Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Alla har sitt sätt att försöka kommunicera med hästarna. Min målbild är att se alla hästar som individer och få dem att vilja tänka och göra rätt själva", säger elitryttaren och hästtränaren Linda Heed, som nu fyller 40 år och har siktet inställt på de olympiska sommarspelen i Tokyo nästa år. Bild: Krister Hansson

Hästarna är alltid i fokus i Lindas liv

Hon har ridit och tävlat hela livet. För Linda Heed handlar hästlivet om att vinna – men även om kärleken till de stora djuren.
– Jag brukar få hästarna att kämpa med mig, säger hon.

Hästarna och ridningen har funnits i Linda Heeds liv så länge som hon har kunnat sitta upprätt i en sadel.

– Ridborgarmärket tog jag som bebis, skojar hon.

Det är en sanning med modifikation – hon var tre år – men så är hon också född in i hästvärlden. Storasyster tävlade framgångsrikt på ponny, mamma Marianne Heed har varit både tävlingsryttare och tränare.

– Min pappa höll på lite med trav innan jag föddes så det är en riktig hästfamilj, säger Linda och tillägger:

– Nu är det bara jag som håller på med hästar.

Linda Heed i stallet ihop med hunden Fina.. Bild: Krister Hansson
Linda Heed i stallet ihop med hunden Fina.. Bild: Krister Hansson

Uthålligheten kan hon bara förklara med att hon älskar både hästarna och tävlandet. Hon älskar att vinna och drivs av tävlandet. Hästar är det bästa hon vet och hon skulle aldrig vilja leva utan dem. ”Hästnörd” är ordet hon använder för att beskriva sig själv.

– Just det här att komma in i stallet när de står och tuggar, att få en varm mule i ansiktet… Jag tittar ofta hästarna i ögonen för att få den där kontakten med dem. Jag tror ibland att jag tänker som hästarna, det känns som att vi tänker lika många gånger.

Flyttat till Skåne

Det är en daglig utmaning att kommunicera med hästarna; att försöka förstå vad de vill säga. Hur mår de? Trivs de eller vad behöver förändras för att de ska prestera på topp? Hon tror inte på metoden att bara säga åt hästen vad den ska göra.

– Alla har sitt sätt att försöka kommunicera med hästarna och vissa gör det kanske mer statiskt än andra. Min målbild är att se alla hästar som individer och få dem att vilja tänka och göra rätt själva, säger Linda.

– När den dagen kommer då man måste improvisera, kan det bli svårare för den som har allt förprogrammerat.

Hon är uppväxt på hästgård i Södermanland, men häromåret flyttade Linda och hennes familj till Skåne och installerade sig på en 1700-talsgård i Bunkeflostrand. Här bedriver hon hästakademi och har betydligt lättare att ge sig ut på kontinenten med lastad hästtrailer när det är tävlingssäsong. På gården tar hon emot elever och tränar både egna och andras hästar.

Utbildad radiojournalist

Fast för närvarande överlåter Linda den biten åt sitt team medan hon själv är mammaledig med yngsta dottern. Hon passar på att rida när lilla Ida sover, men tävlar också varje helg. Siktet är inställt på OS nästa år.

Att vara del av landslaget i OS i Peking 2008 (då ridsportstävlingarna avgjordes i Hongkong) var en stor händelse som hon gärna vill upprepa. 40 är ingen ålder för en ryttare, men med åren blir man medveten om svårigheterna på ett annat sätt än när man är ung, konstaterar hon.

– Jag är ju utbildad radiojournalist, och hade en föreställning om att jag skulle referera OS från hästryggen. Det hade varit jätteläckert att kunna rida och förklara för publiken samtidigt vad det är man gör, vad man tänker, vad man känner. Men i dag förstår jag ju att det är svårt nog bara att rida, säger hon och skrattar.

Sitter säkert i sadeln

Nej, sportkommenterandet, som hon håller på med då och då, gör sig bäst i en studio. Men annars sitter Linda Heed säkrare i sadeln än på backen, inte ens två graviditeter kunde ändra på den saken. Sitter hon inte på en hästrygg trivs hon bäst hemma med familjen på Naffentorpsgården, där livet är lika vardagsglamouröst som det ser ut, försäkrar hon.

Åtminstone om man inte är rädd för att kavla upp ärmarna och hugga i, för det är mycket jobb. Men där har hon mycket hjälp av sin man Rickard och hästskötarteamet. Och även om saknaden efter familj och vänner uppe i Södermanland är stor, så ångrar de inte att de flyttade.

– Vi kunde verkligen inte motstå den här gården, det var därför vi flyttade hit. Det känns som att vi alltid har bott här.

Linda Heed

Ålder: Fyller 40 år den 19 juli.

Gör: Internationell elitryttare i hoppning. Driver hästakademi i Skåne.

Bor: Naffentorpsgården i Bunkeflostrand.

Familj: Maken Rickard, döttrarna Isabell, 8 år, och Ida, 15 månader.

Så firar jag födelsedagen: ”Min man fyller också 40 och vi ska nog ha kalas på gården i slutet av sommaren”.

Om att fylla 40: ”Det passar inte min självbild. 40 låter gammalt och jag känner mig som 25”.

Läser: ”Öppen” av Andre Agassi.

Favorithushållssyssla: Tvätta.

Så kopplar jag av: "Tittar på en tv-serie".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.