Hösten 2015 fanns Haitham Othman med i den flyktingvåg som kom till Sverige. Redan första dagen i Sverige började han lära sig svenska språket och har sedan dess läst in flera kurser för att kunna nå sitt mål. Som liten pojke drömde om att bli maskiningenjör, nu tänker han förverkliga pojkdrömmen.
Hösten 2015 fanns Haitham Othman med i den flyktingvåg som kom till Sverige. Redan första dagen i Sverige började han lära sig svenska språket och har sedan dess läst in flera kurser för att kunna nå sitt mål. Som liten pojke drömde om att bli maskiningenjör, nu tänker han förverkliga pojkdrömmen. Bild: Marie Grahn

Haitham flydde kriget – nu vill han förverkliga pojkdrömmen

Kriget splittrade familjen, tog hans hem och tvingade honom att ge upp sin utbildning. Nu satsar Haitham Othman på att förverkliga sin pojkdröm om att bli maskiningenjör i Sverige.
– Man kan alltid försöka få ett bättre liv och inte dö.

ANNONS

I början av september 2015 satt Haitham Othman tillsammans med ett fyrtiotal andra personer från Syrien i en liten gummiflotte på väg över Medelhavet.

– Man bara kastar sig iväg, man vet inte vad som skall hända, man vill bara få ett bättre liv.

Integrerad i samhället

I dag, efter fyra och ett halvt år i Sverige känner sig Haitham Othman mer som svensk än som syrier.

– Jag kan säga att jag känner mig integrerad i samhället. Jag gillar den snälla tonen mellan människor här, att man lyssnar vänligt och sedan ställer frågor och inte avbryter. Jag gillar att det finns system och att allt inte är huller om buller, säger han och ler stort.

ANNONS
Bild: Marie Grahn

Haitham ger ett ödmjukt och lugnt intryck. Han föddes i Syriens huvudstad Damaskus, där hans pappa arbetade som chaufför och hans mamma tog hand om de fem barnen.

För att ha möjlighet att gå på gymnasiet arbetade Haitham extra som grönsaksförsäljare efter skoldagarnas slut. Han blev den förste i släkten som in på universitetet.

– Mina betyg räckte inte till att läsa till maskiningenjör i Damaskus, däremot kom jag in i Aleppo. Men dit hade kriget kommit så jag började i stället läsa ekonomi på universitetet i Damaskus.

Kriget nådde Damaskus

Efter några år nådde kriget även Damaskus och familjen Othman tvingades flytta. Familjen tog sig till Egypten men Haitham stannade kvar för att slutföra sina studier.

– Men jag var i den åldern då man måste göra lumpen, och hade då behövt vara med i kriget.

I stället flyttade Haitham till Turkiet, det enda land som då tog emot flyktingar från Syrien, och studierna byttes mot arbete på en fabrik.

– Det var jättesvårt att leva i Turkiet. Att inte få studera och vara ensam, det var ett nytt liv för mig. Men som flykting accepterar man allt för att man är räddad. Man gör allt för att få ett bättre liv och inte dö, säger han stillsamt.

ANNONS

Betalade smugglare

Men tanken på studierna fanns kvar. När den stora flyktingströmmen började 2015 betalade han smugglare för att transportera honom i gummibåt till Grekland. Genom att gå, åka buss och tåg tog han sig tillsammans med tusentals andra via Makedonien, Serbien och Österrike till Tyskland. I Frankfurt gick han på tåget mot Sverige.

Den 20 september 2015 klev han av på centralstationen i Göteborg..

– Det var på kvällen, det var iskallt och de skickade ut oss rakt ut i skogen. Jag hade en pessimistisk känsla, undrade vad jag hade kastat mig in i, säger han och ler.

Placerades på asylboende

Haitham placerades på Höglunda asylboende i Gräfsnäs norr om Alingsås.

Redan första dagen köpte han läroböcker i svenska, ”jag ville framåt”. Efter ett halvår kunde han prata språket och i juni 2016 fick han permanent uppehållstillstånd.

Det första Haitham gjorde efter beskedet var att anmäla sig till Komvux. Han klarade grundprovet i svenska direkt och har sedan dess läst in flera gymnasiekurser i svenska, samhällskunskap och engelska.

Målet är att komma in på Chalmers till hösten och till slut få förverkliga pojkdrömmen om att utbilda sig till maskiningenjör.

Vill visa respekt

Redan från början uppfattade Haitham svenskarna som snälla och hjälpsamma. Han menar att det i grunden handlar om att visa respekt för varandra, inte minst när det handlar om religion.

ANNONS

– Fördomarna samhället skapar om invandrare påverkar mig men man får försöka arbeta emot det, försöka se till individer och inte generalisera. Om man bara tänker efter lite kan man praktisera sin religion utan att störa andra eller bryta mot arbetets regler. Jag anser mig som gäst här i samhället och tycker man ska respektera det som gäller här, förklarar han.

Genom projektet Språkvän lärde Haitham känna Alingsåsbon Maria vars familj engagerat sig mycket i honom. Idag hyr han ett rum i familjens hus.

– Hade jag inte fått bo hos Maria hade jag fortfarande varit utanför samhället. Det finns verkligen inte många som fått den här chansen.

Tillsammans med Maria har han övningskört och tagit körkort. För att uppfylla kraven i sin etableringsplan, att kunna försörja sig inom två år, har han också tagit busskort. I dag pluggar Haitham på dagarna och kör buss på kvällar och helger.

Hoppas bo kvar i Alingsås

Om fem år hoppas han att han arbetar med teknik av något slag och bor kvar i Alingsås.

– Det går inte längre att bo i Syrien och jag är en person som alltid vill framåt, inte gå bakåt. Det här är hemma för mig nu.

Haitham Othman

Ålder: 28 år.

Familj: Mamma, pappa, bror och syster i Turkiet, en syster i Damaskus i Syrien och en i Tyskland. Svenska Maria och hennes familj.

Yrke: Studerar och arbetar som busschaufför.

Drömmer om: Att bli maskiningenjör.

Intressen: Springer mycket, tränar på gym, gillar pingis och schack.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS