Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Yoga: Bransch som växer

Yogabranschen växer så det knakar. När stressade invånare hämtar själslig styrka i österlandets filosofier har yogan växt till en folkrörelse som ger klirr i kassan. Men vad ligger bakom begrepp som tantra, kum nye och bikramyoga? Följ med till Göteborgs yoga-town.

Bara i Göteborg finns ett 20-tal företag som har yoga och meditation som affärsidé. I Sverige finns det just nu 264 yogacenter registrerade hos Bolagsverket.

Några oberoende siffror på hur många som ägnar sig åt träningsformen går inte att få. Men här i Sverige beräknas mellan fem till sex procent praktisera yoga, alltså uppemot en halv miljon svenskar.

Lockar nya utövare

Statistiken kommer från Göran Boll, en av auktoriteterna inom den svenska yogabranschen. Han utbildar sjukgymnaster, sjuksköterskor och läkare i så kallad medicinsk yoga på flera vårdcentraler runt om i landet.

Den femtusen år gamla träningsformen lockar nya utövare varje dag. Bara inom Göran Bolls egen tradition, kundaliniyogan, finns det tio olika lärarutbildningar att välja emellan – bara i Sverige. Hittills har tusen personer valt att satsa de cirka 40 000 kronor det kostar för att bli ”auktoriserad” kundaliniyogalärare.

Yoga som affärsidé har blivit big business.

– Ny svensk vetenskaplig forskning från till exempel Karolinska har ökat intresset och lockat helt nya grupper till yogan, säger Göran Boll.

I USA beräknas ungefär 15 miljoner människor träna någon form av yoga. Där har en intensiv debatt brutit ut om vem som äger rättigheterna till yogan. En grupp amerikanska indier som arbetar för hinduiska minoriteter i världen, ”The Hindu American Foundation” vill genom uppropet ”Take Back Yoga” öka folks medvetenhet om yogans ”äkta” ursprung – som de anser vara hinduismen. Debatten har blivit en följetong på olika yogaforum på nätet och i amerikansk-hinduiska nyhetstidningar.

Förstå yogans historia

Uppropsmakarna begär varken att entusiastiska yogautövare ska konvertera till hinduismen eller att yogainstruktörer ska lära ut mer om religionen. Det ”enda” man vill är att folk ska förstå yogans ”sanna” historia. Förslaget har fått flera författare att gå i taket, däribland alternativläkaren och new-ageförfattaren Deepak Chopra som i flera artiklar avfärdat kampanjen som ett ”virrvarr av falska historier och hinduisk nationalism.”

Debatten om vem som äger varumärket yoga har inte varit lika intensiv i Sverige, trots att alltså träningsformen verkar locka allt fler – och framförallt kvinnor.

Willy Pfändtner, som är teologie doktor i religionsfilosofi vid Södertörns högskola, menar att i yogan har många svenskar funnit ett effektivt sätt att hantera stress och lugna ned tempot i tillvaron. En andlighet eller upplevelseaspekt som inte har kunnat erbjudas av till exempel Svenska kyrkan. Men trots detta har yogan inte fått någon status i Sverige.

Starkt folklig strömning

– Det är en stark folklig strömning som bör tas på större allvar av det etablerade samhället, säger Willy Pfändtner.

Som 23-åring blev 
han själv munk i Hare Krishna-rörelsen, en hinduisk sammanslutning som flera gånger stämplats som sekt. 
Det är snart 20 år sedan han definitivt lämnade Hare Krishna, men han säger sig fortfarande vara rotad i den indiska kulturen. Debatten om yogans äkta ursprung, bör kopplas till den hinduiska nationalism som skapades till följd av koloniseringen, anser Willy Pfändtner.

– Yogan kan inte beskrivas som en religion, men den är en mycket viktig del av hinduismen, bland annat genom de uråldriga texterna i Bhagavad Gita, säger han.

För många yogautövare är diskussionen om vem som äger eller har rätt till yogan en lite främmande frågeställning. Jens Evensen utbildade sig till yogalärare på 80-talet och är i dag en av lärarna på Skandinavisk Yoga- och meditationskola i Göteborg.

– Ingen kan säga sig äga yogan. Yogan finns i många kulturer och kan därför inte sägas vara något typiskt indiskt eller hinduiskt. Yoga är ingen religion utan metoder och tekniker för att varva ned och komma tillrätta med obalanser i kroppen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.