”Eleverna peppade mig att stå kvar, ’släpp inte, släpp inte!’. Efteråt bestämde jag mig för att det var plankan jag skulle bli världsbäst i.”
”Eleverna peppade mig att stå kvar, ’släpp inte, släpp inte!’. Efteråt bestämde jag mig för att det var plankan jag skulle bli världsbäst i.”

Hon tar sikte på nytt plankrekord

ANNONS

– Från början hade jag ingen aning om vad jag skulle försöka bli världsbäst på, jag visste bara att jag ville göra något som ingen annan hade gjort bättre. Sedan upptäckte mina elever att jag var duktig på att stå i plankan länge.

Den 5 december har Linda Petersson för avsikt att kvalificera sig för ett omnämnande i Guinness rekordbok. Då ska hon slå det nuvarande världsrekordet i ”plankan” på 40 minuter och en sekund, som idag innehas av en amerikansk kvinna.

– Målet är att stå i åtminstone 50 minuter. Det hade varit häftigt att klara en hel timme, säger hon.

ANNONS

Fitnessfighten startskottet

Det hela började med att Linda Petersson i somras var med i Fitnessfighten, ett nätbaserat kost- och träningsprogram som går ut på att komma i så god form som möjligt på en månad.

– Efteråt startade jag ett liknande projekt med mina elever på Böskolan, Böfighten. Under hela höstterminen har vi jobbat med kost, vila och träning där eleverna fått rapportera hur de utvecklas. De har bland annat fått sätta upp mål, antingen inom sina egna idrotter som de utövar på fritiden eller inom olika styrketester som vi gjort i skolan, säger Linda Petersson.

Under ett gemensamt cirkelträningspass på skolan i början av höstterminen skulle eleverna bland annat stå i plankan. Linda var med och blev stående betydligt längre än sina yngre adepter.

– Eleverna peppade mig att stå kvar, ”släpp inte, släpp inte!”. Efteråt bestämde jag mig för att det var plankan jag skulle bli världsbäst i.

Under hösten har Linda Petersson pressat sig själv att stå kvar allt längre i plankposition, vissa träningspass går i stort sett enbart ut på att stå i plankan.

– Då värmer jag först upp i crosstrainern, och gör en del rehabövningar som jag har fått med mig sedan jag tävlade i judo. För att bli starkare i just plankan tränar jag axlar och överdelen av kroppen för att inte överbelasta fel delar av kroppen.

ANNONS

Hittills har hon som längst stått i 35 minuter när hon gjort inofficiella försök på egen hand. Och i morgon är det alltså dags på riktigt.

Men hur går det då till när man ska försöka placera sig i Guinness rekordbok? Framför sig ser man kanske ett gäng barska kontrollanter i mörka kostymer och diverse mätinstrument. Men nej, det kommer faktiskt inte att finnas några representanter från Guinness på plats i Böskolans gymnastiksal. Istället ska försöket filmas enligt konstens alla regler, för att sedan skickas in till Guinness World Records.

Förutom elever och kollegor kommer bland annat den före detta proffsbrottaren Eddy Bengtsson att finnas på plats för att coacha Linda när försöket utförs, liksom en notarius publicus (en person, oftast utsedd av länsstyrelsen att hjälpa allmänheten i juridiska frågor).

– När det börjar bli riktigt tungt kommer det att vara skönt att ha folk runt omkring mig som stöttar.

Världsrekordförsök för gott ändamål

För att ge vänner och familj möjlighet att följa utvecklingen har Linda startat en Facebookgrupp, ”Mitt världsrekordförsök”, där hon kontinuerligt uppdaterar sina följare. Hon är även med i Svenska Afghanistankommitténs kampanj ”Hjälp en flicka i Afghanistan – sätt henne i skolan”.

ANNONS

– I samband med försöket kommer den som vill att kunna skänka pengar till kampanjen. En del kommer att skänka ett visst antal kronor för varje minut som jag kan stå kvar, men det är ingen fast summa, och det måste inte heller vara så att man skänker per minut.

– Alla pengar går oavkortat till Afghanistan­kommittén och deras jobb för de afghanska flickorna.

Ålder: 32 år.

Bor: Lunden.

Familj: Mamma och pappa.

Gör: Ämneslärare i idrott & hälsa samt spanska vid Böskolans friskola, högstadiet.

Den perfekta plankan!

Plankan är en bålstabilitetsövning där man även tränar styrka och balans – främst för raka samt inre/yttre sneda magmuskler, höftböjare, framsida lår och övre rygg.

Så här gör du: Ligg på golvet med underarmar och handflator i golvet, armbågarna böjda i 90 grader. Ställ dig upp på tå och lyft kroppen i en rak linje. Nacke och huvud ska vara som en förlängning av kroppen. Titta ned i marken. Håll fötterna i höftbredd och armbågarna parallellt med axlarna. Spänn de inre magmusklerna för att undvika ryggsvank och tänk på att hålla kroppen helt rak (det är lätt att rumpan skjuter upp mot taket när man börjar bli trött).

Rekord: Nuvarande världsrekordet i plankan, eller ”longest time in an abdominal plank position” som det heter i Guinness rekordbok, haramerikanskan Eva K Bulzami som i oktober 2011 stod i plankan i 40 minuter och en sekund. Motsvarande världsrekordför män är från december 2011 ochinnehas av amerikanen George Hood. Han stod i 1 timme, 20 minuter och 5 sekunder.

ANNONS