En dragspelskung och ett ankare som pedagog. ”Att öva ska vara kul”, säger konsert-dragspelaren Håkan Widar, som också är en erkänt duktig pedagog. Den 6 maj varje år firas internationella dragspelsdagen i hela världen.
En dragspelskung och ett ankare som pedagog. ”Att öva ska vara kul”, säger konsert-dragspelaren Håkan Widar, som också är en erkänt duktig pedagog. Den 6 maj varje år firas internationella dragspelsdagen i hela världen. Bild: Clas-Göran Sandblom

Håkan har hittat en vinnande melodi med sitt dragspel

Håkan Widar har korats till Årets dragspelare, ett kvitto på att han både är bäst och den mest omtyckte läraren.
– Priset går sällan till någon pedagog, så det var inget jag hade väntat mig, säger han.

ANNONS

Året var 1973. Bruce Springsteen skivdebuterade, Abba-låtarna nynnades och dansbanden var heta. Då tände 14-årige Håkan Widar på – dragspel. Influenserna kom hemifrån.

– Min morfar Alfred hade under åren som snickare råkat kapa några av sina fingrar. Därför hade ett dragspel blivit stående hemma hos oss. Jag började öva på det. Innan dess hade jag spelat piano liksom min mamma Sonja, säger Håkan.

Duktig pedagog

Han är en erkänt duktig pedagog. Med sitt lugn har han outtröttligt lärt hundratals unga att traktera det instrument han älskar.

Håkan Widar har alltid bott nära Nöjesparken i Varberg.

– Musiken därifrån hördes hem till oss, Jag gick dit både för att lyssna och dansa gammaldans. Sedan lärde jag mig att spela låtarna, säger Håkan.

ANNONS

En våg av gammeldans drog fram, mycket tack vare Bosse Larssons tv-succé med långköraren "Nygammalt" där många fick en skjuts i karriären.

– Temperamentsfulle Roland Cedermark var folkets dragspelare. Han gjorde det som ingen annan gjorde och var min förebild i början. Numera lyssnar jag på det mesta, som lärare måste jag det, för att kunna förmedla olika stilar till eleverna.

Hård träning

Håkan tränade hårt och han framhåller gärna att föräldrarna var oerhört tålmodiga:

– Jag kunde spela fyra timmar om dagen och jag beundrar dem verkligen. Men jag kunde läsa noter tidigt och hade lätt för mig.

”Dags för dragspel” med Bo Gäfvert i radion blev en avgörande kick för Håkan.

– Han var en inspirationskälla när jag var runt 18 och befann mig i ett vägskäl i livet. Jag beställde noter som levererades dagen därpå och jag gick vidare.

På gymnasiet var han med i orkestern ”Galtabäckens swing”, som spelade svängig gammaldags-inspirerad musik.

– Hur namnet kom till minns jag inte, vi hade väl egentligen ingen relation till det namnet.

Håkan säger att dragspelet på den tiden fortfarande kunde ses lite över axeln.

– Dragspel var långt ifrån kulturens finrum, konstaterar han.

Håkan Widar med Varbergs fästning i bakgrunden.
Håkan Widar med Varbergs fästning i bakgrunden. Bild: Clas-Göran Sandblom

Instrumentet hade en töntstämpel som tv-profilen Sten Broman medverkade till att befästa. I den ena direktsändningen efter den andra fällde han elaka kommentarer om instrumentet som han själv avskydde.

ANNONS

– Men den negativa inställningen blev i stället en väldigt bra PR för dragspelet. Dagens unga ser det som ett spännande instrument. De sätter ihop olika konstellationer och ser möjligheter att spela folkmusik från andra delar av världen. Deras intresse kan även resultera i en skolkonsert vid någon avslutning.

En vändpunkt 1969

"Wiggen", som en gång i tiden var bröderna Lindqvists paradnummer, känner många i den äldre generationen till.

– Den låten gjorde att dragspelet 1969 snabbt kom igång igen efter några år med strömningar mot dragspel.

Första dragspelskurserna höll Håkan för Studieförbundet när han var 19 år.

– Min styrka har jag som pedagog. Stort tålamod är ett måste och det har jag fått från mina föräldrar, säger han.

Examen efter tre års studier

1992 fick han sin examen, som 32-åring, efter tre års studier vid Stockholms musikpedagogiska institut.

– En intensiv och slitig tid. Men det var bra klasskamrater och fantastiska lärare, jag hade aldrig några tankar på att ge upp.

Håkan är numera lärare i både Studieförbundet och Kulturskolan. Han täcker in mellersta Halland: Varberg, Falkenberg och Halmstad.

– I studiecirklarna har jag bara vuxna. Normalt har jag 70 elever i veckan – från åtta år till 70+. För äldre går det litet långsammare men det gäller att hitta metodiken för att möta den saken. Tror att min pedagogisk premierats, säger han.

ANNONS

Bok i en tredje upplaga

Håkan har skrivit en bok som nyss tryckts i en tredje upplaga.

– Den bygger på låtspel som övningar och kom lägligt. Vi räknade med att sälja tusen böcker på åtta år. Men vi gjorde det på ett. Nu är vi inne på tredje tusendet.

Vad ger dig energi att hålla på?

– När jag ser elever tända till på en låt så att deras ögon börjar tindra och sedan övar inför nästa lektion. Det är fantastiskt givande, jag brinner verkligen för detta.

Din favorit bland dragspelare?

– Mina förebilder är Steven Dominico och Yuri Vostrelov. I Sverige finns några ryska flickor som är duktiga, exempelvis Irina Serotyuk.

Vilket är det mest dragspelsvänliga landet?

– Ryssland, med en stark statligt styrd tradition. Dragspel kom tidigt in i utbildningen på deras högskolor.

Håkan Widar

Ålder: 60 år.

Bor: Varberg.

Familj: Sambo.

Yrke: Dragspelspedagog.

Intressen: Musik, skivsamlande.

Gör också: Webbredaktör för Sveriges dragspelares riksförbund. Har skrivit en lärobok som nu tryckts i 3000 exemplar.

Aktuell: Utsedd av medlemmarna i Dragspelarnas riksförbund till Årets dragspelare.

Förebild som kompositör: Johann Sebastian Bach.

Så kopplar jag av: Hus & trädgård.

Det ska jag göra när pandemin är över: Resa till södra Frankrike.

Hemsida: dragspelsskola.se

Digital konsert

I vanliga fall firas World Accordion day (Dragspelets dag) med öppet och fullsatt hus hos Karlssons musik i halländska Fjärås.

"Men på grund av pandemin blir det, precis som i fjol, enbart en streamad konsert med start klockan 20 torsdagen den 6 maj, Vi kör en timslång konsert via vår hemsida", säger ”dragspelskungen” Lars Karlsson.

Jörgen Sundekvist från Kramfors, Johan Cullberg från Alingsås samt Hanna Blomberg och Petter Ferneman, båda från Malmö, är några av musikanterna som ska sätta färg på torsdagskvällens tillställning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS