Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ämnen som lagrats i kroppsfettet kan gå över till bröstmjölken och sedan vidare till det ammade barnet.  Bild: Hasse Holmberg / TT
Ämnen som lagrats i kroppsfettet kan gå över till bröstmjölken och sedan vidare till det ammade barnet. Bild: Hasse Holmberg / TT

Högre andel miljögifter än väntat i bröstmjölk

En studie av ammande kvinnors bröstmjölk visade högre andel av miljögift med ursprung från flamskyddsmedel än förväntat.
– Det är bekymrande att vi lever i ett samhälle där olika miljögifter är så närvarande att inte ens de ammade spädbarnen undkommer exponering, säger Filip Bjurlid, forskare vid Örebro universitet.

Möbler, tv-apparater, hårtorkar och andra material som innehåller plast är oftast preparerade med flamskyddsmedel för att förhindra och fördröja brand. Bromerade flamskyddsmedel är en stor källa till bromerade dioxiner, som vi kan få i oss via mat och i viss mån även luft och damm.

– Rent allmänt kan man säga att den bekvämlighet och de lösningar som många av de produkter och material runt omkring oss erbjuder, kommer med ett pris. Bromerade dioxiner, och andra miljögifter, är ett typiskt exempel på ett sådant pris, säger Filip Bjurlid, som i sin avhandling i kemi vid Örebro universitetet visar på en hög andel av detta miljögift i bröstmjölk.

Fördelarna med amning överväger riskerna

Många miljögifter är fettlösliga och kan lagras i människans fett. Bröstmjölken är förhållandevis fet, vilket innebär att ämnen som lagrats i kroppsfettet kan gå över till bröstmjölken och sedan vidare till det ammade barnet.

I sin avhandling i kemi vid Örebro universitetet visar Filip Bjurlid på en hög andel av miljögift i bröstmjölk..
I sin avhandling i kemi vid Örebro universitetet visar Filip Bjurlid på en hög andel av miljögift i bröstmjölk..

Tio kvinnor i Örebroområdet ingick i studien och prover tog på deras bröstmjölk under ett år. Trots resultatet finns det enligt Filip Bjurlid ingen anledning till oro för ammande mammor.

–  Det som är nytt i min studie är att andelen bromerade dioxiner är högre än vad tidigare studier har visat. Men flera studier visar att fördelarna med amning, för både mamma och barn, överväger eventuella risker med de miljögifter som tyvärr finns i bröstmjölken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.