Bli en starkare löpare

Tre övningar som gör dig mer stryktålig. Personlige tränaren Jimmy Englund ger sina bästa tips för löparen som vill hålla sig skadefri.

ANNONS

Jag träffar många som älskar löpning, men som slarvar med styrketräningen. Det är synd eftersom just rätt utförd styrketräning kan hålla dig skadefri och göra så att du kan springa ännu mer. Här är tre enkla styrketips där du varken behöver ha gymkort eller gott om tid. Kör de vid samma tillfälle som löppasset och jag lovar att du kommer se resultat.

Programförslag:

Gör dessa en gång per vecka – gärna i samband med ett löppass.

3x 15-40 Inrullningar av t-shirt (fotstyrka)

2x 10-30 Tåhävningar med rakt knä

2x 10-30 Tåhävningar med böjt knä

ANNONS

3x 10 Skaters Squat/ben

Styrka kan göra dig snabbare

Studier visar att rätt utförd styrketräning kan göra så att du kan springa snabbare och mer energieffektivt. För att komma så långt krävs ofta lite tuffare styrketräning vilken kräver träningsvana och ett strukturerat träningsprogram under längre tid.

Tänk på

Som grund för varje träningsprogram bör alltid ligga en individuell analys av behov, styrkor, svagheter, eventuella skador samt övrig träning. Övningarna som jag visar i den här texten är övningar och muskler som ofta glöms bort. De allra flesta tjänar också på att öka styrkan och uthålligheten i sin bål för att till exempel orka hålla en god hållning hela löppasset.

ANNONS