”Jag hade inget speciellt bra minne innan 25-årsåldern utan jag började lära mig minnestekniker när jag hittade en bok om det av en slump”, säger civilingenjören och grundaren av Svenska Minnesförbundet, Idriz Zogaj,, som nu fyller 45 år.
”Jag hade inget speciellt bra minne innan 25-årsåldern utan jag började lära mig minnestekniker när jag hittade en bok om det av en slump”, säger civilingenjören och grundaren av Svenska Minnesförbundet, Idriz Zogaj,, som nu fyller 45 år. Bild: Adam Ihse

Hård träning bakom minnesmästarens framgångar

Hur lång tid skulle du behöva för att memorera ordningen på korten i en kortlek? Personbästa för göteborgaren Idriz Zogaj är en och en halv minut. Han tävlar i internationella minnestävlingar och använder en teknik som alla kan lära sig.

ANNONS

​Det händer att man möter någon som är häpnadsväckande duktig på att minnas telefonnummer, namn ur almanackan eller historiska årtal. Förmodligen associerar han eller hon siffror och bokstäver med färger, bilder och andra sinnesförnimmelser, och har gjort det naturligt sedan barndomen.

Idriz Zogaj som grundat Svenska minnesförbundet och etablerat minnessporten i Sverige använder en liknande teknik. Hans framgångar är dock inte medfödda utan bygger på hård träning.

– Jag hade inget speciellt bra minne innan 25-årsåldern utan jag började lära mig minnestekniker när jag hittade en bok om det av en slump. Där stod också att man kan tävla i minne, säger han.

ANNONS

"Hyfsad minnesatlet"

Idriz Zogaj kan uppge ordningen i en kortlek efter att ha tittat på korten i en och en halv minut. Han var den förste svensk som kunde memorera mer än tusen binära tal (kombinationer av ettor och nollor) på 30 minuter.

Till vardags är han civilingenjör med en examen i teknisk fysik och jobbar för närvarande med att utveckla batterier.

– Mitt jobb är att testa och verifiera att det fungerar som det ska.

Bild: Adam Ihse

När han var klar med sin utbildning runt millennieskiftet ville han ha något nytt att bita i, kanske lära sig ett nytt språk. I samband med det snubblade han över boken om minnesträning och det lät ju användbart för en som tänkte plugga glosor.

Men intresset växte till något mycket mer än så. År 2004 hade han kommit så långt att han vågade ställa upp i World Memory Championship i Manchester där han slutade på 22:a plats. Sedan dess har han blivit den svenska minnessportens nestor och lett Sveriges landslag till flera VM-medaljer, bland annat ett guld 2014.

– Jag är en hyfsad minnesatlet, men långt ifrån världseliten, säger Idriz.

Han berättar om den tvåfaldige världsmästaren Jonas von Essen, som liksom han själv bor i Göteborg.

ANNONS

– Han ringde mig och sa att han bland annat kunde memorera en kortlek på under en minut. Jag bjöd hem honom och han kunde verkligen det. Jag uppmanade honom att inte bry sig om de svenska rekorden utan direkt börja jaga världsrekord.

Det omöjliga blir möjligt

Jonas von Essen väckte stor uppmärksamhet när han i tv-programmet ”Talang” visade att han hade memorerat 50 000 decimaler ur talet pi. Efter det har han klarat hela 100 000.

Men hur går det till?

– Även vi som tävlar i minne har svårt att ta in det. Det är som att stå bredvid Stefan Holm när han hoppar 2.40 i höjd. Du ser hur han gör men det verkar omöjligt.

Bild: Adam Ihse

Idriz Zogaj är noga med att påpeka att han själv och andra minnesatleter inte har någon särskild begåvning. De har bara lärt sig tekniken och den kan vem som helst tillägna sig. Sedan krävs det träning, precis som i fysiska sporter.

Grundknepet är att man måste skapa inre bilder att associera till när informationen ska memoreras. Då blir det mer konkret och levande och lättare att komma ihåg.

– Gärna bilder där man kan lukta och känna så att flera sinnen blir inblandade. Det skapar starkare minnen. Jag har färdiga bilder i huvudet för varje kort i en kortlek. Sedan måste du placera bilderna i ett rum, till exempel kan du föreställa dig vägen till mataffären och placera bilderna på olika platser längs vägen. Sedan går du sträckan i fantasin.

ANNONS

Ren studieteknik

Idriz Zogaj önskar att han hade känt till den här metoden när han gick i skolan. För egentligen, menar han, är det ingenting annat än ren studieteknik det handlar om.

Han hoppas också att minnestekniken ska kunna komma till användning inom äldre- och demensvården så småningom, ett område där han själv är med och utvecklar en app tillsammans med forskare för att kunna studera minnet hos äldre.

– Jag vet att det går att lära äldre dessa tekniker och att de har nytta av dem, men det går inte att slå fast att det kan skjuta fram ålderssjukdomar som demens, det måste studeras vetenskapligt, vilket vi nu gör. Tyvärr är det svårt att undersöka det på oss minnesatleter eftersom vi alla är under 50.

Är du hemsk att spela memory med?

– Ja faktiskt, haha. Jag får förlora med flit när jag spelar med barn. Det där att barn skulle vara så bra på memory är en myt. De är bara mer engagerade än de flesta vuxna. De är där till hundra procent.

Idriz Zogaj

Ålder: Fyller 45 år den 1 oktober.

Gör: Civilingenjör. Grundare av och ordförande i Svenska minnesförbundet. Förbundskapten i svenska minneslandslaget.

Bor: Göteborg.

Familj: Frun Cendresa, sonen Leonard, 11 månader och vuxna dottern Adriana.

Så firar han födelsedagen: Med familjen.

Om att fylla 45: ”Mitt i livet. Än så länge är det bara trevligt.”

Har skrivit: ”Minnets ABC – en grundbok i minnesträning” samt tre barnböcker i serien ”Minnessagor”.

Kommer ihåg: Mobilnummer. Ofta lägger han inte in dem bland kontakterna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS