Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Träningen gav Cecilia kraft att återvända till livet

När cancern slog till förändrades livet på ett ögonblick för Cecilia Hedström. Men det blev också ett uppvaknande. Den tuffa tiden ledde till en ny karriär – och i dag lever hon sin dröm som PT.

”Jag ser cancern som en utmaning och jag har gett mig den på att jag ska besegra den”. 
Citatet är Cecilias i artikeln på Namn-sidan i GP för fyra år sedan. 
Den maratonlöpande fotografen och mamman fick tillvaron raserad med ett cancerbesked. Men hon vägrade att ge sig och startade en blogg om sin kamp. Vid artikelns publicering hade hon precis avslutat cellgiftsbehandlingen och det såg positivt ut, även om framtiden var oviss. Många undrar kanske hur det gick för henne sedan…

I dag står Cecilia med facit i hand. Med livet i behåll – och ett nytt sådant. 
– Jag förlorade mig själv i cancern men nu har jag hittat tillbaka igen. Det var en tuff men lärorik resa, och tacksamheten över att jag fick överleva genomsyrar hela min dag. Därför har jag sett till att förverkliga mina drömmar nu när jag kan, säger Cecilia och ler.

Bild: Emilie Aune
Bild: Emilie Aune

Vi träffas på gymkedjan Sats på Kompassen i Göteborg. Det är här som hon lever sin dröm som PT, personlig tränare. Det som alltid har varit Cecilias livsstil har blivit hennes nya jobb. Erfarenheterna under sjukdomstiden ledde hit, och det är också lite av hennes nisch, berättar hon. 
– Jag riktar mig till alla, men jag brinner särskilt för att hjälpa människor som är på väg tillbaka från en skada eller ett trauma. När jag själv var sjuk hjälpte träningen mig att hålla kroppen stark, men det gjorde också något med det mentala. Därför vet jag hur viktigt det är.

Det var hösten 2012 som Cecilia fick diagnosen elakartad äggstockscancer. Ett tungt besked både psykiskt och fysiskt. Från vältränad och med långt blont hår blev hon skallig, mager och deppig. Fotografkarriären som hade gått bättre än någonsin dalade med sjukskrivningen, och de som hon trott var vänner slutade att höra av sig. 
– Det var väldigt ensamt och hårt. Inte nog med bördan att bära cancerbeskedet och gå igenom den tuffa cellgiftsbehandlingen, så kände jag knappt igen mig själv heller. Det var som att min personlighet försvann, säger Cecilia.  

Men på ett ställe kunde hon fortfarande vara sig själv. I träningen. 
– När jag tränade var de enda gångerna som jag kunde känna mig normal. Kroppen orkade inte lika mycket och bland kanske det bara handlade om en joggingrunda runt kvarteret, men efteråt kändes det alltid lite lättare.
Det var sådant som Cecilia delade med sig av på egna bloggen. Mycket för att peppa andra, vilket resulterade i tusentals följare över hela Sverige på några veckor. 
– Jag ville påminna andra om att ta vara på livet och göra det bästa av det, och understryka vikten av att röra på sig. Många läsare på bloggen var själva sjuka på olika sätt och varje dag fick jag mejl från personer som tyckte att det var bra att jag skrev så öppet om cancern. Alla vågar tyvärr inte vara så öppna med sig själva som jag var, så det kändes betydelsefullt. Bara tanken att jag kunde hjälpa en annan person att må bättre gjorde att jag också kände mig bättre. 

Men det var bara början. Från bloggen har Cecilias engagemang vuxit till att arrangera välgörenhetsloppet Fight cancer and run, gjort sig ett namn som föreläsare och gett ut boken ”Är jag fortfarande vacker” som tar upp ämnet cancer och skönhet, och medverkat på insamlingsgalor till förmån för cancerforskningen.
Ett ideellt arbete som Cecilia fört vid sidan av sin fotograf-karriär, som hon byggt upp igen efter sjukskrivningstiden. Men samtidigt började hon ifrågasätta sig själv.  
– Jag gillade mitt jobb som fotograf men förändringen som hade skett i mig satte sig mer och mer jag insåg hur viktigt det var att träna eftersom det händer så mycket positivt i kroppen. Jag kände att jag ville hjälpa andra och jobba med hälsa på något sätt.  
En dag i somras föll bitarna på plats. 
– Jag gick med en kompis på en föreläsning om en PT-utbildning, och när jag satt där insåg jag direkt att det var det som jag skulle göra.  

När hösten kom började Cecilia en utbildning i Malmö, och efter fyra månaders pluggande av fysiologi, träningslära och kostrådgivning blev hon licensierad PT. Bara veckan efter blev hon ”headhuntad” till Sats Kompassen.
– Chefen hade hört talas om mig och frågade om jag ville prova på några pass, och när jag kom dit kändes allting rätt med härliga arbetskamrater och kunder. Det är faktiskt det roligaste jobb jag haft i hela mitt liv, och att hjälpa människor till en bättre hälsa är otroligt givande. Så nu satsar jag allt på detta! 
Hur ser du på framtiden?
– Rädslan att få återfall finns alltid där, men jag försöker att inte tänka på det. Livet är här och nu!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.