Tidlös träning med dopp

ANNONS
|

Det har hunnit bli maj och tolv grader i vattnet. Klockan är snart sju på kvällen, om några timmar är det solnedgång och havet ligger redan spegelblank. Styrsö roddklubbs damlag har precis hämtat ut årorna på Styrsö Tången i Göteborgs södra skärgård. Nu styr de kosan mot färöingen, båten som tar sig fram med sex roddare och en cox, styrkvinna. För dagen heter hon Kerstin Skantze och har fullt sjå att få på det tunga rodret före avfärd.

Det är några minuters plockepinn med de långa svartvita årorna innan vi kommit ut ur hamnen.

Kajakpaddling och rodd har blivit en populär träning bland kvinnor. På Styrsö brukar entusiasterna sända sms och fråga om någon hänger med ut och paddlar kajak. Men rodden har bestämda träningstider, två gånger i veckan. Både för kvinnor och män.

ANNONS

– Det finns roddklubbar över hela världen. Vi har gjort flera roddresor till Estland bland annat och nu kollar vi på en klubb i Cornwall, säger Maria Hinnerson-Berglund som fortfarande har kör med sina grönländska vintervantar i sälskinn på träningen.

Annars är roddarna klädda i cykelbyxor och träningsskor. Att ro är en rejäl träning för både magmuskler och korsrygg. Fötterna måste ta ordentligt spjärn på durken för att armarna skall kunna ta rejäla årtag, samtidigt som hela överkroppen böjs bakåt.

– Kom igen nu och ta några krafttag! ropar Kerstin Skantze som sitter i aktern och håller takt, samtidigt som hon har ett stadigt grepp om roddfenan.

Hon upptäckte rodden för snart 25 år sedan. Och har hållit på sedan dess. Visserligen är det bra motion, men den stora tjusningen är naturens växlingar under sommar som vinter; att komma nära djur och klippor och se skiftningarna.

Är det ordentlig blåst går de inomskärs, annars ror de gärna runt Känsö, någon gång runt hela Styrsö, eller som i dag - Vargö runt. Efter knappa fem minuter ligger båten som ett streck i snobbrännan och passerar vinterstängda hus och Wargö Stjärnviks värdshus på ena sidan tillika Känsös baksida, med sin unika flora. Lagom till första drickpausen dansar två svanar runt varandra.

ANNONS

Snart ligger två nävar runt varje åra och rytmen är jämn. När båten rundar Vargö mot öppet hav, med utsikt mot Vinga, går det undan. Laget har fått in rätta knycken och ror som en enda kropp. Det knirrar och skvätter av årtagen. Träningen är kraftfull, men det hindrar inte att damerna ombord småpratar, skojar och sjunger en trudelutt emellanåt.

På Vargös skuggsida väljer de att gå in mellan trånga skär, så nära att man nästan kan klappa de kala klipporna. Och hittar ett nytt och tångrikt badställe på köpet.

Kerstin Skantze har bytt ut sin coxplats till Lisbeth Smith som håller i taktpinnen. Innan man sätter sig i båten bestämmer man sig för styrbord eller babordssidan. Alla följer S1, det vill säga den som sitter längst fram till vänster. Det är en tung post, vanligtvis för en person med långa ben.

– Den här båten är lättare att ro än tiohuggaren. Den tycker jag är lite häftig för det är sådan power i den. Jag är ganska liten, men när vi ror tio personer går det lätt, säger Lisbeth Smith.

Även i den större båten sitter man två och två, bredvid varandra, på samma bänk, fast med mycket tyngre åror. Det krävs både teknik och koncentration för att ro tiohuggaren.

ANNONS

Ibland stöter Styrsö damlag på Brännöroddare och Asperöroddare på träning i samma skärgård. Då brukar de stanna till och prata en stund. Annars tävlar de mot varandra. Styrsödamerna har varit också varit på Shetlandsöarna, i Frankrike och i Estland för att ro. Nu håller de på och försöker få ett utbyte med en roddklubb i engelska Cornwall.

En stor del av veckans två roddtillfällen handlar om gemenskap. Sjösättningen av tiohuggaren brukar firas med sillfrukost, vid mors dag bjuds det på hembakat på något skär och premiärdopp i havet och till lucia brukar de ha glögg och pepparkakor med sig ut i båten.

– Om vi bara kan hålla tyst och låter båten ligga stilla lite i dyningarna så man hör vågskvalpet. Då är det nästan en rent religiös upplevelse, sammanfattar Maria Hinnerson-Berglund.

Och en hel del samlad styrka, förstås. Annika Corneliusson visar upp en blåsa på ena handen. En roddare får räkna med valkar i händerna. Det gäller oavsett om man utgår från roddklubbar i Henån, norra skärgården eller någon annanstans.

Asperö fritid - rodd

Björkö roddklubb

Göteborgs roddförening

Henåns roddklubb

Roddklubben Galären - Brännö

Öckerö roddförening

Läs mer på:

www.bjorkoroddklubb.se

www.idrottonline.se

www.vastrarodd.se

ANNONS