och det är yoga på högsta nivå för mig!

Ålder: 29 år.

Familj: Sambo.

Bor: Lägenhet i Linnéstaden.

Gör: Driver företaget Jira med egen pt- och yogastudio i Göteborg. Jobbar med personlig träning, håller Global Yoga-utbildningar, utbildar och håller workshops och klasser i yoga samt i andra träningsformer som kettlebell och TRX. Leder gruppträningspass på Hagabadet och Elixia.

Aktuell: Som medverkande under eventet Yoga Games som arrangeras på Svenska Mässan 18-20 maj.

ANNONS